Франция отново е в палежи, полицията отговаря със сълзотворен газ

Арестуваните в Париж са над 110 души
15 апр 2023 20:25, Анисия Иванова
70

Франция отново беше обхваната от безредици, след като снощи Конституционният съвет даде зелена светлина на оспорваната пенсионна реформа. Палежи и сблъсъци се разиграха за пореден път при демонстрациите в Париж, Рен, Гренобъл и други градове.

Само в столицата бяха арестувани над 110 души. Късно през нощта демонстранти запалиха пожари в няколко района на Париж, докато полицията се опитваше да овладее ситуацията със сълзотворен газ. В Рен пламна полицейски участък. Масови безредици имаше и в Лион. В Марсилия блокираха трафика на места.

Конституционният съвет утвърди почти целия текст на закона, включително вдигането на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Протестите пред сградата бяха забранени, но и там се събра множество, което посрещна решението с освирквания и скандирания.

Законът вече е в сила, но синдикалистите остават непреклонни в настояването той да бъде анулиран. Социалистите подготвят проект за отмяна на реформата. Профсъюзите свикаха протестни шествия на 1 май - Международния ден на труда.

Вижте повече в репортажа на Григорий Неделков по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
1
 
! Отговори
Алеле Хафтее преди 1 година
Бързо Бабикян Мая чушкопека и хаджигейчо да блокират Айфеловата кула и едни палатки да сложат щото и там системата ги убива.
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не покажете как полицаите млатят с палки единични минувачи? Ей тъй, за кеф си ги млатят. Ако в Русия полицай дръпне за ръкава 16 годишен лигльо ще нададе вой до небесата, нали???
45
2
 
15
 
! Отговори
ирония на съдбата преди 1 година
Западът наложи всевъзможни санкции на руснаците, за да предизвика недоволство и метежи, а вместо това Европа се тресе и пържи. Ами сега, ко паим?
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми това е....санкциите, които колективния Запад на Русия, цапардосаха самите тях като с мокър ***. Европейците обедняват с бясна скорост, а на всичкото отгоре ще ги карат да бачкат до смърт. Много силно искат Русия да се разпадне, ама нямат ли разузнаване да направят някои прогнози и да си преценят шансовете? Гола вода сте, бе франсета.
43
5
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Честно казано, това, което прави Макрон, ме разколеба относно президентската република. Излиза, че тя не е хубаво нещо, дори и Макрон в определени ситуации може да се държи като диктатор. Просто му е дадена много власт. Представете си нашият зелен чорап да притежаваше толкова власт - не ми се мисли.
42
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 1 година
До АнонименМакарон ще работи до 70 г.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макарон беше дотук. За негово сведение, управлява Франция , не България.
40
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен (52) В цялата човешка история народа нищо друго не е свършил освен да руши!! Каква власт, какво кисело зеле през август те гони!!
39
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 4-дневна работна седмица ще минават ли?
38
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напред, французи. Долу дикаторът. Нова конституция. Нов обществен договор. Преход към демокрация. Направете Кръгла маса и се разберете за мирно предаване на властта от олигархията към народа от протестите.
37
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48 Другаря си ще им помогне в името на престижа на комунизма.
36
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така се бунтуваха, когато искаха да им намалят работния ден от 14 на 12 часа дневно. Мързеливци. 14 часа труд във фабриките, за да има висока производителност на труда и богато общество.
35
6
 
14
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Ко стана с прехвалените революционери.... Един макарон ги прави на диви от години... ===)))
34
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само революция може да промени Франция. Нов 9-ти септември 1944 година. Имат нужда от социалистическа революция. Богатите са завзели властта.
33
10
 
19
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Цирк. Значи като ги бучат с отрови и трепат "лекарите"- стадото навежда овчата кратуна, блее и се реди на опашка, но видиш ли че им вдигнали с 2 години стажа излизат на улицата да недоволстват. И кой беше пръв на улицата да поведе отново стадото - антифа на Сорос, същия който ги бучеше с "ваксини" и който както всики знаем е част от сатанинската шайка на англосаксонците, които искат "нов световен ред".
32
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, това е силна ръка и мажоритаризъм. Мажоритаризмът е новият тоталитаризъм. Няма ли да е хубаво, ако имаме мажоритарни избори и във властта влязат само ГЕРБ и ДПС? Ще има стабилно управление навеки. Така е във Франция. Чалгарът Слави ни предлага такава система. Ще ядем бой по улиците като франсетата. ГЕРБ и ДПС ще имат цялата власт завинаги. "Народът се умори" - казват "101 интелектуалци". Ако искаме диктатура, като във Франция, можем да послушаме тези измаммници "101 интелектуалци".
31
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Макрон !!! Пенсии пенсии а кой ще работи да им плаща пенсиите.
30
3
 
17
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Тия макарончи ги ваксинира, кат пилци и гък не му казаха.... Ако бяха мъже на място, тоя да беше изсънал вече на триумфалната арка... ===)))
29
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави са скоро Макрон може да поиска на 80 години да се пенсионират.
28
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Утре може да поискат и на 25 години да се пенсионират.