До 80% от БВП скочи държавният дълг на Украйна

Същевременно страната претърпя огромен срив след началото на войната
21 апр 2023 19:50, Йоана Цонева
33
До 80% от БВП скочи държавният дълг на Украйна
Снимка: БГНЕС

Свързаният с войната икономически спад и новите заеми доведоха до увеличение на държавния дълг на Украйна до почти 80% от брутния вътрешен продукт (БВП) през миналата година, съобщава ДПА.

По-конкретно, по данни на Министерството на финансите на страната, държавният дълг, както и дългът, гарантиран от държавата, са нараснали от 48,9% през предвоенната 2021 г. до 78,5%.

Прекият държавен дълг в Украйна и в чужбина се е повишил от 86,6 милиарда долара на 101,6 милиарда долара.

Същевременно украинската икономика претърпя огромен срив след пълномащабната руска инвазия миналата година.

Още по темата
Брутният вътрешен продукт на източноевропейската страна понастоящем се оценява от финансовото министерство на еквивалента на около 161 милиарда долара за цялата 2022 г., което е сравнимо приблизително с БВП на германския град Хамбург.

Съгласно т. нар. Маастрихтски критерии, в Европейския съюз за стабилно се счита равнище на публичния дълг от не повече от 60% от БВП.

Украйна се бори с руската инвазия почти 14 месеца чрез огромна помощ от Запада.

Близо 20% от украинската територия, включително Кримския полуостров, който беше анексиран от Русия през 2014 г., в момента са окупирани от руските сили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Бате Сандьо преди 1 година
Ние хората на години, вече не влизаме в подготвените списъци за мобилизация от Военните окръжия в страната, за които нищо няма да чуете в средствата за масова ДезИнформация у нас. Тези надлежни промени са описани в т.76 букви ''а" и "б", и обнародвани в Закона за всеобща военна служба и повиност от служебния кабинет под председателството на Г. Донев на 23.02.2023 година. Така че, не знам дали ще доживеем дните на разпад на Русия или САЩ, но заминаването ви на вас писдосьi на Източния фронт /първа вълна до 35 години/, със сигурност ще видим . . .
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, нали сме в ЕС? Ще им го платим. Няма да го опростим щото не сме го дали ние. А някоя американска банка ще си търси парите. И точно за това е ЕС.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой чувал ли е нещо за Урсула?
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ги храним, както нас никой не е хранил.
28
2
 
14
 
! Отговори
Българи преди 1 година
Ще издържате фалиралата Украйна до 10 то коляно!!
27
2
 
10
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Зеления почна да продава големи заводи за партньори за без пари.Целта на запада е изпълнена.Когато придобият и последното печелившо предприятие оръжията рязко ще секнат
26
2
 
17
 
! Отговори
аре стига преди 1 година
"Близо 20% от украинската територия, включително Кримския полуостров, който беше анексиран от Русия през 2014 г., в момента са окупирани от руските сили." Не бе готините... да ви светна по въпроса: Русия си е прибрала 20% нейни земи! Има да си прибира още 60% от нейните( и ще си ги прибере ). Другите 20% са за Полша, Унгария, Румъния( били техни, така казват). Та така стои въпросът.
25
0
 
9
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Туй е атлантическата помощ. Как са Уол Мартовете? Май няа останат мноу.
24
21
 
2
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Междувременно, великата неподима руская пендерация е във възход - само 3% дефицит! Направо си е им е готино на руснаците - те обичат да си живеят в беднотия и да се редят на опашки за хляб и да си акат на двора с шишето в ръка. Живота някак си е по-спокоен така, както са си свикнали.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13 "... лошото е че те ни докараха много беди" - и КАК ТЕ ти докараха беди? Не са ли политиците, които ТИ избираш заради "европейската МРЗ" тези, дето изпълняват ТВОЯТА воля да слугуваш на Брюксел?
22
4
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 20 "Дори Китай и Индия развалят търговските си отношения с путинска Русия" - другарю, какво падо ползвате?
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12 "... има най-големите икономики в света за търговски партньори." - Китай и Индия ли? Щот останалите са затънали в дългове повече от самата нея....
20
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време Русия имаше немалко съюзници и търговски партнюри и затова СССР се справяше някак, дори и с цената на потоянен недостиг на стоки от първа необходимост. Сега обаче руснаците са сами. Могат да разчитат на търговия само с най-бедните държави. Дори Китай и Индия развалят търговските си отношения с путинска Русия.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боко/17 "... Урсула да плаща " - урсула не плаща нищо бе, ц'рвул! Плащат тези като мен, дето плащат хиляди левове данъци месечно! За теб не знам... Но е нормално за хора дет живеят при бабите си и ги чакат да получат пенсия, та да си купят цигари, да мислят като теб.
18
0
 
13
 
! Отговори
паф преди 1 година
внука на шарл де гол каза в интервю: една трета от украйна е продадена на запада! това прави зеления наркоман, разпродава бащиния и затова го тъпчат с оръжие......но сметка без кръчмар не става! а кръчмаря е в кремъл!....путин няма да даде крайната земя никога и на никого!
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече се знае официално, че Чехия е купила от нас танкове Т-71М1 и установки BM-21-Grad, за да ги дари на Украйна. Освен това от Април миналата година редовно изнасяме цялото си производство на 155 мм снаряди за партнюрите ни, които го предават на ВСУ. От скоро възобновихме производството и на 122мм в Костенец специално по поръчка на Украйна. Толкова за мита че не помагаме с оръжие на Украйна.
16
3
 
9
 
! Отговори
Боко Т. преди 1 година
Майната му Урсула да плаща :)))
15
1
 
10
 
! Отговори
Макак така? преди 1 година
Изобилните армагани на западните чорбаджии не са ли безплатни?
14
1
 
14
 
! Отговори
Те преди 1 година
Няма невинни украйнци.
13
1
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Неми пука за Украйна,лошото е че те ни докараха много беди и ако скоро не свърши касапницата ще страдаме дълго заради тях.