Полша закупува от Великобритания ракети за 1,9 млрд. паунда

Лондон, Варшава и Киев се договориха да развият тристранно сътрудничество за отбрана
28 апр 2023 22:15, Йоана Цонева
41
Полша закупува от Великобритания ракети за 1,9 млрд. паунда
Снимка: БГНЕС

Великобритания продава на Полша ракети за 1,9 милиарда паунда (2,37 милиарда долара), съобщава "Ройтерс".

Британският клон на европейския производител на ракети MBDA сключи сделка с Варшава, съгласно която ще ѝ предостави проектирана от Великобритания система за противовъздушна отбрана.

"Радвам се, че правим още една крачка напред в дълбоките исторически отношения в областта на отбраната на Великобритания и Полша с подписването на най-голямата досега сделка за износ на отбранителни способности между Обединеното кралство и Полша", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Ракетната сделка предвижда Великобритания да достави 22 полски батареи за противовъздушна отбрана с британски общи противовъздушни модулни ракети (CAMM) и пускови установки. Правителството посочва, че договорът ще осигури над 500 работни места в британския клон на MBDA.

Още по темата
Компанията е собственост на френската Airbus и британската BAE Systems - и двете с дял от 37,5%, както и на италианската отбранителна и космическа група Leonardo, притежаваща останалите 25%.

Разработените от Великобритания ракети CAMM вече са разположени в Полша с британската армия, за да защитават нейното въздушно пространство след нахлуването на Русия в Украйна.

Системата може да атакува въздушни цели на разстояние до 25 километра и е в състояние да порази обект с размер на топка за тенис, движещ се над скоростта на звука.

Миналата година Лондон, Варшава и Киев се договориха да развият тристранно сътрудничество чрез укрепване на своите отбранителни способности и източния фланг на НАТО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Брей пустите му англичани то много ракети пртоизвеждат бе! Да им се не надяваш. Въпросът е няма ли някой да ги заклейми, че са военолюбци, че само за печалби мислят, че докато има такива като Полша, ха, пак Eastern Europe оръжейният бизнес ще процъфтява? И защо трябва да считаме че Англия произвежда оръжия в защита на мира и свободата? Дали? Не знам но това звучи адски смешно. Защото това са вече познати клишета в които няма грам истина.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Явно ще се пазят от Германия, Дания и Швеция, защото срещу Русия тези играчки са безсилни. Докато има наивници ще има и измамници... Като с нашите самолети"..
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички балъци купуват безполезни ***.
23
0
 
2
 
! Отговори
R.A.T.M преди 11 месеца
Това ПВО не върши никаква работа срещу кинжали, калибри, оникс и др. Срещу системи РЕБ са просто едно скъпо желязо. Успех на поляците, но още не са си научили за историческия урок, че когато в Европа стане напечено обикновено поне две армии минават през тяхна територия.
22
0
 
2
 
! Отговори
Не ма да ги огрее преди 11 месеца
Да си присвоят Галисия.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 32 Пази се сам, за да ти помага и Господ
20
3
 
2
 
! Отговори
Ехаа преди 11 месеца
Родният фобак не го интересува, че издуханият ни бюджетен дефицит се дължи и на милиардите, които изсипахме за чертежи на ф-ки и инфраструктурата към тях, а седнал да завижда за ракетите на поляците.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
добре де, нато няма ли да пази и полша, както пази България..
18
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Полша се въоръжава здраво. Стотици гаубици и танкове от Южна Корея, танкове, самолети, реактивни системи, ракети от САЩ. Само поръчаният брой Химарс е впечатляващ 500 броя, колкото имат всички армии по света извън САЩ. Но с такъв съсед като Русия нямаш друг разумен избор. Полша изтрезня още през 2010 когато Путин уби Лех Качински, нещо което никой не очакваше по света.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пиндостанските мозъци много активни. Да не е паднал метеорит в Пиндостан. Пази боже.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ей хохол защо си написало българи с х. Да не ти е хчупена хлавиатурата. Ахо не е ще бъде хчупена.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дри сливи русофоби с фалшиви лайкове от километри се виждат.
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето една от причините за войната в Украйна Три доста големи страни се договорили срещу четвърта на основание на укрепване на някакъв източен фланг на Нато. Фашизъм от всякъде. Нима Германия не вижда че те се вклиняват между нея и Русия и вече им подляха вода. Това ще свърши с ТСВ. Полша винаги прави начало на война. Ако САЩ закъса ще изпарзалят и нея.
13
4
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Тези наперени ингилизи май са забравили предупреждението отпреди 60-ина на Никита С. Хрушчов, че островчето им за броени секунди може да изчезне в океана завинаги, точно като техния "непотопяем" Титаник!!! Полските пияндури изобщо не си струва да ги броим в играта - те отново упорито работят за това пак да са "булката" в следващата война... И ще бъдат!
12
0
 
5
 
! Отговори
ЗАЩО ОЩЕ НЯМА преди 1 година
ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЪОРЪЖАВАНЕ ?! ? ЧАКАМЕ ТУРЦИТЕ ЛИ ?
11
14
 
11
 
! Отговори
Бг преди 1 година
Най-прос.. народ сме ние. Няма кой да ни вземе първото място. Вероятно руснаците го оспорват сега.
10
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Денят в който Островът потъне ще стане национален празник за България!
9
14
 
9
 
! Отговори
ЗА 18 ГОДИНИ В НАТО преди 1 година
БГ НЕ Е ПОРЪЧАЛА И НЕ Е ВЪВЕЛА НИТО ЕДНО НАТОВСКО ВЪОРЪЖЕНИЕ !
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да купуват за 3 милиарда. Важното е ние да не плащаме. България вън от ЕС и НАТО!
7
1
 
5
 
! Отговори
Да преди 1 година
Ид..ти.