Туроператори питат за качеството на водата по морето ни

Министерството на туризма от днес ще публикува информация
Обновена: 13 юни 2023 15:17 | 13 юни 2023 15:13, Анисия Иванова
19
Туроператори питат за качеството на водата по морето ни
Снимка: БГНЕС

Чужди туроператори вече питат за качеството на водата по българското Черноморие след разрушаването на язовир "Нова Каховка".

Това обяви Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите (AIA), която обединява представителите на чуждите туроператори, водещи туристи у нас. По думите му идват запитвания от балтийските страни и от Германия на този етап. „Ние предоставяме постоянно информация, че в момента няма замърсяване на българското Черноморие, но за целта трябва по-активна роля от страна на Министерството на туризма и на Министерството на околната среда и водите“, коментира Грошев.

Още по темата

От Асоциацията на инкаминг агенциите са изпратили писмо до новия министър на туризма Зарица Динкова, с което настояват да започнат да публикуват на сайта на ведомството актуална информация на български и на английски език, за да бъдат спокойни всички чужди туроператори и туристи.

Браншът и хората в чужбина търсят информация в сайта на Министерството на туризма, а не на МОСВ и когато няма такава, започват да се притесняват, подчерта Грошев, цитиран от TravelNews. Той се надява замърсяването да не достигне до българското Черноморие, защото може да има откази от резервации и отлив на туристи.

От Министерството на туризма съобщиха, че от днес започват да публикуват информация. Оттам потвърдиха, че всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите. Засега няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на родното Черноморие след разрушаването на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър в Украйна, казаха от ведомството.

Това показват и данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи във връзка с инцидента. Мониторингът проследява потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели - нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Видях го само отдалече. Варна, Разград, Пловдив, Пазарджик, София. Два дни. Със стоп днес на кръглото барче.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е какво очаквате да ви каже минстерството? Отменяйте резервации и връщайте пари на турсистите? Естествено че ще излъжат, че всичко е тип-топ.
14
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Тия да ходят на курорт в Украйна. На никого не са потрябвали тука.
13
1
 
9
 
! Отговори
Димов преди 10 месеца
Още от някакви данъци да ви освободят по морето, че да може да се подсигурите за 10,а не за 5 години напред, а?!?
12
2
 
6
 
! Отговори
Кафяви акули преди 10 месеца
Има ли?
11
0
 
5
 
! Отговори
Петров преди 10 месеца
А течението накъде продължава към Босфора.
10
22
 
13
 
! Отговори
Информация ли? преди 10 месеца
Че то все още нищо не е достигнало до нашите брегове.Ще са нужни поне още 7-8 дни за да се разбере пълния размер на това зверство извършено от руснаците.Просто няма думи за тези ***!
9
5
 
13
 
! Отговори
ОСЪЗНАХМЕ СЕ преди 10 месеца
Колкото по далеч на запад отиват българите толкова по добре за тях!!!!!!!!!!1..............Турските и Гръцките курорти са готови да приемат и малкото българи почиващи на черно море АМИН АМИН АМИН
8
2
 
24
 
! Отговори
D преди 10 месеца
и да има замърсяване няма да ви кажат, така че туристите сами да си правят сметката
7
6
 
16
 
! Отговори
Осъзнайте се преди 10 месеца
...плюхте по БЪЛГАРСКОТО земеделие, сега се кефите, че БЪЛГАРСКИЯГ туризъм е застрашен, щото ковида не му стигна. Какви сте ***!За нищо не ставаме като нация!
6
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Забравете за сезона, укропитеците отровиха водата в морето с тия укърски пестициди ракът и е гарантиран.
5
2
 
25
 
! Отговори
Тц не става за пиене преди 10 месеца
То и преди не ставаше! Сега може да мине за кални бани обаче! Дигайте цените! :):)
4
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А има ли и украинки които питат за качеството на водата.Понеже са с големи претенции може и те да започнат да питат.
3
8
 
31
 
! Отговори
Тъсихте си го преди 10 месеца
Нека тъпите и алчни наши хотелиери приютили украинци и този път "да лапнат" дървото !Заслужават си го тези ***, които са записвали всеки украинец в "по три хотела" занощувки и изхранване, за да източват държавния бюджет . . .
2
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къде е проблемът? Украинците взривиха язовира, а и те са безплатно на почивка тук. Тях ги питайте. Каквото са натворили, за това ще отговарят. Най-вече качеството на водата.
1
3
 
14
 
! Отговори
Уникално качество преди 10 месеца
Влизаш до колене и не си виждаш пръстите на краката. ...на масовките. По някой частни ...държавно - препродадени на "наши хора" има много чиста вода. Но се броят на пръсти.