6 месеца условна присъда по първото дело на Кьовеши у нас

То е за подкуп на служител от фонд "Земеделие"
19 юни 2023 09:43, Стела Стоянова
46
6 месеца условна присъда по първото дело на Кьовеши у нас
Снимка БГНЕС

Първото дело, което европейската прокуратура внесе в съда в България, завърши с 6-месечна условна присъда, съобщава "Сега".

В края на юли миналата година Специализираният наказателен съд осъди Траян Делиагов условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок, че като служител на фонд "Земеделие" е поискал и получил подкуп от 5000 лева. Той беше оправдан за друг подкуп от 5000 лв. поискан и получен от същата "жертва" преди това.

Делиагов обжалва присъдата си, а европейската прокуратура я протестира. Пред Софийския апелативен съд делегираният европрокурор Светлана Шопова пледира, че има доказателства и за първия подкуп, както и че наказанието е твърде снизходително.

Тримата апелативни съдии обаче приемат, че спецсъдът е преценил правилно и доказателствата по делото, и наказанието на Делиагов.

Според тях първият подкуп, сочен от прокуратурата, е останал недоказан. Това означава, че не става дума за усложнена престъпна дейност, а само едно престъпно деяние, допълва съдът. Подсъдимото лице може да бъде признато за виновно само и единствено, когато обвинението е безспорно доказано, посочва се още в съдебното решение. От него се разбира, че за първия подкуп прокуратурата има показания на един свидетел.

Освен това съдиите не са съгласни с твърденията на прокуратурата, че присъдата от 6 месеца условно е необосновано снизходителна. Според апелативната инстанция това наказание може да постигне целите си - генерална и специална превенция. Не се налага Делиагов да бъде изолиран от обществото в затвор, напротив - следва да му се даде възможност да упражнява общественополезен труд, като се въздържа от противоправни деяния в определен от съда изпитателен срок, разсъждават магистратите. Техният акт не е окончателен и може да се атакува и пред Върховния касационен съд.

Бившият експерт във фонда беше арестуван през есента на 2021 г. на бензиностанция в София, непосредствено след получаване на белязани 5000 лева.

Той е поискал и получил парите от земеделския производител Илия Гънгов от Пловдив, който кандидатствал по 9 схеми по Програмата за развитие на селските райони, която в България е управлявана от фонд "Земеделие". Земеделецът трябвало да получи субсидии по програмата през декември 2020 г., но те така и не пристигнали. В началото на 2021 г. решил да потърси помощ и негов приятел му дал името и телефона на служителя от ДФЗ. Двамата се срещнали и Делиагов обяснил, че знае защо закъсняват плащанията. Ако бизнесменът искал да си получи по-бързо субсидиите обаче, трябвало да му плати 5000 лева. Изискването било да плаща същата сума и за всяка от 9-те схеми, по които имал да получава субсидии.

Част от парите Делиагов прибрал още на първите срещи с бизнесмена, твърди прокуратурата. След като платил, рекетираният получил почти 600 000 лв. по няколко схеми и мерки от програмата.

През лятото обаче експертът поискал още 5000 лева, за да не се извършват по-нататъшни проверки на субсидии на бизнесмена или проекти за кандидатстване, а ако бъдат извършени, да завършат положително за него. Тогава земеделският производител подал сигнал срещу служителя и в началото на септември м.г. той беше задържан с белязаните 5000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: подкупприсъдакьовеши
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Брюксел крадат милиарди те се хванали да разследват тук някакъв чиновник за пет хиляди лева. Нашите разследващи можеха сами да свършат тази работа. А иначе т.нар. "евро схеми и програми" генерират основно корупция. Това ги знае всеки.
42
0
 
0
 
! Отговори
Сашо преди 10 месеца
Кьовеши се учи явно от гешев. Също толкова ефективна е.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Брей, тя голяма риба хванала.
40
2
 
16
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Какви са тези условни присъди? Трябва да лежи в затвор.
39
2
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Оле майко, а ние искаме реформи :) Какви реформи, та тук присъдите са по-големи. Тия ни натискаха да махаме Гешев, а гледай какъв пример дават. Нямам думи просто, поразен съм. Не толкова от присъдата, колкото от безочието на колективния Запад!
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Земеделеца много алчен!
37
1
 
11
 
! Отговори
Йодварта Кечкереш преди 10 месеца
Хекеш-мекеш имитиршами дейнощ!
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Както се казва в поговорката гарга на гарга око не вади
35
1
 
14
 
! Отговори
Електра преди 10 месеца
И защо не е в затвора, за 6 месеца. Дали от тая жалка присъда ще спре да краде...
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Смешници! Банкянския трафика на открадна 3-4 милиарда, рия ми съдят за 5 бона!
33
0
 
10
 
! Отговори
Докога преди 10 месеца
В България с перце ще галят престъпниците. Рецидивистите, убийците на пътя. "Приватизаторите", олигарсите и другите големи грабители на народа ясно, че са недосегаеми, ама то тук всичко като че специално да им е добре на престъпниците е направено!
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Планът е следният. Ако се засили недоволството срещу Сарафов, тия които го избраха ще се съберат и ще кажат "добре ще се съобразиме с общественото недоволство и ще изберем друг" И на мястото на Сарафов ще сложат Калина Чапкънова, което фактически е първоначалният план на Пеевски и Борисов. И макар че тя е по зле и от Гешев и Сарафов взети заедно, вече никой не може да протестира щото те ще кажат "ама вие какво искате,нали искахте да сменим Сарафов...е сменихме го
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва да бъдат разкрити зависимостите във ВСС. Ще бъде трудно.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сарафов Радост голяма за Борисов, Пеевски и Петьо Еврото, за ГЕРБ, ДПС и Президентството,за олигархията, мафията и статуквото.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Политиците в парламента така са направили законите, че поткупите особено до 10 хил. лева е все одно да те осъдят за кржбата на 10 пакета слънчогледово семе за "люпене", а съдиите и прокурорите и те са в комбината защото и те според слуховете мерят "справедливостта спрямо пачките на везнатра на темида. Ако политиците не променят тези присъди толкова драстично, че държавените служители да забравят дори и да си помислят за "ресто" , нищо хубаво не ни очаква .
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тя се е хванала за главата Кьовеши, но тука важат други закони :))) Това условна присъда само показва безсилието й :))
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Искам да се набокам с 10 милиона еврака, да "върна" 2500, да ми псишат условна и аз да си въртя гумите на мерцедеса и да го раздавам ларж по клубовете ;)
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
26 - разбрах, че 3 години е условната, а то били "изпитателния срок" ... още по-зле.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя го знам ... 5000 лева ги искаше за закуска. 6 месеца, ще му ги смъкнат на 4 за добро повечдеие, а той, защото е "работил" от вкъщи, 80 дена, ще му ги пресметнат за 120 ей го - няма да "лежи" и 3 месеца. Па ако няма и голям натиск, може и да си плати, да не го търсят и да си е постоянно навън.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само условна ли ? :))) Мутрите нарао се стреснаха от женорята румънка :)))