Украйна: Москва замисля терористичен акт в АЕЦ Запорожие

Настоя Русия да бъде призната за терористична държава
23 юни 2023 16:00, Йоана Цонева
91
Украйна: Москва замисля терористичен акт в АЕЦ Запорожие
Снимка: БГНЕС

Минирането и другите форми на милитаризиране на АЕЦ Запорожие от Русия представляват непосредствена заплаха от ядрен инцидент в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Украйна относно застрашителната ситуация в Запорожката АЕЦ, разпространено от посолството на им у нас.

Според информацията на украински разузнавателни служби Русия обмисля сценарий за извършване на терористичен акт във временно окупираната "Запорожка" АЕЦ. Подобен атентат би имал глобални последици.

"С окупирането на ЗАЕЦ Русия грубо нарушава международното право и нормите и стандартите за ядрена безопасност, включително седемте основни принципа на МААЕ относно сигурността.

Очакваме ясна оценка от генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси относно престъпните действия на Москва.

Още по темата
Нивото на предизвикателствата и заплахите, пред които е изправен световният режим на ядрена сигурност днес в резултат на войната на руската федерация срещу Украйна, е изключително високо и изисква консолидиране и укрепване на международните усилия за предотвратяване на ядрена катастрофа.

Като терористична държава Русия е нарушила всички ключови принципи на международното право за ядрена сигурност и повечето от собствените си договорни задължения, но все още не е изправена пред справедливи последици за своите престъпления.

Призоваваме международната общност, по-специално Групата на седемте и ЕС, да предприемат спешни мерки за предотвратяване на ядрена катастрофа в "Запорожката" АЕЦ, както и да въведат засилени ограничителни мерки срещу руската ядрена индустрия и военно-промишления комплекс на руската федерация.

Настояваме за необходимостта да се признае Русия за терористична държава и да се гарантира неизбежността на политическите, икономическите и правните последици за всички престъпления и незаконни действия, извършени от нея", призоваха от МВнР на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
9
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 10 месеца
Стреляш по Киев с малко тактическо ядрено оръжие и след секунди НАТО изтърбушва Москва,Питер,бункери,мункери все:):):)Пусти страх:):):)Вовата го знае това и го е шубе.Иначе досега 100 пъти да е метнал некоя сериозна бомба:):):)
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 63 от дааам, това нищо няма да спре само ще пострадат цивилни, военните загуби ще са минимални, а и ще даде основание на украйна да си възобнови ядрената програма, а те имат всичко необходимо за ядренно оръжие
66
4
 
8
 
! Отговори
басе и наглеците! преди 10 месеца
Урките имат вера разбита група в опит да купят радиоактувен цезий - ама видите ли руснаците виновни!
65
5
 
1
 
! Отговори
до 63 от дааам преди 10 месеца
Ако това е цената да спре целия този фарс. По-добре така. Колко още народ трябва да изгине, колко още пари трябва да бъдат дадени и да слушаме ежедневното лицемерие за да спре този ад?!? Да изстрелват ракетите и да се приключва...
64
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
още есента имаше информация от персонала там, че руснаците са минирали доста сгради и съоръжения там, което е военно престъпление, те така направиха и с язовирната стена
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Дааам, така нареченото малко тактическо ядрено оръжие е с мощност от 5 до 15 пъти по-голямо от това на Херошима, хубаво е да си даваш тая сметка и радиоактивното замърсяване ще покрие доста голяма част от руската и белоруската територия, напрактика черноморските и азовски пристанища на русия ще станат неизползваеми
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак ни убеждават,че руснаците сами искат да се взривят и стрелят по себе си.Не разбраха ли тези укри,че тук шарани няма?АЕЦ Запорожие е близко и не е като Чернобил.Това гръмне ли ще пострада България и цяло Черно море.
61
7
 
4
 
! Отговори
Дааам преди 10 месеца
А колко лесно може да се реши всичко с малко тактическо ядрено оръжие изстреляно в подходящия момент по Киев...
60
9
 
5
 
! Отговори
До Сина преди 10 месеца
Виж си умстения багаж приятел! За какво им е на американците да запалят и заличат Украйна? Нали някой трябва да им плащ после? Всички рускоробе сте такива наивници
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 55 нема никакъв шанс укропите да уцелят ЗАЕЦ-а! Те не могат Черно море да уцелят, та една-едничка сграда?! Хахахах
58
8
 
2
 
! Отговори
Никой преди 10 месеца
Никой,ама никой няма право да си играе на войници покрай АЕЦ! Било то руснаци или украйнци! Минимум 20км безопасна зона около такива обекти! Много жалко,че има още хора,които обвиняват трети страни за нахлуването на Русия в Украйна! Никой не може да накара някой друг да тръгне на война срещу трети! Ако му се вържеш на акъла,значи си по-глynaв и от него! Затова категоручно Русия е виновна за вайната и всички писледици от нея!!
57
5
 
20
 
! Отговори
Сина преди 10 месеца
Зеленски е готов да взриви цялата държава, да избие всички, само и само да угоди на памперса. Това е жалък, продажен, плазмодии
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 51 - ще импрем всичките, но не и преди тебе! Ай кроти сега
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До АнонименА ако Украинците го гръмнат, ти какво ще направиш
54
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Натали Трифонова Русия владее ЗАЕЦ и запорожието, защо и е да прави атентат ------- защото са изpo д и
53
1
 
9
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
Разбира се САЩ няма да пратят свои войски , а ще натирят поляци , прибалтийци , българи , румънци и други "изявили желание" да се включат.
52
2
 
8
 
! Отговори
Сина преди 10 месеца
Както гръмна и газопроводите до Германия, зельо го стори с кинтите на памперса от сащ
51
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пyтлepасите ще си потрошат клавиатурите от зор. Ако жужето гръмне АЕЦ вие също ще *** ***.
50
0
 
7
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
Ето каква постановка се готви :Всяко използване на тактическо ядрено оръжие в Украйна (от Русия или Беларус) или удар по ядрено съоръжение с изпускане на радиация неизбежно ще създаде пряка заплаха за съседните страни-членки на НАТО. Така че подобни действия трябва да се квалифицират като атака срещу самия Алианс, цитира думите им Руската служба на Би Би Си.Проекторезолюцията беше представена вчера във Вашингтон от високопоставени сенатори от двете основни партии: републиканеца Линдзи Греъм и демократа Ричард Блументал, предават информационните агенции.
49
2
 
7
 
! Отговори
Натали Трифонова преди 10 месеца
Русия владее ЗАЕЦ и запорожието, защо и е да прави атентат, укрите не могат да отговорят