На мама момчето: Българинът напускат дома на родителите си на 30 години

Евростат: Рекордьор е Хърватия, младите хора си тръгват на 33 г.
4 сеп 2023 18:33, Анисия Иванова
240
На мама момчето: Българинът напускат дома на родителите си на 30 години
Снимка: БГНЕС

Българите напускат дома на родителите си, чак след като навършат 30 години.

Страната ни се нарежда сред държавите-членки на Европейския съюз с най-висока средна възраст по този показател - това сочат най-новите данни на Евростат за 2022 година, които бяха публикувани днес, съобщи БНР.

Рекордьор е Хърватия, където младите хора заживяват самостоятелно средно на 33,4 години.

В групата на страните с най-висока средна възраст – 30 години или повече, в която младежите напускат родителския дом, освен България и Хърватия, се нареждат също Словакия, Гърция, Испания, Малта и Италия.

На другия полюс с най-ниска средна възраст – под 23 години, са Финландия – 21,3 години, Швеция, Дания и Естония.

Средно за миналата година младите хора в целия Европейски съюз са напускали родителския си дом средно на възраст 26,4 години.

Отчита се и значителна разлика във възрастта на младите мъже и жени, напускащи родителското домакинство.

Средно за ЕС мъжете напускат родителския дом по-късно от жените - съответно на 27,3 и 25,4 години. Мъжете правят това след 30-годишна възраст в 9 държави-членки, включително и България.

Най-голяма разлика между половете е установена в Румъния, където младите мъже са напуснали на 29,9 години, а жените на 25,4 години, следвана от България (с 4,1 години разлика), като мъжете са излетели от родителското гнездо на 32,3 години, а жените - на 28,2 години.

Най-малка разлика от около половин година във възрастта между младите мъже и жени, напускащи родителския дом, е отчетена в Люксембург, Швеция, Дания и Малта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
2
 
1
 
! Отговори
Германец преди 7 месеца
Българите сте некадърни и неграмотни, съответно вземате минимална и нямате пари за квартира и имот.. криете майките си, вместо да ги погребете за да не изтървете пенсията ;)
227
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не мога да си представя на 30 още да живея при нашите, но всеки се знае на какъв хал е , и аз нямах за ново жилище и плащах за квартира, после теглихме ипотека и така
226
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Наште русофили и копейки явно всички живеят при мама и тата, мале,мале, коя жена ви търпи бе деца?
225
0
 
2
 
! Отговори
Сенеката преди 7 месеца
Да не би минималната работна заплата да не стига за ипотека или наем?!
224
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И парите си ги изкарвам сам и предпочитам да помогна на родителите си пенсионери, отколкото да пълня джоба на собственици на квартири и банкери
223
2
 
5
 
! Отговори
Петър преди 7 месеца
И на Вас пречи ли Ви? Защо да се бутам под наем при тези "високи" заплати и високи наеми? Като жилището ще го наследя,за какво да купувам друго и да тъна цял живот в кредити.А като гледам повечето момичета що за стока са,по-добре да съм си сам.
222
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе не намесвайте евроатлантицма в тази тема, тука става дума за нещо съвсем друго, ама простите ви мозъци само за Русия мислят
221
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като навършиш някакви години, почваш да се осъзнаваш като възрастен човек, как примерно ще си докараш приятелка , ако ваште са в съседната стая, така че ми е странно да искаш да се натискаш в старата панелка, ама в провицията е така
220
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 224, преди 7 месеца
Точно! В Северна Америка точно така им го набутват до картофите.
219
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е,разбира се че младият човек трябва да тегли 300 бона кредит за панелка и да е роб на банките доживот.
218
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо не пишете за Германия , Франция . Споменавате хървати ,черногорци с население под българското . Германия е водеща в ЕС . И това е модела , който трябва да се следва ,а не бедните
217
2
 
6
 
! Отговори
Ани преди 7 месеца
И на 25 да си тръгнат, все тая. Като се продължава с градината, бурканите, паричките в кеш от мама и тате поне до 50 г.. И българина на 60 е кльофнал с поне 5 болести и в пътя не може да върви. Докато отгледа по 1,2 отрочета и после за нищо не става...
216
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Четвърт милион за малък апартамент в голям град- как се изкарват? Все пак не всички са депутати, зъболекари,адвокати и отрочета на фермери на дебела субсидия гарантирана по партийна линия.
215
3
 
5
 
! Отговори
Без кино преди 7 месеца
Бедните британци си купуват имот в България, обаче бедните българи къде си купуват имот само мисирките знаят .....
214
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Възпитанието е проблема. Малките лентяй никога няма да излязат от вкъщи, просто защото са мързеливи!!!!!!
213
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кога си свикнал мама и тате да ти дават пари- никога няма да почнеш работа, да се изнесеш и да направиш свое семейство. Не възпитавайте темерути!!!!!
212
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не само не се изнасят от вкъщи, но не правят семейства, не раждат деца и за това си има логична пеичина. Низките заплати в България които не са достатъчни да живееш като доатоенчовек, а приживяваш някак си.
211
10
 
14
 
! Отговори
2007 преди 7 месеца
А понеже чета в коментарите че младите били мързеливи и дали в Гърция и Хърватия били по-бедни от нас...Отидете на запад и вижте какви са лихвите в банките им и тогава говорете.Тук теглиш 100 000 евро и връщаш 160 000.После говорете, че няма ползи от въвеждане на еврото.На запад навсякъде лихвите са по-ниски и за това младите могат да си позволят собствено жилище.Ама тука г л у п а ц и т е правят референдум за запазване на лева!
210
1
 
14
 
! Отговори
2007 преди 7 месеца
Няма нищо чудно в тези данни.При тия цени на имотите и наемите много хора не могат да си позволят да заживеят сами.Ако работиш за 1500 лева а наема или вноската по кредита ти е 1000 лева просто няма как да стане.Всичко опира до финанси.
209
2
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
Ъъъъъъъ, а в Евростат имат ли категория "Заврян зет"??? :)))))))))))))))))))))))))