Всеки втори европеец иска ЕС да доставя оръжие на Украйна

86% подкрепят продължаването на предоставянето на хуманитарна помощ
362
Всеки втори европеец иска ЕС да доставя оръжие на Украйна
Снимка: Pixabay

Публикувано днес експресно проучване „Евробарометър“, проведено от 24 до 31 август 2023 г. сред 26 514 граждани, показва широка подкрепа сред европейците за мерките, предприети през последната година за защита от нестабилните цени на енергията, както и за действия на ЕС за насърчаване на енергийната сигурност и екологичния преход. Проучването потвърждава и широкия консенсус сред гражданите на Съюза за по-конкурентна промишленост и чисти технологии. Висока е и подкрепата за действията в отговор на руското нашествие в Украйна.

Още по темата

86 % от анкетираните смятат, че е било важно да се предприемат инициативи на европейско равнище за ограничаване на непосредственото въздействие на нарастващите цени на енергията. Повече от 80 % поддържат това мнение относно насърчаването на устойчивото използване на природните ресурси (86 %), улесняването на съвместното закупуване на газ от държавите членки на ЕС, за да се гарантира сигурността на доставките (82 %), изграждането на партньорства с други държави (81%), намаляването на прекомерната търговска зависимост от държави като Русия или Китай (80 %), и повишаването на конкурентоспособността на европейската промишленост в областта на чистите технологии (80 %).

Голямо мнозинство от европейците смятат, че войната в Украйна подчертава необходимостта ЕС да гарантира своята енергийна и икономическа сигурност (85 %), както и да засили военното сътрудничество между държавите членки (75 %) като същевременно продължава да проявява солидарност с Украйна (71 %).

Европейците продължават да одобряват подкрепата за Украйна и украинците. 86 % подкрепят продължаването на предоставянето от ЕС на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната. 77 % са съгласни ЕС да приема хора, бягащи от войната, а 71 % одобряват налагането на икономически санкции срещу Русия. 67% смятат, че ЕС следва да подкрепи пътя на Украйна към европейска интеграция и включването ѝ в единния пазар. 65 % от ангажираните се обявяват за финансова и икономическа подкрепа на Украйна, а 57 % смятат, че ЕС следва да подпомогне закупуването и доставката на военно оборудване и обучение за Украйна.

На въпроса кои са най-добре въплътените от ЕС ценности, 53% от анкетираните смятат, че ЕС най-добре въплъщава „зачитането на основните права и ценности“; „социалното равенство и благосъстоянието“ (50 %), „толерантността и отвореността към другите“ (49 %) и „мира“ (48 %). След тях се нареждат „солидарността с държавите в ЕС и извън него“ (46 %) и „зачитането на природата и опазването на климата и околната среда“ (45 %).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И защо не дадете линк към сайта на Евростат че хората сами да съдят за какви анкети става дума?
300
0
 
2
 
! Отговори
до 318 преди 7 месеца
Пояснявам: Анкетата е правена в София -свърталище на жълтопаветност,домът на про100 Киро и таткоПетко. и за това са такива данните-умнокрасиви,изпрани,проукР, в тренда са си. Пълна пародия са данните,поне 80% са срещу доставките на оръжие и за мирни преговори. ЕС стъкмистика и наглост. Цяла България не желае доставки на оръжие,само София заради горните индивиди. Може би си прав ,че не 20% от населението е в столица,а по-малко. => процентът на нежелаещите доставките е по-голям,90%+?
299
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При положение че България има с 21% по висок брутен вътрешен продукт на глава население от русия .Не виждам защо доста по богатата Полша да си позволи подобен разход реално пари за семки за тях
298
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами икономиката на Полша е 890 милиарда с Три и половина брутен вътрешен продукт на глава население по голям от русия За тях 4% са 27 милиарда годишно. Защо пък да не си позволят за три четири години разход от 32 милиарда
297
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зеленски заплашва Европа ако спре помощите, с бунтове на украински бежанци. Толкова нагло човече няма другаде.
296
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
разпад на русия Свобода за Казан
295
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Страшно есТРАШЕН РЕЗИЛ ПРЕТЪРПЯ УСА В аФГАНИСТАН НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ГО ЗАСЕНЧИ.
294
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нормално с оглед на ежечесното облъчване от медиите.
293
0
 
6
 
! Отговори
Gogo преди 7 месеца
пак платени проучвания ;)Война не се прекратява с непрестанно закупуване/изпращане на оръжие ;)
292
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ВИДЕО от войната: Искандери разгромиха щаб с генерали от ВСУРазрушен е до земята, от него са останали само малки части от стените
291
0
 
2
 
! Отговори
До 313 преди 7 месеца
Половин България живее в София, тъй че тия 80% нещо не ми се вързват от къде ги извади, не е толкоз голямо твойто село.
290
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като чуя за демократични санкции и ми щръква стъргалото.
289
1
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 7 месеца
Българите са против доставка на оръжие и мисля че трябва да се присъединим към майка русия китай и северна корея нека и те малко ни е...т ние руското си го знаем
288
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Следователно всеки втори е против и е нужно веднага да се спре всичко тъй като няма мнозинство!
287
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Европееца, като чуе Русия и му се зачервява ***.
286
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Анкетата е правена в София -свърталище на жълтопаветност,донът на про100 Киро и таткоПетко.Пълна пародия са данните,поне 80% са срещу доставките на оръжие и за мирни преговори. ЕС стъкмистика и наглост.
285
0
 
4
 
! Отговори
Сметката преди 7 месеца
А коментарите под видеата с оръжие казват друго?
284
0
 
8
 
! Отговори
От Берлин преди 7 месеца
Хахахаха.... Здраво пропаганда!!! Ама нека да мре плебса...Той само Путин е виновен...Засрамете се бе ...!
283
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин-Мордашов,Могамедов,Дерипаска,Абрамович, Авен,Розенщайн,Милер са дълбоко обезпокоени и загрижени за съдбата на средностатистическия българин!
282
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 307Въпросът е КОЙ ще го плаща. Нямам нищо против да са само те.))И ти не си вярваш ,че бг данъкоплатец ще плаща въоръжението на полската армия бе ,Boklyk skaпан,миризлив руски лъжец..