Пред разпад ли е ЕС? Крайната десница напредва в уязвима Европа

Тръмп също печели подкрепа за връщане в Белия дом в САЩ
13 сеп 2023 20:00, Анисия Иванова
218
Пред разпад ли е ЕС? Крайната десница напредва в уязвима Европа
Снимка: БГНЕС

Под звуците на хард рок и фойерверки стотиците хора, събрали се в полския град Олщин през горещия уикенд в края на август, много харесаха това, което чуха: "Трудолюбивите поляци заслужават "къща, градина, скара, две коли и ваканция" - а сегашните политически лидери не могат да ги осигурят".

Посланието на партията "Конфедерация Свобода и независимост" към нейните поддръжници може да е просто, но за Полша то може да се окаже сложно. С двуцифрена подкрепа в социологическите проучвания новосъздаденият алианс изглежда ще повлияе на изхода на изборите, които обещават да бъдат едни от най-напрегнатите след края на комунизма.

Популярността на партия, която се противопоставя на имиграцията, абортите и локдауните "Covid-19", не е само полски феномен. Крайно десните деструктори набират популярност в цяла Европа, възползвайки се от вълната от недоволство, породена от пандемията, кризата с разходите за живот и икономическите загуби от войната в Украйна.

Групите са смесица от националисти и партии с неонацистки корени до евроскептици и популисти, които преживяват своя момент. Според социологическите проучвания те са сред трите най-популярни политически групи в почти половината от 27-те държави-членки на Европейския съюз.

Нито една от тези партии няма да вземе властта веднага. Но във все по-фрагментираната политика на Европа те вероятно ще получат голямо влияние, като се включат в коалиционни правителства или не се включат и предизвикат политическа безизходица, докато ЕС се опитва да запази единството си по отношение на отговора на руската агресия.

"Дълго време основните европейски политици смятаха, че подобни партии не са опасни, и подцениха ситуацията", казва Иржи Пехе, директор на Нюйоркския университет в Прага и бивш съветник на покойния чешки президент Вацлав Хавел. "За съжаление, нивото на безпокойство и разочарование сред хората нарасна".

В Брюксел се чува тревожен звън. Високопоставен дипломат от ЕС заяви, че се притеснява, че радикални партии могат да се опитат да използват потенциалната обществена умора от подкрепата за Украйна в своя полза на изборите в цяла Европа.

През следващите седмици предстоят две ключови изборни изпитания - едното в Полша на 15 октомври, а другото в Словакия две седмици по-рано. Националистите са на път да спечелят вота и в Австрия и Белгия през следващата година. В Германия крайнодясната AfD вече е втората по сила партия, което принуждава социалдемократите на канцлера Олаф Шолц да променят политиката и стратегията си, за да ѝ се противопоставят.

В Гърция консервативната партия "Нова демокрация" запази властта си с убедителна победа на изборите през юни, но три групи от крайната десница получиха достатъчна подкрепа, за да влязат в парламента.

Националистите от "Вокс" в Испания загубиха позиции на вота през юли, но страната е в неопределено положение, отчасти защото победителят - Народната партия, заяви, че ще се обедини с тях и сега няма достатъчно подкрепа, за да състави правителство. Междувременно Италия вече има най-дясното ръководство от Втората световна война насам.

Тенденцията не се ограничава само в Европа. Тръмп печели подкрепа за кандидатурата си да се върне в Белия дом с всяко следващо обвинение срещу него. В Аржентина крайно десен аутсайдер, който обеща да закрие централната банка и да доларизира икономиката, спечели шокираща победа миналия месец на вота преди президентските избори в страната.

Европа, разбира се, е била в тази ситуация и преди, последно след световната финансова криза, и бившият комунистически източен регион на континента беше начело.

Разширяващите се диспропорции в доходите в Полша помогнаха на управляващата партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински - с нейното националистическо послание на съпротива срещу "елитите" в Брюксел и Берлин - да дойде на власт през 2015 г. Това се случи след като главният разрушител на ЕС, унгарският министър-председател Виктор Орбан, се възползва от бежанската криза през същата година. И двамата лидери се обявиха против силовото налагане на ЛГБТ общността, Истанбулската конвенция и диктата на Брюксел.

Пандемията обаче даде храна на по-малко популярни групи, някои от които с тъмна история на хомофобия и расизъм, да се развиват, тъй като недоволните гласоподаватели поставиха под въпрос локдауните и ваксинациите. Сега помощта за Украйна се включва в разказа за пренебрегването на избирателите, както и в традиционното противопоставяне на имиграционните и екологичните политики.

"Определено ще продължим да се издигаме", каза Мартин Хелме, лидер на Консервативната народна партия на Естония, или EKRE, която води в някои проучвания на общественото мнение. "Проблемът с имиграцията се влоши, а зеленият преход унищожава либералната политика, защото унищожава благосъстоянието и жизнения стандарт на хората", каза той в интервю на 6 септември.

Бивш министър на финансите на Естония, който при полагането на клетва размахваше плакат на бели ултраси, Хелме иска да спре пристигането на повече бежанци от Украйна и да принуди намиращите се в страната да я напуснат. Той заяви, че иска да запази Естония за естонците. "Политическата система няма да оцелее, ако елитът реши да превърне живота на хората си в ад", каза той.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС беше добра идея, после след няколко труса тук-таме се превърна в икономическа империя на Германия и Франция. Без тези държави няма ЕС. Може да се махне коя и да било друга държава и нищо не се променя. Тази проста сметка показва кой държи конците. Алтернативите без ЕС са по-мрачни. Европа винаги е гъмжала от войни и мизерия. Десните не са добра алтернатива, но гледам и либералите са откачили и тичат наляво. Ние сме били в ляво. Били сме равни и еднакво бедни. Не ми се ходи на там.
193
6
 
2
 
! Отговори
ЕП ви предлага преди 8 месеца
До Инж+ ЕП ви предлага да приемете в дома си 1 пакистанец и 2 афаганистанци да се грижат за дъщерия ви и за вас . Може и за съпругата ви .. има ли нужда и тя
192
9
 
4
 
! Отговори
Инж+ преди 8 месеца
Така и не разбрах тия "светли умове", които мечтаят за разпада на ЕС, какво предлагат като алтернатива??? Путинистка диктатура/сатрапия от азиатски тип???
191
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да ви пикам на центаджийската статия, спекулация до спекулация. Аман от западна дезинформация
190
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Толкова плитка, хибридна новина не бях чел скоро. Все едно Копейкин я е писал
189
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Слава богу! Светът трябва да се пробуди, и да изрита тези безумци, лъжци и корумпирани крадци от общественото пространство! На всичко отгоре и са изключително некадърни и некомпетентни. Мислят си, че с плитки лъжи ще получат одобрението на народа си. А реално - Цензура и фашизъм + комунизъм заедно в равни пропорции. Спират медии, плащат за публикации налагат цензура, и едновременно с това обвиняват други в тоталитаризъм и за диктатори. Тровенето ни с обеднен уран заслужава да има смъртни присъди
188
5
 
20
 
! Отговори
торбалан преди 8 месеца
няма страшно всяка империя която се е захванала с нас се е разпаднала сега е ред говедарника сащ и краварника ес ние пак ще оцелеем
187
16
 
9
 
! Отговори
До 192 преди 8 месеца
Ходи в Русия там ги има тези неща и е по-хубаво. Не знам защо мигрантите са толкова заблудени и искат в западна Европа където е много гадно, а не искат в прекрасната Русия.
186
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС, заплати като в Северна Африка цени двойни на немските!
185
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Моя лайк се хвана но на 3,14 дислайка не му се хваща какво е това. Игра на тука има тука няма.
184
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом не мога да слагам лайкове значи срещу мен има цензура и ЕС не само не пречи на цензурата но я поощрява. Системно нямам и код в карето следователно не мога да пиша мнение което също е цензура и дискриминация.
183
8
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
тия крайнодесТни са недобре замаскирани интернационалисти. преди 20 години ни пробутаха социалдемократи, сега коминтерновците ше ни мятат некви псевдоскенаре. тва, според поредната статия, която във всеки абзац цитира различен източник. от десет кладенци вода, а никъде не се обсъжда кой ще връща вересиите ако възраждане се издънят на местните избори
182
6
 
5
 
! Отговори
цървул преди 8 месеца
мисълта ми беше,че хората трябва да се стреснат и да спрат тези хора(из цяла Европа) защото ако преди бяха Евреи поляци славяни като цяло сега може да се започне с мигрантите, но тези мигранти освен турци араби афганистанци, има и хора от источна европа и акъл ни лъже че за българи румънци и други от ист. Евроба отношението ще е много по- различно.
181
13
 
5
 
! Отговори
цървул преди 8 месеца
След втрората св. война ООН е създадена с първа и основна цел недопускането тя да се повтори недопускане на нацизма да надигне глава. в момента от 20-тина години либерализма доведе до появата на националистически партии и партийки ... деца на фашисти са лидери в големи държави (Италия). ООН си седи и е забравила целта на същестуването си. На Путин краставата държава се доближава до нацистка Германия е със пияното си население няма да успее да я стигне ама...
180
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лайковете се манипулират от силните на деня които виреят заради глупостта и безумието на хората. Айси.
179
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русофобията е също ксенофобия но с политическа цел разбиване на Русия и заграбване на нейните природни ресурси без пари от русофобите които не искат да работят само да консумират.
178
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оффф пиян ли си бе аман...
177
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Санкциите на ЕС и САЩ срещу други страни са незаконни и неморални. Който налага санкции ще загуби играта и ще гори в ада. Това е логиката.
176
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русофобията е също ксенофобия но с политическа цел разбиване на Русия и заграбване на нейните природни ресурси без пари от русофобите които не искат да работят само да консумират.
175
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не може да бъде загрижен човек който е ксенофоб и русофобията също е ксенофобия. Санкциите са незаконни и престъпни. Омразата на етнически религиозен расов и прочие принцип също е недопустима.