Орбан заплаши с бойкот Украйна заради правата на унгарците

Киев прие закон за ограничаване езика на малцинствата
25 сеп 2023 18:40, Петър Бойчев
61
Орбан заплаши с бойкот Украйна заради правата на унгарците
Снимка БГНЕС

Унгария заплаши с бойкот и отказ от подкрепа за Киев по всички международни въпроси, докато "Украйна не възстанови предишните права на етническите унгарци на нейна територия", каза днес унгарският премиер Виктор Орбан в парламента, цитиран от Ройтерс.

След като през 2017 г. Украйна прие закон, ограничаващ използването на малцинствени езици в училищата. Унгария влезе в конфликт с властите заради това, че според нея се ограничават правата на около 150 000 етнически унгарци да използват родния си език, най-вече в сферата на образованието, предаде БТА.

Неотдавна Орбан заяви, че част от Украйна е изконна унгарска територия. Премиерът на Унгария каза това в интервю пред унгарско държавно радио. Тези думи тогава бяха разчетени в Киев като териториална претенция към Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: езикорбанкиевунгарци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
7
 
! Отговори
Е, такова чудо преди 7 месеца
у нас не може да се случи. По-скоро ще забраним българския, за да не пречи на посолствоТО и неговите наместници тук.
49
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Още когато приеха закона, в България имаше публикации срещу него. Но евроатлантическото правителство (с подкрепата на Брюксел) бързо ги потуши. А ботевите патриоти дремят над салатката с ракийката вкъщи, защото са бедни и про'с'ти и нямат пари да идат в кръчмата, и гласуват някой от чужбина да ги управлява. Факти.
48
5
 
0
 
! Отговори
Dodo преди 7 месеца
Освен , че трябва да знаят унгарски език задължително условие е и да имат жилища или някаква недвижима собственост на територията на Унгария. И така Орбан се сърди на украинците , че са изменили закона , но не обръща внимание на собствената си вътрешна политика по отношение на емигранти от други държави. Унгария има най - консервативната такава политика от всички държави членки на ЕС.
47
0
 
0
 
! Отговори
Dodo преди 7 месеца
Работил съм и познавам такива унгароезични украинци. Направило ми бе впечатление, че останалите украинци винаги са се държали много добре с тях. Лошото обаче е , че те се цепеха доста често от колектива изолираха се от останалите и нарочно си "шляпаха" на унгарски за да не ги разбере никой. Има и нещо друго много важно. Тези хора ми казваха , че унгарското правителство не желае да им издаде паспорти и да ги направи унгарски граждани (както ние издадоха една камара паспорти на македонците).
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 39 ти си просто един ф ашист или пометка на хамерите но си и пръв предател защот о си и агитатор за ф аши зъм
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до хамериканоилите - има една песен на Расул Гамзатов който пише стихотворение за майка м баща загубили всичките си 7 сина ! Когато майката получава трето писмо за смър не издържа и умира от скръб ! Когато получава пощата писмо от фронта за 7я син почталена се отказва да го носи и тогва всички живи колективно отват до бащата който е с внучката си вижда хората и разбира смута и на посления и умира слет минути ! Това вие го искате в Украина !!!!
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кои са хамериканофилите в България - ПРОСТО хора без чуство за патриотизъм и обич към хората ! Те не са и животни без ум , чест и съвест ! Готови да убият всеки който им сто на пътя ! Видяхте вчера наркомана Зе а Канада как тази мраз за пари аполодира на фашиската *** и при това е еврей който благодарение на червена та армия са снега нация и народ ! а нашите хамерик -ли каква нация са или са отделен вид многоклетачни
43
3
 
11
 
! Отговори
да преди 7 месеца
само тоя зелен плъх не разбра, че украйната земя ще бъде разпарчатосана и разграбена ако не се намеси русия! тя си е руска земя и путин няма да я даде на никой!
42
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Орбан - Държавник, а не....сещате се!
41
4
 
21
 
! Отговори
Еххх преди 7 месеца
Украйна ще е чиста от американците Ами България кой ще дойде да я изчисти краварската *** , като простаците са набутаха и в парламента
40
5
 
25
 
! Отговори
Бай Х преди 7 месеца
Само украинците не разбраха че няма да има Украйна вече
39
6
 
12
 
! Отговори
BG преди 7 месеца
Унгария започва и тя да има претенции лека полека към земите на Украйна
38
4
 
15
 
! Отговори
мак преди 7 месеца
До Анонимен39. Според мен по-позорно е държането на така наречените лидери, които дават всичко на украйна, а той от благодарност ги рита, когато сметне, че получава твърде малко, а те въпреки това го уверяват, че пак ще дават.
37
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До преди няколко години, бях много за Орбан. Но както всеки авторитарен управник, държащ властта от доста години, полека започва да изплисква легена. Работя с унгарци и там положението е тъжно. Инфлацията им беше 27%, а сега е около 20. Най-високата в ЕС. Държавата им бързо запада и скоро Орбан може и позорно да загуби властта.
36
3
 
9
 
! Отговори
мак преди 7 месеца
Сега лицемерен ес ще го погне, пък и отдавна Орбан е необичан. Ще обЕсняват, че в украйна такава дискриминация е нормално нещо, защото това е в украйна, а за нея може да се говори или добре, или нищо. Но да ограничаваш в същия ес правата на пришълци от кол и въже или да не ги пускаш, не може, означава че си ксенофоб и други такива определения.
35
2
 
10
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 7 месеца
Aм', oть нe cъrлacyвa c nocoлcтвoтo тoa nи4, yeee?!
34
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 7 месеца
Орбан,е на светлинни години пред нашите от посолството.
33
2
 
5
 
! Отговори
По същество преди 7 месеца
С гърците, киприотите, арменците, кюрдите, грузинците, и сирийците можем да работим за техните интереси срещу Турция. Така можем да си осигурим поне повече права или автономии за българите в Егейска Македония и в Беломорска Тракия. А с Турция и Одринска Тракия, ще чакаме лирата да стане 10000000 за 1 лев и кюрдите да си кажат думата на изток. Това ни е играта. Не знам какво правим ние иначе.
32
5
 
8
 
! Отговори
По същество преди 7 месеца
А Македония може да си я вземем, само ако играем отбор със Сърбия. Ние им помагаме с Косово, Босна и Черна Гора, те ни помагат с Македония и дават автономия на българите в Западните Покрайнини и повече права на хората с българско потекло и самосъзнание в Поморавието и Зейчарско/Неготинско.
31
2
 
21
 
! Отговори
Virtuozzo преди 7 месеца
единият си тестис давам да имаме някой ,като Орбан начело ,писна ми от краварски утайкиииии !