Лондон прави завой от зелените политики

Инвеститорите са в пълен шок
27 сеп 2023 18:00, Анисия Иванова
46
Лондон прави завой от зелените политики
Снимка: БГНЕС/EPA

Някои от най-големите зелени инвеститори в света изразяват ужас и недоумение, докато се борят да осмислят заявеното намерение на правителството на Обединеното кралство да отмени ключови ангажименти, свързани с климата.

„Беше пълен шок“, каза Иън Сим, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Лондон Impax Asset Management Group Plc, инвеститор във фонд с ниски въглеродни емисии, контролиращ активи на стойност близо 50 милиарда долара. Официалната политика на Великобритания сега представлява „риск за всеки, който обмисля инвестиция в Обединеното кралство, която зависи от правителствената политика“, каза той.

Разводнените климатични цели, обявени от министър-председателя Риши Сунак миналата седмица, ще забавят навлизането на електрически превозни средства и пускането на чиста топлина за британските домове. Това е последната в поредица от подобни корекции на политиката, които включват разширяване на производството на петрол и газ в Северно море.

Резултатът е, че Обединеното кралство, което само преди няколко години обяви целта си да бъде глобален лидер във всички екологични неща, сега активно подкопава шансовете си да достигне нетни нулеви емисии до средата на века.

За Impax изводът е, че сега „ще има по-малко разработчици на проекти в зелени сектори“, което означава „по-малко поток от сделки за нас“, каза Сим в интервю.

Сунак каза в реч миналата седмица, че ще отложи с пет години до 2035 г. плана за забрана на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили, представяйки решението като опит за защита на семействата, които се борят със сметките.
По-голямата част от превозните средства, продавани в Обединеното кралство, вероятно ще бъдат електрически до 2030 г. без правителствена намеса, каза той.
Сунак също обяви 50% увеличение на финансирането за инсталиране на термопомпи в домовете и каза, че газовите котли в съществуващите домове ще бъдат премахнати от началото на 2035 г. Те ще трябва да бъдат заменени само след като бойлерът се повреди, каза той.

Самият Сунак каза, че е „абсолютно погрешно“ да се характеризира изявлението му като разводняване на целите на Великобритания за климата. Той уточни, че промените просто представляват „нов подход“, предназначен да помогне да се постави по-голям акцент върху нуждите на потребителите.

Обединеното кралство постигна „бърз напредък в декарбонизирането на своята икономика“, като емисиите са намалели с около 46% от 1990 г. и в съответствие с въглеродните бюджети до момента, каза Маги О’Нийл, глобален ръководител на изследванията на ESG в Barclays Plc.

"Неотдавнашното изявление на премиера обаче постави под съмнение дали Обединеното кралство ще изпълни бъдещите“ въглеродни бюджети и други ангажименти за климата, каза тя в бележка в понеделник. О’Нийл също така посочи предупреждението на Комитета по изменение на климата, че планът на Сунак „вероятно ще отдалечи Обединеното кралство още повече от възможността да изпълни правните си задължения“.

Обединеното кралство постави зелените финанси в центъра на срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу през 2021 г. Като канцлер по това време, Сунак изложи планове да превърне Великобритания в „първия в света финансов център за нетна нула“.

Тази цел сега може да е непостижима, според Силвия Мерлер, ръководител на ESG и политически изследвания в Algebris Investments.

Въз основа на въпросите, поръчани от Bloomberg в анкетата, има мнозинство (56%) в подкрепа за забавянето на Сунак в забраната на автомобили, работещи с изкопаеми горива, в сравнение с около една пета, които са против този ход. Мнозинството (64%) също смятат, че е по-важно да се намалят личните разходи за постигане на целите на Обединеното кралство по отношение на изменението на климата, в сравнение с 22%, които смятат, че справянето с изменението на климата е важно, независимо от цената.

Целият атализ - на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
ТУСК преди 7 месеца
ДОЙДЕ ИНДИЕЦ НА ВЛАСТ И ПОЧНАХА ДА СЕ СЛУЧВАТ УМНИ РАБОТИ. АКО БЯХА ПИСАЛИ НЕКОЯ МЕКА КИТКА ДО СЯЯНЕ БИРМИНГАМ ДЪРЖАВАТА ДА СА ФАЛИРАЛИ.
24
1
 
6
 
! Отговори
Самада Сиготури преди 7 месеца
Европа сама си го тури!
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ние си даваме некачествените ракети и реактори и сега ме е страх като са толкова некачествени и гръмнат където не трябва и затрият украйна ....
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
фотоволтаиците за депутатите направени с кафява технология в Китай това ли е зеленото или двойно вдигнатите нива на сеч след Александър Дунчев това ли е деленията аре нема пепейско-дерибейска нужда
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
западът докога ще говори за зелени политики - изнесе си мините в страни като България това им е зеленото.... Идете в Панагюрище да видите зеления преход - отромвено от мед зелено езеро със зелена вода в която нищо никога няма да вирее, изкуствени кратери калдери на мините айде стига със зелените измами. Зеленото им е само да плащаме по-скъпо
20
0
 
9
 
! Отговори
Вин Дизел преди 7 месеца
Напълно логично. Всички видяха че "зелено" означава душманско скубене на потребителите и удвояване и утрояване на цените ... и всичко това отива в джобовете на "зелените" бизнесмени . С лозунги за нулеви емисии и "чиста" енергия някои искат за съвсем кратко време да станат милиардери. А природата си остава все така замърсявана и ефект от "еко" лудостите - НИКАКЪВ. Естествено че разни ГретаТумберговци ще са недоволни. Губят едни пари дето те си мислят че са по рожденно право за в техните джобове.
19
0
 
3
 
! Отговори
Реално погледнато преди 7 месеца
взривиха руските газопроводи и спират да раздухват зелените измислици че ще се санонахндрят!!
18
2
 
4
 
! Отговори
Мен преди 7 месеца
Пак не са преписали правилно. Ел автомобили ха ха, те нямат пари вече наема да си платят той за ел говори
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хахахх междувременно вчера ЕС смекчи изискванията за стандарт Евро7 за производителите на нови автомобили, а в Европа както знаем основните играчи са Германия, Франция, Италия. Накрая "зелената сделка" ще важи само за колониите, тоест нас.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те ще ни мачкат с 2000+ килограмови електрички с голямо ускoрение посред центровете на всички големи градове и ще ограничат тротонетките ни до 5 км/ч да ни размазват по- лесно. Събудете се преди да изхвърлят напълно функционалните ви дизелови и бензинови коли (с покрити технически срандарти, с платени данъци и такси!) от градовете. Тях не ги интересува замърсяването на въздуха, а искат да ви няма, да не им се пречкате на рандевурата. Като Нашата kифла комисар с 40 000 европейска заплата еничаркa
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пригответе се да ви изхвърлят колите от градовете с над 50 000 жители. А след това и навсякъде. Коли с жълт В стикер ще могат до края на 2024 да влизат, след това коли със зелен С стикер (всички нови коли на бензин и дизел!) са аут до края на 2025. Всички бедняци без екектричка или хибрид (засега с ЕСО стикера ще могат да влизат, да видим до кога!), са аут от градовете след само 2 години и 3 месеца! Градски транспорт, колело или тротинетка за всички нас са ни приготвили диктаторите началници!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Беше пълен шок", каза Иън Сим. "Пълен шок е", казвахме ние, когато преди година, две, три Акушерката ни вдяваше постулатите на антинаучната зелена сделка.
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само Лондон ли прави завой от зелените политики? Берлин не включи ли на пълна мощност ТЕЦ-овете на въглища? А Париж? А Брюксел и Амстердам?
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Започвайте да копаете ***, че ей къде е зимата. Гледайте от германците. Баси! Върнахте се в 19 век. Добре, че поне няма да ни пипате Мариците!
11
0
 
2
 
! Отговори
опетков преди 7 месеца
До Анонимен Разделното няма нищо общо с зелената сделка.
10
0
 
5
 
! Отговори
Виж това ДА преди 7 месеца
"... да се постави по-голям акцент върху нуждите на потребителите ' !!! Ето това е основното и социално важното, а не юруш през живота на хората да гоним трескаво и безогледно някакви едва ли не химерични и кой знае от кого начертани цели.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Kaч napa вaa, Kocтoв ?
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За метрополията ядрена и енергия от въглища, както и соц, а за колониите зелена сделка и енергия от фотосинтеза и капитализъм от най-лош вид.
7
0
 
9
 
! Отговори
пришълецът преди 7 месеца
Ще стават сланинояди:)))
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вас колониите обаче ще ви карат да гладувате, а вождовете с радост ще закрият енергетиката и малкото останало земеделие.