София е в топ десет сред 107 града в света по ръст на цените на жилищата

Столицата ни изпреварва Рейкявик и е малко преди Будапеща
Обновена: 16 окт 2023 14:18 | 16 окт 2023 13:20, Анисия Иванова
134
София е в топ десет сред 107 града в света по ръст на цените на жилищата
Снимка: БГНЕС

София е на девето място сред 107 града в света по най-бърз ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, сочи индексът Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank.

В класацията по държави, публикувана по-рано този месец, страната ни също зае девето място.

С ръст на цените от 8,8% на годишна база София изпреварва исландската столица Рейкявик и е малко след Будапеща в индекса на консултантската компания. Първите осем града в класацията попадат в нажежената зона с двуцифрен ръст на цените през второто тримесечие.

Анкара и Истанбул оглавяват класацията с покачване на цените на жилищата съответно със 105,9% и 85,1%, следвани от Дубай (+17,4%), Вилнюс (+14,8%), Загреб (+14,7%), Йерусалим (+14,4%) и Атина (+14,1%).

Ключовият извод през второто тримесечие е, че средният годишен ръст на цените на жилищата продължава да се забавя в цял свят, отбелязва Knight Frank. През първото тримесечие на тази година ръстът на цените достигна 3,2%, докато през второто тримесечие той се е забавил до 1,7 на сто, четвърто поредно тримесечие на забавяне на растежа спрямо връхната точка през второто тримесечие на 2022 г., когато пандемичният бум на жилищния пазар тласна годишното увеличение до 11,8 на сто.

Сегашното покачване на цените е по-бавно в сравнение с първата вълна на пандемията, когато то достигна дъно от 2,9% през второто тримесечие на 2020 г. За последен път ръстът е бил толкова слаб през първото тримесечие на 2012 г., когато дълговата криза в Европа подложи жилищните пазари в региона под рязък натиск към понижение.

При сравнение на ръста на цените на тримесечна база обаче картината става по-сложна. След връхната точка от 3,7% през първото тримесечие на 2022 г. тримесечното повишаване на цените намаля рязко и стана отрицателно през последното тримесечие на миналата година. Оттогава насам ръстът се ускорява и цените са се повишили средно с 1,3% на следените от Knight Frank градски пазари в трите месеца до края на юни 2023 г.

През първото тримесечие на тази година около 48% от градовете отбелязаха спадове на цените, докато през второто тримесечие делът им намалява до 40%. Подобренията през последните три месеца са повсеместни, но градовете в САЩ, Канада и Австралия изпъкват особено много. Към края на 2022 г. десет от 12-те американски пазара, включени в индекса на Knight Frank, отбелязаха спадове на цените, а до края на второто тримесечие на тази година всички 12 пазара отчитат ръстове. В Канада всички три следени пазара отчетоха спад на цените през четвъртото тримесечие на миналата година, докато сега те постигат ръст. Историята се повтаря и в Австралия, където всички градове, включени в индекса, са отбелязали тримесечно покачване на цените през вторите три месеца на годината.

Други пазари също отчитат подобрения – в Европа има няколко силни примера с тримесечен ръст, най-вече Осло, Стокхолм и Глазгоу. Но докато някои ключови пазари набират скорост, на други положението е по-тежко. Градските пазари от континенталната част на Китай отслабват – ако през първото тримесечие девет от десет пазара постигаха ръст, следващото тримесечие половината отчитат спадове на цените.

Макар че остава много силен, ръстът на цените в Турция се забавя значително през второто тримесечие. Сингапур отчита умерено покачване на цените и потвърждава смесената картина на глобалните пазари. Редица европейски градове регистрират още по-голямо затягане на цените, най-вече Брюксел, Марсилия, Атина, Барселона и Мадрид.

Какво се промени?

Възстановяването на цените през последното тримесечие не бива да бъде надценявано, предупреждава Knight Frank и допълва, че много пазари все още отчитат спадове на цените, а значителният натиск се запазва. Но редица двигатели подкрепят цените.

Намаляла несигурност: Насочваме се към по-сигурна среда, повишаването на лихвите вероятно е зад гърба ни, въпреки че те остават на високо ниво в сравнение с неотдавнашните исторически стандарти.

Ограничено предлагане на жилища: Липсата на нова строителна дейност през последните години в съчетание с по-ниска пазарна ликвидност създават недостиг на налични имоти за покупка. Ликвидната криза е породена от нежеланието на домакинствата да сменят жилището си, за да задържат ползите от ниските фиксирани за дълъг период лихви по ипотечните кредити.

Демографски промени: Някои страни, особено Австралия, отчитат ръст на вътрешната миграция след породената от пандемията пауза и това води до увеличено търсене на жилища и ръст на цените.

Целият анализ - в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: жилищацениСофияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
6
 
! Отговори
Всичко се напълни преди 6 месеца
С заложки в София.Ромите отвориха много заложни къщи.Явно или са бизнесмени или са поставени лица та някой.Тия от Доверие заслужават секира!
56
0
 
8
 
! Отговори
Нафърфорий преди 6 месеца
Абе..., това да не снимка от Сектора Газа!? -)))
55
0
 
1
 
! Отговори
С ДДС и В Евро преди 6 месеца
Са цените
54
11
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 месеца
Нека се плюнчат балонаджиите и да чакат цените да паднат :))) Макар да съм убеден, че и те самите знаят, че пишат глупости и никакъв балон, никога няма да се пукне. За пример давам световната криза 2008 година. Какво стана? Хиляди семейства бяха изгонени от банките на улицата, къщите им бяха заковани, НО НЕ БЯХА ПРОДАДЕНИ НА НИСКИ ЦЕНИ. Просто се изчака рецесията да отмине и цените пак си тръгнаха нагоре. Така че който иска да си чака, няма лошо :)))))
53
3
 
2
 
! Отговори
Цените са в ДДС преди 6 месеца
Заплатите в плебейски левове
52
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нормално е, поради факта, че масовият купувач на жилище е семейство с минимум 20к месечен доход около 30те като възраст. Ако до преди 15 години началната заплата в западна компания беше 1500-1800лв., то днес тя е двойна и то за студент на 21. Вече към 30те при нормално кариерно развитие човек печели поне 8к и нагоре. Държавата се развива, жилищата се купуват от тези, на които доходите ни скочиха по 10 пъти последните години. Нормално е част от парите да идат за рентиерство.
51
2
 
14
 
! Отговори
Който помни.. преди 6 месеца
Който помни финансовата криза от 2007ма ще се сети че и тогава беше така. Кризата се развихри и цените на жилищата взеха да падат. В България обаче спада се забави и почна 2010та. В момента купувачи няма - има само високи цени. Който иска да купува най-добре да изчака още година-две
50
1
 
16
 
! Отговори
А$ен преди 6 месеца
Апартамент квартал Красна Поляна 2 над 100 000 евро, отсреща през улицата. Квартал Факултета - без паро. Отиваш и си се заселваш. А$$$ен е умен.
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Истината е, че в София повечето блокове са празни или живеят хора по на 75,80 години. Младите са по чужбина и си идват два-три пъти в годината.
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гледах една баба на 82 г. Нямаше наследници. Направихме договор за издръжка и гледане. Почина на 87! Ама ни преписа двата си апартамента. И сега два тристайни апартамента кеф.
47
0
 
12
 
! Отговори
Най-голямата пирамид преди 6 месеца
се намира в Малинова Долина- бл.23 на Научните работници...Вече 33 Г.НЯМА АКТ 16, но се населява от 15 години...Държава в държавата, плащат ПРОМИШЛЕН ТОК..внимавайте като си купувате апартаменти в Малинова долина София...Съдбата му ще последват още десетки блокове....балъци бол....
46
1
 
19
 
! Отговори
Инженер преди 6 месеца
На фона на качеството и реалната площ, която получаваш, цените са абсурдно високи. В нормалните европейски държави, купуваш напълно завършен и обзаведен апартамент, в качествено изпълнен блок, където не ти тече покрива и мазето. Плаща се реална жилищна площ - светло " от боя до боя".Тук получаваш нещо на груб строеж, с още 30% общи части и половината (а някъде) и цялата дебелина на стените, което тепърва трябва да довършваш. Реално, приведено към първото излиза двойно.
45
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сутринта гледам една вика "умните инвестират в имоти", госпожа, най-бързо изчезващата нация сме в СВЕТА, най-бедните в ЕС, на второ място в ЕС по поскъпване на жилища и топ 10 в света. Наистина ли мислите че дългосрочно е добра инвестиция? Аз не.
44
2
 
5
 
! Отговори
baby shark преди 6 месеца
Още нещо за тия които искат да купуват. В момента лесно взимаш кредит и с малко лични средства и с добър доход ще ти отпуснат много пари. След влизаме в Шенген или като дойде еврото, бъдете сигурно че освен лихвите, като се сложи някоя регулация от сорта на това че могат да ти финансира банка ама да речем с 70 процента от цената и да речем че един апартамент е 250 хиляди евро, от къде ще намериш 75 хиляди собствено участие? Аз поне нямам познати чак с такива спестявания. Мислете
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Душици златни, с тая лакомия, дето щели да станат милионери от няква тухла от времето на прабаба си. С тоя начин на мислене съучаствате на всичко това и утре ще стане като в приказката. Като оня цар дето умрял от глад, щото си поискал всичко, до което се докосне, да стане злато. Пък не се знае както сте го подкарали, дали внуците ви няма да живеят на палатки, щото ще им трябват три живота за собствено жилище. Светът е криза до криза, пък те мислят, че са изтеглили дългата клечка.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чакайте Асен да си купи апартамент за 300 000 Евро.
41
2
 
7
 
! Отговори
БанкерЪ преди 6 месеца
Много намаляхме като хора, дайте да внесем от близкия изток, барем да има кой да ги купува апартаментите на тези цени.
40
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сделки няма, говорих с няколко брокера от тия дето седят в контейнерите по строежите да продавати им е през оя. В момента абсолютно никокй не купува, поне в тия скъпите комплекси. Да, няма да паднат с 50% но ще има спад. Да не говорим че на цените на апартамент до Парадайс в Лондон си купуваш къща. Има много черни, крадени пари за пране и това е причината да има много сделки преди влизането в Еврозона. Няма да е все така, не си струва просто инвестицията.
39
0
 
21
 
! Отговори
Аз Кочо преди 6 месеца
Това че София е в топ 10 по поскъпване не е ли смешно като се знае къде е БВП и покупателната способност на българина също отрицателният прираст на населението?!
38
14
 
3
 
! Отговори
baby shark преди 6 месеца
Цените няма да паднат. Бъдете сигурни. Може би ще се спрат около 1800-2000 евро, за определен период и после пак нагоре да речем след 3-5 години. Личен пример е че миналата година взех пред акт 14 на 1500 евро, същия строител приключи нашата сграда и в съседен квартал на зелено в момента продава на 1600 евро, а в момента има само дупка. Представете си какво ще стане като стигнат актовете и там.