София е в топ десет сред 107 града в света по ръст на цените на жилищата

Столицата ни изпреварва Рейкявик и е малко преди Будапеща
Обновена: 16 окт 2023 14:18 | 16 окт 2023 13:20, Анисия Иванова
134
София е в топ десет сред 107 града в света по ръст на цените на жилищата
Снимка: БГНЕС

София е на девето място сред 107 града в света по най-бърз ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, сочи индексът Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank.

В класацията по държави, публикувана по-рано този месец, страната ни също зае девето място.

С ръст на цените от 8,8% на годишна база София изпреварва исландската столица Рейкявик и е малко след Будапеща в индекса на консултантската компания. Първите осем града в класацията попадат в нажежената зона с двуцифрен ръст на цените през второто тримесечие.

Анкара и Истанбул оглавяват класацията с покачване на цените на жилищата съответно със 105,9% и 85,1%, следвани от Дубай (+17,4%), Вилнюс (+14,8%), Загреб (+14,7%), Йерусалим (+14,4%) и Атина (+14,1%).

Ключовият извод през второто тримесечие е, че средният годишен ръст на цените на жилищата продължава да се забавя в цял свят, отбелязва Knight Frank. През първото тримесечие на тази година ръстът на цените достигна 3,2%, докато през второто тримесечие той се е забавил до 1,7 на сто, четвърто поредно тримесечие на забавяне на растежа спрямо връхната точка през второто тримесечие на 2022 г., когато пандемичният бум на жилищния пазар тласна годишното увеличение до 11,8 на сто.

Сегашното покачване на цените е по-бавно в сравнение с първата вълна на пандемията, когато то достигна дъно от 2,9% през второто тримесечие на 2020 г. За последен път ръстът е бил толкова слаб през първото тримесечие на 2012 г., когато дълговата криза в Европа подложи жилищните пазари в региона под рязък натиск към понижение.

При сравнение на ръста на цените на тримесечна база обаче картината става по-сложна. След връхната точка от 3,7% през първото тримесечие на 2022 г. тримесечното повишаване на цените намаля рязко и стана отрицателно през последното тримесечие на миналата година. Оттогава насам ръстът се ускорява и цените са се повишили средно с 1,3% на следените от Knight Frank градски пазари в трите месеца до края на юни 2023 г.

През първото тримесечие на тази година около 48% от градовете отбелязаха спадове на цените, докато през второто тримесечие делът им намалява до 40%. Подобренията през последните три месеца са повсеместни, но градовете в САЩ, Канада и Австралия изпъкват особено много. Към края на 2022 г. десет от 12-те американски пазара, включени в индекса на Knight Frank, отбелязаха спадове на цените, а до края на второто тримесечие на тази година всички 12 пазара отчитат ръстове. В Канада всички три следени пазара отчетоха спад на цените през четвъртото тримесечие на миналата година, докато сега те постигат ръст. Историята се повтаря и в Австралия, където всички градове, включени в индекса, са отбелязали тримесечно покачване на цените през вторите три месеца на годината.

Други пазари също отчитат подобрения – в Европа има няколко силни примера с тримесечен ръст, най-вече Осло, Стокхолм и Глазгоу. Но докато някои ключови пазари набират скорост, на други положението е по-тежко. Градските пазари от континенталната част на Китай отслабват – ако през първото тримесечие девет от десет пазара постигаха ръст, следващото тримесечие половината отчитат спадове на цените.

Макар че остава много силен, ръстът на цените в Турция се забавя значително през второто тримесечие. Сингапур отчита умерено покачване на цените и потвърждава смесената картина на глобалните пазари. Редица европейски градове регистрират още по-голямо затягане на цените, най-вече Брюксел, Марсилия, Атина, Барселона и Мадрид.

Какво се промени?

Възстановяването на цените през последното тримесечие не бива да бъде надценявано, предупреждава Knight Frank и допълва, че много пазари все още отчитат спадове на цените, а значителният натиск се запазва. Но редица двигатели подкрепят цените.

Намаляла несигурност: Насочваме се към по-сигурна среда, повишаването на лихвите вероятно е зад гърба ни, въпреки че те остават на високо ниво в сравнение с неотдавнашните исторически стандарти.

Ограничено предлагане на жилища: Липсата на нова строителна дейност през последните години в съчетание с по-ниска пазарна ликвидност създават недостиг на налични имоти за покупка. Ликвидната криза е породена от нежеланието на домакинствата да сменят жилището си, за да задържат ползите от ниските фиксирани за дълъг период лихви по ипотечните кредити.

Демографски промени: Някои страни, особено Австралия, отчитат ръст на вътрешната миграция след породената от пандемията пауза и това води до увеличено търсене на жилища и ръст на цените.

Целият анализ - в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: жилищацениСофияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Йерусалим вероятно ще се забави поскъпването.
36
1
 
45
 
! Отговори
Статистик преди 6 месеца
Една жена ми каза, че в Малинова долина щели да станат поне 5 хиляди евро квадрата, защото хората на запад много се кефели на квартали без улици, тротоари, транспорт и без глезотии като училища, детски градини и паркове.
35
2
 
18
 
! Отговори
За милиони преди 6 месеца
Може би 1 трета от апартаментите в София са празни. Ново строителство, старо строителство. Има много празни апартаменти. Към това добавете пущеещите и рушащи се сгради които се виждат с просто око като се разходите.
34
3
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 6 месеца
Следващата година като вдигнат данъците за апартаментите ще ви питам, какви ще ги дрънкате. Това със сигурност се подготвя, а колко ще ги държат празни ще бъде интересно да разберем
33
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цените на имотите в България са абсурдно високи. При положение че държавата пустее. Има куп разпадащи се сгради и в идеалния център на София. Рушат се пък някой си им иска по 250 000 евро за в полу разрушена постройка на центъра, където тухлите и гредореда и се разпадат.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прите наистина станаха скъпи , дръжте кеша ! Мигрантите обаче може да ни залеят , а аз на мигранти евтино няма да продам или да дам под наем , нека да им се вижда скъпо и да заминават за Германия .
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
АМИ ВИЖТЕ С КАКВО НИ ЗАЛИВАТ ЗАПАДНИТЕ МЕДИИ ЕЖЕЧАСНО-МАСОВО ЖИТЕЛИТЕ НА ГРАДОВЕ КАТО ТОРОНТО,САН ФРАНЦИСКО,НЮ ЙОРК,ПОЧТИ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАДОВЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ЖИЛИЩЕ...ЖИЛИЩНАТА КРИЗА СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА И СЪС СТРАШНА СИЛА ЩЕ НАХЛУЕ И В БЪЛГАРИЯ КАТО НАЙ-ОСЕЗАЕМА ЩЕ БЪДЕ В СОФИЯ.ЗА ДА СЕ ОБУЗДАЕ ИНФЛАЦИЯТА ПАРИТЕ ПОСКЪПНАХА И ТАКА ЛИХВИТЕ СКОЧИХА НА ПОВЕЧЕТО КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИ...
30
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нещата стоят така . Който купил-купил и ще си го има , който не е успял да купи ще си живее под наем и това е .Който чака евтино , може и да не дочака
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Напоследък има тенденция да се купуват терени и съответно да се строят всякакви неща, от къщи и кооперации , до складове и халета , може би така идва по-евтино , не знам .
28
1
 
12
 
! Отговори
Айде преди 6 месеца
Новите 10 сантови тухлени общежития ви очакват - наредете се до гордите резиденти на Глазгоу и Осло в елитната 10ка най-заможните (само, че тук сме най-бедните - до Хондурас и Непал)
27
1
 
14
 
! Отговори
До Митко преди 6 месеца
Мите ми дръж си ги двата апартамента бе батювата...Може след години...да си ги занесеш..там..на два метра под земята бре..
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз имам същия случай , имот закупен за 65 к евро , на супер локация , сега ми предложиха 110 к евро , а дори не съм мислил да продавам , няма обява , дори не съм говорил с никого за цени
25
2
 
16
 
! Отговори
Левон Хампарцумян преди 6 месеца
Бе това българите големи балъци бе? Купуват и по...2000 ЕВРО на квадрат...с маймунските си заплати!? То аз НЕ МОГА ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯ...камо ли пък те!? Не виждат ли че....БАЛОНЪТ СЕ ПУКА ВЕЧЕ? САМО В СОФИЯ ИМА НАД 40 000 П Р А З Н И .....А П А Р Т А М Е Н Т И !!!!
24
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Никакво падане на цени , само нагоре . Купувайте и знайте , че ще става по-скъпо . Евтиното отдавна свърши !
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Tова е в резултат на евтините кредити и щедрото раздаване на такива кредити от банките ,само че както виждате Германия ,най-мощната икономика в Европа изпадна в криза ,даже прогнозите са че тази криза ще се задълбочи,Китай е в рецесия ,целия свят стагнира икономически ,а у нас продължаваме да се лъжем че сме остров на стабилността ,както Сергей Станишев лъжеше хората 2008 година ,а няколко месеца по-късно кризата ги направи безработни ,с кредити които банките им взеха имотите
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До СОФИЯ ПРОЦЪФТЯВАТОЧНО ТАКА Е...АЗ СЕ ЗАНИМАВАМ ИМЕННО С ТОВА-МЕЖДУСЪСЕДСКИ СПОРОВЕ И ДЪЛГОВЕ КЪМ ВИК,ТОПЛОФИКАЦИЯ,ЕНЕРГО И Т.Н.СТОЛИЧАНИ ПРОСТО ОТКАЗВАТ ДА СИ ПЛАЩАТ ТОПЛОТО,А ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ ВЛИЗА В СГРАДИТЕ И СЕ ОТЧИТАТ СОЛИДНИ СУМИ,НО ПОЧТИ НИКОЙ НЕ ПЛАЩА.ПРОБЛЕМЪТ СЕ МУЛТИПЛИЦИРА И ДЪЛГОВЕТЕ РАСТАТ С ГЕОМЕТРИЧНА ПРОГРЕСИЯ.ЖИВЕЯТ УЖ В ЕЛИТНИ КВАРТАЛИ КАТО ЛОЗЕНЕЦ И ИЗТОК,НО НЯМАТ ПАРИ ЗА ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА.ПЪЛНА КАТАСТОРФА!
21
1
 
4
 
! Отговори
toti преди 6 месеца
Нема по големи балъци де си ритат стола в банката след една година купил покрив......алюююююю...голюююю!!!
20
5
 
3
 
! Отговори
Daka преди 6 месеца
Виница .. краен ама с морска панорама , чист въздух и все още не пренаселен ,а и с редовен тганспорт до центъра
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ДОСТА РИСКОВАНО Е В МОМЕНТА ДА СЕ КУПИ АПАРТАМЕНТ В СОФИЯ,ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕШ КАКВИ ДЪЛГОВЕ МОЖЕШ ДА НАСЛЕДИШ НЕЗАВИСИМО ДАЛИ АПАРТАМЕНТЪТ Е НОВО СТРОИТЕЛСТВО ИЛИ СТАР...КАШАТА Е ПЪЛНА И НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ СОБСТВЕНИК,КОЙ НАЕМАТЕЛ,А ДЪЛГОВТЕ СА НА ЛИЦЕ И ОГРОМНИ...СОФИЯ СЕ ПРЕВРЪЩА В ЕДНО ЛУКСОЗНО И НЕВЪЗМОЖНО ЗА ЖИВЕЕНЕ ГЕТО...
18
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами нормално е това, ама кой да го разбере. Белград с по високи цени от София, а нито са в ЕС , нито имат метро дори. Там искат по 2 хиляди евро на квадрат, е колко да искат в София. В момента цените в Тирана и София са еднакви.