Вълна от престъпления в Швеция - националистите искат армия по улиците

В страната има повече убийства с огнестрелно оръжие, отколкото в Англия
16 окт 2023 18:45, Анисия Иванова
76
Вълна от престъпления в Швеция - националистите искат армия по улиците
Снимка: БГНЕС/ EPA

Смъртоносната вълна от престъпления с огнестрелно оръжие в Швеция накара втората по големина политическа партия в страната, националистическата Шведски демократи, да поиска изпращането на военни по улиците, за да се спре насилието.

"Трябва да задействаме нещата по-рано от планираното, защото това напълно излиза извън контрол", заяви лидерът на партията Джими Акесон в интервю в офиса си срещу сградата на шведския парламент в Стокхолм.

Той нарече поредицата от въоръжени нападения и бомбени атентати, които само през миналия месец отнеха живота на 12 души, "системна заплаха" за цялото шведско общество. "Това, което виждаме под формата на стрелби, всъщност е само върхът на айсберга", каза той.

През последните месеци интензивността на насилието между престъпните банди ескалира от нива, които и без това бяха шокиращо високи. Още преди мрачната септемврийска равносметка броят на убийствата с огнестрелно оръжие на глава от населението в Швеция беше около 10 пъти по-висок, отколкото във Великобритания. В телевизионно обръщение към нацията в края на миналия месец министър-председателят Улф Кристерсон обеща да се справи с престъпността и говори за разширяване на сътрудничеството между въоръжените сили и полицията.

Сега Акесон иска да отиде още по-далеч с по-твърд отговор, който ще позволи на военните да използват сила. Той също има шансове за успех. Националистите вече са прокарали много репресивни мерки, които се приемат със закон, след като партията му се нареди в основата на дясноцентристкото коалиционно правителство, ръководено от Кристерсон, след парламентарните избори миналата година.

Докато партиите от двете страни на политическото разделение призовават за по-строги присъди и увеличаване на броя на полицаите, шведските демократи се опитват да укрепят авторитета си, като предлагат по-твърди мерки.

В Швеция има повече убийства с огнестрелно оръжие, отколкото в Обединеното кралство.

Акесон казва, че правителство, ръководено от шведските демократи, би могло да даде на полицията правомощия да задържа хора, които не са заподозрени в конкретно престъпление, както и да изпрати военни по улиците на така наречените уязвими райони на Швеция - където бандите са се разраствали в общности, доминирани от висока безработица и хора с мигрантски произход.

"Разполагаме с хиляди мъже и жени, които имат напреднало обучение за боравене с оръжие, както и напреднало обучение по тактика и стратегия, които биха могли да бъдат много полезни", каза Акесон. "Смятам, че самото присъствие би имало ефект."

Предложението, макар и спорно в страна, в която законите позволяват на полицията да повика армията само в случай на терористична атака, печели все по-голяма подкрепа. В четвъртък правителството заяви, че ще разгледа възможността за разширяване на обхвата на военната помощ, така че да обхване и организираната престъпност, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Фокусът върху закона и реда е помогнал на Акесон да увеличи подкрепата на шведските демократи на всички парламентарни избори, откакто той се присъедини към партията преди повече от две десетилетия. По онова време тя е маргинална група с корени в екстремистки организации и в продължение на много години ще бъде отбягвана от всички основни политически партии.

Това се промени след изборите през 2018 г., когато партията спечели повече от 17% от гласовете на избирателите. След това, след миналогодишния вот, Акесон се превърна в лидер, благодарение на кампания, която разчиташе основно на предложения за борба с престъпността и ограничаване на миграцията. Той се съгласи да не заема места в кабинета, тъй като партията му остава неприемлива за много избиратели.

Макар че сегашното споразумение помогна за провеждането на много от реформите, за които се застъпваха шведските демократи, Акесон вижда в него временно решение. Неговият поглед е насочен към най-високата позиция в шведската политика, ако резултатът от следващите избори през 2026 г. е подобен на миналогодишния.

"Всички аргументи срещу участието ни в правителството падат един след друг", казва той. "След следващите избори няма да останат никакви аргументи."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
4
 
! Отговори
Мин0вач преди 6 месеца
Най-големият проблем на Швеция в момента са косоварите , те контролират всичко там и докато не ги затворят или изгонят там спокойствие няма как да има.
65
2
 
6
 
! Отговори
Българин до гневен преди 6 месеца
Нали искаш демокрация.Свобода на словото с неприличен изказ,с пищов за самозащита,всеки с талига и без китап,а банди без команда по всяко време и с хашиш в джоба Да не продължаваме още.Просто демокрация.
64
1
 
44
 
! Отговори
Гневен преди 6 месеца
Най-жалкото е, че правителството на Швеция все още отпуска помощи на диваците. След това се чуди как да се справи с престъпността. Ако не беше жалко щеше да е смешно! Наивните европейци искаха да помагат на хора , които ги мразят.
63
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да не бяха си отворили широко вратата за мигранти, които търсят на хляба мекото и мечтаят да живеят на социал. Осигурявайки си обаче живот на гърба на местните данъкоплатци, пришълците искат още и още. И в крайна сметка започват да грабят, да продават наркотици и т.н.
62
0
 
33
 
! Отговори
Пропов преди 6 месеца
Сериозно са изненадани западно европейските наивници от НЕчовеците дето придойдоха от далечноя изток. Живея в Германия и до скоро коренните жители (Дойчер-и) ми обясняваха съвсем искренно, че трябвало да се помогне на тези хора, щото бягат от война, от смърт. И как не можели да ги върнат щото техните ще ги убият като предатели и вероотстъпници. Факт. А пък и на немците им трябва много работна ръка. Но Доичерите не допускаха , че има толкова мързеливи и нагли същества.
61
2
 
9
 
! Отговори
Бубалов преди 6 месеца
Не виждам шведи да висят на опашка в бюрата по труда у нас. И наши и особенно вносни шведи.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ЗапрянковВ България тези неща буквало стават около 100 пъти по-малко. Погледни Евростат. Което пак е прекалено много според мен.
59
4
 
8
 
! Отговори
Запрянков преди 6 месеца
Ми то и тук се трепят така. Разни баювци дет се мислят за алфа мъжкари изпускат тестостерон и колят и трепат жените си.
58
1
 
24
 
! Отговори
Макак? преди 6 месеца
Нали тези мигранти според Еврокомисията бяха висококвалифицирани работници - все лекари, инженери, учители?
57
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мигрантите в Швеция очевидно са въоръжени до зъби. Ако обаче и местните имаха оръжие, тези престъпления нямаше да се случват. Това да ни е за урок и на нас. И в България има битова престъпност, макар и по-малко. Особено по селата. Нека хората да могат да се защитават. Цивилните трябва да имат оръжие. Иначе няма да се справим никога.
56
3
 
15
 
! Отговори
Истината преди 6 месеца
Израел върши мръсната работа на цивилизованиат свят!
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 1ъ (54). Предполагам, че знаеш отговора, но ето част от статията, която може да обясни: " ... и да изпрати военни по улиците на така наречените уязвими райони на Швеция - където бандите са се разраствали в общности, доминирани от висока безработица и хора с мигрантски произход. "
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ТокмаковЗа 14 дни ще видиш само най-, ама най-хубавата част от някоя страна. Изобщо това какво лично ти си видял, ни най-малко не може да ти даде представа дори на теб самия за истината, камо ли на някой друг. Имам познати, които са ходили във Франция и твърдят, че са си мили краката в Тихия океан... Да отидеш някъде не значи, че ще научиш каквото и да е за това място. Ни най-малко.
53
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Който напълни Европа със Бежанци от Африка и Азия и Индиянци от Латинска Америка той напълни и Швеция Сорос и Хазарските Роми Глобалисти от Сащ. Гигантски права за бежанците и гигантска дискриминация на Европейдни те особенно белите източноевропейци
52
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сравнението с Англия не е случайно. Там стават по принцип много повече престъпления, отколкото в континентална Европа. Ако шведите са ги стигнали, това си е трагедия.
51
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вие не го ли разбрахте, че арабите няма да приемат европейските ценности, а искат да направят от Европа , арабски емират. Трябва да се върнат консервативни и крайно десни правителства за да се изчисти и запази Европа. Либералите до момента погубват Европа.
50
0
 
32
 
! Отговори
преди 6 месеца
Всичко разбрах за шведските партии които се борят с престъпността. Онова което не разбрах е кои са тези хора които извършват толкова много убийства в Швеция.
49
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Новата Сомалия, а колко добре беше само преди да вземе тези брадатитее.
48
0
 
43
 
! Отговори
По същество преди 6 месеца
Покани си пещерняци вкъщи, стани пещера.
47
4
 
33
 
! Отговори
КуКлус преди 6 месеца
Султана на Швеция какво вика ?