Макрон: Брюксел отново преживя ислямистка атака, Европа е разтърсена

Урсула фон дер Лайен осъди "отвратителния атентат"
17 окт 2023 07:03, Елка Василева
125
Макрон: Брюксел отново преживя ислямистка атака, Европа е разтърсена
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа е "разтърсена" от извършената снощи в Брюксел "ислямистката терористична атака", предаде Франс прес.

"Преди няколко минути именно Брюксел отново стана мишена на ислямистко терористично нападение, което изглежда, докато говоря, е отнело живота на най-малко двама други европейци, двама шведи. Нашата Европа е разтърсена", каза Макрон по време на посещението си в Тирана, в началото на официална вечеря, чийто домакин беше албанският министър-председател Еди Рама.

Още по темата
В речта си френският президент спомена и за убийството миналия петък от радикализиран младеж на учителя Доминик Бернар в гимназия в Арас, Северна Франция.

"Заставам тук пред  вас, след като Франция отново бе засегната от терористично нападение в края на миналата седмица срещу учител по френски език", каза той.

"Варварството се опита да нанесе нов удар, като атакува тези, които предават и преподават този език, който от векове разпространява светлина, ценности и надежда", добави той.

От своя страна председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди "отвратителния атентат", който отне живота да двама души в Брюксел и чийто извършител все още се издирва, предаде Франс прес.

"С цялото си сърце съм със семействата на двете жертви на отвратителния атентат, извършен в Брюксел", написа Фон дер Лайен в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър"). "Обединени сме срещу терора", добави тя.

Белгия обяви най-висока степен за опасност от терористична заплаха, след като снощи в Брюксел бе открита стрелба от мъж, който обяви съпричастност към терористичната групировка "Ислямска държава", съобщават местни медии. По първоначални данни има две жертви и един ранен, а нападателят е избягал.

Първите съобщения сочат, че нападателят е стрелял по минувачи по улицата и по пътници в такси. В "Телеграм" извършителят, чиито имена се различават в отделните медии, е публикувал видео, в което свързва действията си с нападение срещу мюсюлмани в САЩ. Според прокуратурата няма пряка връзка със събитията в Израел и Газа.

Снощи в белгийската столица се играеше футболен двубой между отборите на Белгия и Швеция, и жертвите са шведски граждани, вероятно запалянковци. Мачът бе прекратен преждевременно. По данни от полицията в района на стадиона са открити оръжия. Жителите на Брюксел бяха призовани да останат по домовете си.

По-рано вчера местни експерти по борбата с тероризма уточниха, че в Белгия има 600 радикализирани ислямисти и джихадисти. Според тях терористичен удар може да се очаква от постоянно пребиваващи в страната, а не от пришълци отвън.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Брюксел през 2016 година в метрото и на летището в белгийската столица.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
До Анонимен/88 "Между другото, току-що прочетох, че Германия се окопава по границата с Полша, Чехия, какво означава това?" - това означава, че немците ПАК ще бъдат изолирани. Дано този път ЗАВИНАГИ.
83
3
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Аре, аре. Лицемерите в Западна Европа пак се правят на "Кой ми ..а в гащите". Същите тези подкрепяха Ислямска държава и ислямския тероризъм.
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всъщност, четох позицията на Европа и тя е много добра, неутрална, не застават на ничия страна и искат да не се убиват цивилни в Мала Азия. Нооо... знаете, че англичаните винаги са били приятели с арабите, може би заради горивата и заради историческите им съвместни връзки.
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Или разрушете стените и направете една обща държава Израел с евреи и араби или другия вариант е да я разрежете на две части и всяка жаба(палестинска или израелска) да си знае гьола и бъде самостоятелна. Между другото, току-що прочетох, че Германия се окопава по границата с Полша, Чехия, какво означава това?
80
0
 
3
 
! Отговори
ХАХАХАХА преди 6 месеца
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
79
2
 
3
 
! Отговори
оракул на боб преди 6 месеца
Трябва да сме единни в свободната любов на воля!
78
2
 
14
 
! Отговори
полковник Колев преди 6 месеца
Кой,кои,как и защо отвориха някои граници а други затвориха - и защо не се казват истини - много истини???
77
2
 
11
 
! Отговори
шеф Токев преди 6 месеца
Незабавно затваряне на всички джамии в Европа и превръщането им в магазини за продажба на свинско месо и алкохол!
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен---79 Е как да ги намалят , след като Англия и сащ не дават !?
75
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Така е ..Путин ли е виновен , че Меркел и Урсула ИСЛЯМИЗИРАТ цяла Европа , също че ЕС няма и армия ?
74
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"По-рано вчера местни експерти по борбата с тероризма уточниха, че в Белгия има 600 радикализирани ислямисти и джихадисти" Ами намалете ги превантивно
73
11
 
4
 
! Отговори
Бах мама му. преди 6 месеца
До Аз 67 Комунистите станаха джигадисти. Поддържат нашествениците по света и войната на Путин.
72
3
 
18
 
! Отговори
Така е .. преди 6 месеца
Европа е разтърсена..Къде беше Брюксел да позволи на Ангела Меркел да съсипе Европа ?Външните граници на ЕС трябваше да се изградят така , че пили да не може да префръкне , а тя покани ислямистите в Европа. Европа вече никога няма да се очисти от тази нечовешка сг-ан.Тежко ни.Превзеха ни от вътре.
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво стана с интеграцията на Урсулите,в Швеция всеки ден гърми бомба или има престрелка, във Франция съшо. Да ви ЕГА и в ЕвроТолерастията на Урсулите. Запитайте се дали днешните ЕвроДжендер политици ги касае, че европейците са всекидневно тероризирани или си стоят в бронираните мерцедеси, в къщи под охрана докато милиони европейци измират или са насилвани и бити! В Германия, Франция, Италия, Дания е страшно - бели жени или правят дудутки или са бити и малтретирани а скопените им мъже гледат
70
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Новите европейски ''ценности'' , дават вече своя РЕЗУЛТАТ .
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди години / 5-6г. / , Макрон :---''САЩ , свалете ръцете си от Европа''..., е да ама кой го чу ?
68
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Франция е НАЙ-ИСЛЯМИЗИРАНАТА държава в Европа . ЕС явно целенасочено , с любезното съдействие на сащ и англия , и по тяхна заповед , ИСЛЯМЗИРА ЦЯЛА ЕВРОПА ... Много Тенкю !
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо сте ги пусНАле ?
66
2
 
16
 
! Отговори
Далай Лама преди 6 месеца
Бабоебът на Европа - Макарона , едва сега ще разбере по трудния начин , че цялата арабска па.п.лач , която пуснаха в Европа , ще започне да издевателства над европейците ! Свърши се с безметежния европейски рай ! Дойде адът, който те сами си докараха с евроджендърски напъни на безмозъчни чиновници ! Амиии, имат си своята "промяна" , която разрушава и България днес !
65
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Аз_хамаз изби хиляди деца, спящи кротко