Макрон: Брюксел отново преживя ислямистка атака, Европа е разтърсена

Урсула фон дер Лайен осъди "отвратителния атентат"
17 окт 2023 07:03, Елка Василева
125
Макрон: Брюксел отново преживя ислямистка атака, Европа е разтърсена
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа е "разтърсена" от извършената снощи в Брюксел "ислямистката терористична атака", предаде Франс прес.

"Преди няколко минути именно Брюксел отново стана мишена на ислямистко терористично нападение, което изглежда, докато говоря, е отнело живота на най-малко двама други европейци, двама шведи. Нашата Европа е разтърсена", каза Макрон по време на посещението си в Тирана, в началото на официална вечеря, чийто домакин беше албанският министър-председател Еди Рама.

Още по темата
В речта си френският президент спомена и за убийството миналия петък от радикализиран младеж на учителя Доминик Бернар в гимназия в Арас, Северна Франция.

"Заставам тук пред  вас, след като Франция отново бе засегната от терористично нападение в края на миналата седмица срещу учител по френски език", каза той.

"Варварството се опита да нанесе нов удар, като атакува тези, които предават и преподават този език, който от векове разпространява светлина, ценности и надежда", добави той.

От своя страна председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди "отвратителния атентат", който отне живота да двама души в Брюксел и чийто извършител все още се издирва, предаде Франс прес.

"С цялото си сърце съм със семействата на двете жертви на отвратителния атентат, извършен в Брюксел", написа Фон дер Лайен в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър"). "Обединени сме срещу терора", добави тя.

Белгия обяви най-висока степен за опасност от терористична заплаха, след като снощи в Брюксел бе открита стрелба от мъж, който обяви съпричастност към терористичната групировка "Ислямска държава", съобщават местни медии. По първоначални данни има две жертви и един ранен, а нападателят е избягал.

Първите съобщения сочат, че нападателят е стрелял по минувачи по улицата и по пътници в такси. В "Телеграм" извършителят, чиито имена се различават в отделните медии, е публикувал видео, в което свързва действията си с нападение срещу мюсюлмани в САЩ. Според прокуратурата няма пряка връзка със събитията в Израел и Газа.

Снощи в белгийската столица се играеше футболен двубой между отборите на Белгия и Швеция, и жертвите са шведски граждани, вероятно запалянковци. Мачът бе прекратен преждевременно. По данни от полицията в района на стадиона са открити оръжия. Жителите на Брюксел бяха призовани да останат по домовете си.

По-рано вчера местни експерти по борбата с тероризма уточниха, че в Белгия има 600 радикализирани ислямисти и джихадисти. Според тях терористичен удар може да се очаква от постоянно пребиваващи в страната, а не от пришълци отвън.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Брюксел през 2016 година в метрото и на летището в белгийската столица.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ами пускате ги в Европа, а после ревете
63
9
 
10
 
! Отговори
Аз преди 6 месеца
Лицемери! Израел избива стотици деца в Газа пред очите на целия "цивилизован" свят. Нещо по този повод да се изкаже Макрон? Вие, ционисти и евро-атлантици, създадохте арабския екстремизъм!
62
1
 
4
 
! Отговори
Меркел преди 6 месеца
..... ама не бяха такива, все си мисля, че е фалшива новина:))
61
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Приказки. Като отстрелят и заколят хиляди по улиците на европейските градове и села, както в Израел, може и да им светне... Ама за някои евро-държави е вече късно, Франция, Испания, Белгия вече паднаха.
60
1
 
13
 
! Отговори
мак преди 6 месеца
Една от ценностите е да се чувстваш в безопасност в собствената ти държава и никой отвън да не ти казва, как да живееш ти и нацията ти. "Лидерите" въобще не говорят за това, но се грижат за ... от цял свят, а като стане патаклама, съчувстват и ръсят клишета, как осъждат и са със сърцето си с близките на жертви. Кел файда. И така - до следваща трагедия.
59
0
 
24
 
! Отговори
Антинатовец преди 6 месеца
Защо от Европа се бунтуват нали насилваха държавите да приемат ислямисти че ще им облагородят расата им а сега били против? Същият Макрон и Меркел говореха да се приемат без спирка такива сега били против не върви номера. Идва неприятният момент че чашата трябва да се изпие до дъното със все горчилката.Хак да ви е *** *** .
58
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди да гоним от Европа мюсюлманите да си дадем отговор,кой е причината за този огромен поток мигранти към Европа?Кой разсипа страните им ,кой подклажда непрекъснато вражди ?КОй е вечното присъствие където има изгода?Кой буни света?
57
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този некадърник и американска *** разсипва бавно и методично Франция.
56
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Къде са ислямистките коментари на русофилите "ахмак сила"?"..............Няма ли пак да защитиш "европейските ценности" сред които са именно свободното придвижване и политиката на отворени врати за тези орди? Все пак години наред ни наричахте антиевропейски защото плюехме Брюксел за това решение.
55
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Продължавай да вземаш амуджи ,продължавай
54
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе макарон, тия терористични атаки само с риторика ли ще ги борим. Ша са уплашат терористите, ша знаеш.
53
2
 
23
 
! Отговори
Брюкселска зелка преди 6 месеца
Хайде сега ислямистите да получат брюкселска атака. Всички мюсли вън оф гейропа!
52
11
 
9
 
! Отговори
Историк от народа преди 6 месеца
До Itso Всички религии трябва да се забранят. Това са средновековни зарази, които тровят човечеството от хилядолентия. Без религии всички хора ще са добре и ще живеят нормално.
51
2
 
23
 
! Отговори
Ужас преди 6 месеца
Той и другите политици от ЕС докараха Европа до катастрофа.
50
4
 
36
 
! Отговори
Историк от народа преди 6 месеца
Ами молете се, палете свещи и поставяйте плюшени играчки, тъ пи либерастки западни сви ни като Макрон. Насилието се унищожава с двойно по сила контранасилие. Францата се напълни с арабска из мет. На времето Макрончо се изсмя на предупреждението на френските пенсионирани генерали. А сега бил "разтресен". Докато не преоткриете Вартоломеевата нощ или не се върнете към методите на Карл Мартел и Бесния Роланд, все ще сте разтресени.
49
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Те си ги поканиха те да му мислят !
48
0
 
23
 
! Отговори
Еее преди 6 месеца
Само приказки и нищоправене, позор
47
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не забравяйте думите на Ванга, че Европа ще бъде "Исляминизиран, с център Рим"!!!
46
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Французите сами си ги отгледаха тези. Техни бяха тези колонии. Техни и на британците.
45
7
 
13
 
! Отговори
ей,Макароне преди 6 месеца
А "Шарли ебдо" продължава ли със "свободата на словото"?Мигай демократично на парцали,скоро и с танкове ще ви почнат!Само стой та гледай!