Нейнски: България постоянно е в ролята на молител пред ЕС

Виждат ни като част от проблема, не от решението
25 окт 2023 19:49, Стела Стоянова
55
Нейнски: България постоянно е в ролята на молител пред ЕС
Снимка БГНЕС, архив

"България, която е член на ЕС, постоянно е в ролята на молител. Ние ходим да ги молим и да ги убеждаваме, че сме свършили своята работа. Проблемът е, че ЕС вижда България като част от проблема, а не като част от решението". Това коментира пред Нова телевизия бившият външен министър Надежда Нейнски.

Тя каза, че внимателно е слушала аргументите на австрийската страна, която смята, че още не може да допусне България в Шенген.

"Те казват: "Има проблеми с Шенген, има проблеми с мигрантите, редица държави въвеждат граничен контрол, не можем преди Шенген да е решил своите проблеми, да приемем нови членове”. Звучат логично. Моята теза е, че те не виждат България като държава, която може да помогне за решението на тези проблеми, държава, която може да участва в дебата по реформата на Шенген. Те я виждат като държава, която е част от тези проблеми", обясни Нейнски.

По думите й всичко това е проблем с доверието. "Водила съм подобни преговори и знам, че в крайна сметка всичко опира до доверие", каза Нейнски.

"Няма как в България постоянно управляващата формация, или сглобка, или коалиция да твърди, че си нямат доверие. Те непрекъснато казват, че са в "брак по принуда". В Румъния също има ротационно правителство. Тоест и двете държави създават усещането, че това са някакви временни конструкции, които са с неясна съдба. В такава ситуация това се използва като аргумент в европейската общност. Винаги са казвали, че не искат нови проблеми в Шенген", обясни Нейски.

Според нея трябва да се говори с европейските политически семейства. „Всяка една от партиите трябва да използва своето влияние, всички лостове, защото европейските семейства имат начин да повлияят в различни посоки”, каза Нейски. „Правителството трябва да структурира един план и да въоръжи с аргументи всички, включително и опозицията, които са членове на различните семейства, защото членството на България в Шенген ще бъде от полза за всички. Това е национална цел, това не е политическа цел”, коментира бившият външен министър.

Според нея България не трябва да бъде молител, а партньор. „В крайна сметка става дума за общото ни европейско бъдеще и в това европейско бъдеще трябва да влезем със самочувствие”, каза Нейнски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И ти си част от проблема.
32
0
 
15
 
! Отговори
Alex преди 6 месеца
Нали при вас министерството на външните болести престана да защитава поданиците си в чужбина! Влака не се кара с врът кане и с екскурзий и от бюрото *** Надо!
31
0
 
8
 
! Отговори
Alex преди 6 месеца
И ти как разбра ко каза Австрие ца, *** Надо? Кат министър все са шляеше с Патлаците и нищо не направи! СДС Жабоков дойде на власт с продажба на бира в казар мата! Нали вие разреших управл ение на автомобил след употреба на алкохол! Па сега народа реве; що тъй станало?
30
0
 
16
 
! Отговори
Nnnn преди 6 месеца
Какъв е смисъла да седим в ЕС като от там постоянно ни казват какво да правим? Може ли някой привърженик на ЕС да ми обясни какво България е спечелила и какво е загубила от как е член на ЕС до сега?
29
0
 
9
 
! Отговори
Joko преди 6 месеца
БГ НЯМА никакъв авторитет сред страните от ЕС. Правителството се командва безпардонно от един де***бел вкл. в списъка "Магнитски" МИНИстър председателя изглежда катоисповедта на метлата . . .
28
0
 
14
 
! Отговори
Това беше финт,финто преди 6 месеца
След като закрихте в."Демокрация", защо не върнахте парите на абонатите? За да дискредитирате синята идея ли? Да озлобите срещу СДС и най-пламенните му привърженици ли, които късаха от залъка на семействата си, за да се абонират за вестника на СДС и така да подкрепят политическата сила, която са избрали? Кой ти нареди да действаш така, Надке?
27
0
 
8
 
! Отговори
Кажи си, Надке преди 6 месеца
Ти не се офлянквай, а кажи защо допусна да спре отпечатването на вестник "Демокрация" точно тогава, когато СДС беше тотален победител и имаше свое правителство, свой президент и повечето общини бяха със синьо ръководство? Нали в НКС на СДС ти отговаряше за пропагандата? Кой ти нареди точно в онзи момент да унищожиш официоза на СДС?
26
1
 
16
 
! Отговори
Точно така си е преди 6 месеца
И ЕС ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ ТЪПЧАТ ВСЯКАШ С ГУСТО ГО ПРАВЯТ.БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ НАТО И ЕС В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ НИ ЧАКАТ ДОСТА ИЗНЕНАДИ ОТ ТЕЗИ ЛГБТИ ИЗВРАТЕНЯЦИ!
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Секретарката се е взела на сериозно, а забравя че те поведоха страната в най-грешната посока. Разпродажбата на България тръгна от тях, а после мутрите им превзеха властта. На Валери Симеонов секретарката я направиха и вице, а англиийския и и компютърната грамотност създадоха вицове. Такива са 95% от хората управляващи страната.
24
2
 
6
 
! Отговори
ББ преди 6 месеца
Всеки с гънка може да прочете за...иЗТОЧНО-иНДИЙСКАТА...Холандия е убила повече деца и жени от...Хитлер...австрия даде...хИтлер на Света ни,и нямат СРАМ...и искат още??? и Света ни им го позволява???САЩ...ЕС...Човешките не са слепи,холандия и австрия...преяждащи...дават шанс на путин да ги превърне роби...и ще им е малко,Бог да пази САЩ!!!!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ние сме част от проблема наистина.
22
1
 
14
 
! Отговори
Гост преди 6 месеца
Заради такива като теб, неуважаема лицемерка!
21
0
 
15
 
! Отговори
Изглежда Гейски преди 6 месеца
Добре, че не сме в Шенген, че щяхме да се напълним с талибани
20
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не беше лош министър имаше очарователна усмивка това е един плюс в външната политика
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По-точно България постоянно е в ролята на просяк пред ЕС.
18
0
 
7
 
! Отговори
... преди 6 месеца
... веднага на кладата...
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За да влезе в Шенген, БГ трябва да въведе задължителен граничен контрол, както ги въведоха цивилизованите държави, а.не да.пребарват мигрантите на границата и да ги пускат из другите държави! Умишлено не въвеждат падпортния контрол!! Шенген, през крив макарон!! Ако спускате.на нас информационно затъмнение, то на чуждото разузнаване, не.можете!
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За някой които не са дори в ЕС се отварят широко задни бузи и се наливат милярди, за нас изискване след изискване пълно скопяване и накрая един среден пръст!
15
0
 
16
 
! Отговори
Надежда говежда преди 6 месеца
Еврозона и Шенген, след 20-30 години. Още малко стискайте и ще се оправим.
14
0
 
17
 
! Отговори
Стоян Стелий : преди 6 месеца
Отворихте криптата и пак се развоня на мьрша - Йес-мъпета го8Нейнски изпълзя от саркофага...