Стрелецът от Прага убил баща и бебе преди седмица

Той бил тих и незабележителен
22 дек 2023 16:15, Нели Христова
73
Стрелецът от Прага убил баща и бебе преди седмица
Снимка: БГНЕС

Чехия обяви национален траур, след като въоръжен студент отне живота на най-малко 14 души в университета в Прага. Ранените при нападението са 24-ма, а мъжът е заподозрян и за друго престъпление – часове преди стрелбата баща му е бил намерен мъртъв в родното му село.

Полицията предполага, че извършителят е бил вдъхновен от стрелбата в руско училище по-рано този месец. Темата коментира пред NOVA NEWS Евгения Бернщайн, която е на място в Прага.

Полицията работи по версията, че убиецът е застрелял и млад баща с бебе на 2 месеца. Случаят е от преди седмица, а телата са открити в гора близо до Прага.

Името на нападателя вече е известно, той е 24 годишен студент по история във философския факултет на Карловия университет, посочи Бернщайн. Тя разказа, че той е защитил магистърска степен с дипломна работа за историята на Полша, за което е получил и награда, а към момента на убийствата е следвал магистратура.
"Тих, незабележителен човек, няма данни да е имал проблеми със семейството си", допълни тя. По нейни думи е известно, че убиецът законно е притежавал оръжия.

"Той е влязъл в университета с голяма черна чанта, пълна с оръжия. Пушката е дълга, с оптичен мерник, скъпа и професионална. Не е лесно човек да се сдобие с такава, трябва специално разрешение", допълни Бернщайн. Тя посочи, че убиецът е действал сам и е планирал престъплението от много време.

"В Telegram той предупреждава от известно време, че мрази живота, искал е да се самоубие, да извърши някакво подобно зверство. Пишел е на руски език. Постовете му дълго време не са били публични. Преди да извърши престъплението ги е направил публични", обясни Бернщайн.

Тя допълни, че полицията води разследване и в социалните мрежи, тъй като там има публикации в подкрепа на убиеца.

"Говори се, че явно е имал сериозни душевни проблеми и социопатичен характер, но няма подробности", каза Бернщайн. Тя допълни, че няма информация да е имало индикации в живота му за подобни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прахова!
44
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До9. Тих но русофил. Не е намерил среда да си проявява руските симпатии. Вижда как се разваля паметника с винтовката в Княжевската градина на София . И му тръгнали демоните от душата
43
7
 
6
 
! Отговори
Тарамбуков преди 4 месеца
Путин освободи най-големите канибали от затвора под предлог да защитават родината, но друзята нищоне казват по този повод. Оцелелите зекове ги пуснаха след 6 месеца на фронта за да навият и други пандизчии да се бият, а един педофил дори го пратиха да преподава уроци в детската градина, а друзята пак удобно мълчаха.
42
9
 
2
 
! Отговори
Етропански преди 4 месеца
И каквъв извод трябва да си направим от това че стрелеца уж се бил скрил под знамето на украйна? Само шизофреничните изкукали друзя или пък лукави путински пропагандони могат да си направят удобен извод от това.
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Може ли да дрънкате подобни глупости бе. Знаех си аз че Русия е виновна... Откъде тая агнешка майка от НОВА Ефгения Сбирщайн знае от какво бил вдъхновен убеца след като е леко умрел ? Тоест предположенията на полицията ги приема като аксиома. Даже всички намерени трупове наоколо гледам ще му ги припишат на него.
40
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само да припомня на русофилите в България. Чех диктатура не търпи. Той си е Демократ и свободен човек. Той ненавижда нито Съветска, нито руска, нито германска , нито каквато и да е.
39
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя ако беше в България . Ще ще да стане пръв съветник на К. Константинов. А може и много лошо да му станало , като е видял че в София свалят Монумента. Решил да протестира с оръжие.
38
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Последно се самоубива , като бяга от полицията. Този си е бил с руски характер възпитан от малък. Разочарован от живота си , не контактувал с никои.! Е кой в Чехия ще търси руска връзка с такъв шовинист . Този е живял 24 г. В Чехия като чужденец. Пък и с руско влияние. Както го определят самотник. Да си беше хванал пътя та в Москва. Можеше орден да му дадат
37
2
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 4 месеца
Случайно или не, на видеото, което пражската полиция разпространи в последните минути русия синеок стрелец се беше скрил под знамето на Украйна на терасата най-горе. Чуваха се виковете на полицаите във видето. Там е, под знамето на Украйна. Там е, под знамето на Украйна! Явно там си е избрал да му бъде лобното място и там се е гръмнал. Търсил е някаква символика.
36
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин ну е промил мозъка.Ама Путин е избил. Стотици хиляди,а тоя само 15...
35
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
" ... вдъхновен от стрелбата в руско училище този месец"? Ах, кога се "вдъхновява" журналист, за да използва тази дума, в комбинация "руско"? На моя компютър за стрелба в руско училище не съм срещнала "по-рано този месец". Другият впечатляващ факт, е че същия "убиец" застрелял баща и бебе. Може да сте сигурни, че стрелба в Чехия няма. Така работят масовките на създателите на новини. Всичко накуп, наведнъж ...
34
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Чехия такива като Волен Сидеров или К. Константинов за година две ще приключат със симпатиите си към Русия .Партии против Демокрация не могат да съществуват и година. Чеха по душа е свободолюбив и всякаква диктатура му е чужда
33
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Знанията по руски убиват. За друго не стават.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До32. Нещо ти е слаба информацията за АЕЦ Козлодуй . От 2024 г. Ще работи с гориво от Запада. С ТЕЦ Марица ще бъде купена от Белгийска фирма за ВЕИ
31
6
 
11
 
! Отговори
До 29: преди 4 месеца
Могат да рушат сopocoидните наркомани и нищoжecтва като теб. За 34 години един селски язовир не сте направили. След като затворите ТЕЦ-овете и АЕЦ-а, ще свършите с проекта на провалената държава Бyлгapиcтан.
30
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой го знае каква руска тиха клетка е. И са му тръгнали по петите. Разкрили са нещо полицаите. И тоя като нашата партизанка от Велинград Вела Пеева се самоубива с последния патрон. Преди това разстреляла десетина из Велинград. И в кокошарника на вуйчо приключила
29
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 21, как кажеш чеби, факт е, че убиеца е *** като теб. Само дато ти нямаш пари за пушка. Такива са путлерастите, дай им да убиват и рушат. Не ги търси да изобретят нещо или да го направят.
28
5
 
5
 
! Отговори
АГЕНТ НА КГБ.. преди 4 месеца
100 %...... ВАРВАРИНА ПУТИН, ПРЕДКОЛЕДНО.....
27
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Статия", която като я пуснах в търсачката Гугъл ми излезе поне в 10 български сайта. Да, вярваме в руската връзка на този атентат, колкото вярваме 2 години, че в Украйна няма никаква корупция и че Украйна ще спечели войната срещу Русия. Вярвахме, също на "статиите", че Русия е нападнала Полша с ракета, "статиите", че Путин е болен едновременно от парконсон, рак и има тумор в мозъка. Имайте впредвид, че клеветенето е най-гнусният грях, а клеветниците заслужават единствено презрение.
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Секна ли са им парите от Русия . И тръгна да стреля по чехите