Стрелецът от Прага убил баща и бебе преди седмица

Той бил тих и незабележителен
22 дек 2023 16:15, Нели Христова
73
Стрелецът от Прага убил баща и бебе преди седмица
Снимка: БГНЕС

Чехия обяви национален траур, след като въоръжен студент отне живота на най-малко 14 души в университета в Прага. Ранените при нападението са 24-ма, а мъжът е заподозрян и за друго престъпление – часове преди стрелбата баща му е бил намерен мъртъв в родното му село.

Полицията предполага, че извършителят е бил вдъхновен от стрелбата в руско училище по-рано този месец. Темата коментира пред NOVA NEWS Евгения Бернщайн, която е на място в Прага.

Полицията работи по версията, че убиецът е застрелял и млад баща с бебе на 2 месеца. Случаят е от преди седмица, а телата са открити в гора близо до Прага.

Името на нападателя вече е известно, той е 24 годишен студент по история във философския факултет на Карловия университет, посочи Бернщайн. Тя разказа, че той е защитил магистърска степен с дипломна работа за историята на Полша, за което е получил и награда, а към момента на убийствата е следвал магистратура.
"Тих, незабележителен човек, няма данни да е имал проблеми със семейството си", допълни тя. По нейни думи е известно, че убиецът законно е притежавал оръжия.

"Той е влязъл в университета с голяма черна чанта, пълна с оръжия. Пушката е дълга, с оптичен мерник, скъпа и професионална. Не е лесно човек да се сдобие с такава, трябва специално разрешение", допълни Бернщайн. Тя посочи, че убиецът е действал сам и е планирал престъплението от много време.

"В Telegram той предупреждава от известно време, че мрази живота, искал е да се самоубие, да извърши някакво подобно зверство. Пишел е на руски език. Постовете му дълго време не са били публични. Преди да извърши престъплението ги е направил публични", обясни Бернщайн.

Тя допълни, че полицията води разследване и в социалните мрежи, тъй като там има публикации в подкрепа на убиеца.

"Говори се, че явно е имал сериозни душевни проблеми и социопатичен характер, но няма подробности", каза Бернщайн. Тя допълни, че няма информация да е имало индикации в живота му за подобни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
13
 
7
 
! Отговори
Истински преди 4 месеца
Путлерофил !
24
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пишел си на руски . ..и то в Чехия. Е с кой си е пишел. Чехите мразят руснаците та пушек се вдига . Тоя си пишел!;! ??. Пък и тих бил . Ми тих ще е . Да не му България . Да вее руски знамена
23
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Баш от стрелба в руско училище може да се вдъхнови човек, защото в щатите такива неща НЕ се случват!
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 15 Ти сериозно ли? Давид като руско име ли ти звучи?
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ
20
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нищо чудно е да се окаже, че Руските служби са го снабдили с оръжия и боеприпаси. Такава пушка много трудно се намирала на пазара. Само спец части и снайперисти разполагали с такива.
19
3
 
5
 
! Отговори
Тео преди 4 месеца
Когато се получи нещо подобно - тихичко, без много шум, стабилно подпомагане на близките на жертвите, разследване дали има свързани лица, а тоя заровен в една дупка и толкоз! И нито дума за такива! Нула! Никъде по света! Това е масово бе, хора! Има хора-психопати, които се възбуждат само от мисълта, че ако гръмнат някой в Германия ще им покажат имената и снимките в ... България, примерно! Че имат 3 минути слава! И действат! Не им правете густото!
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Революцията в Прага 1969г. , която разтърси целия Соц . Лагер. Е част от живота на семейството на убиеца. И този студент сигурно негови по стари родственици са свързани със събитията в Прага.
17
11
 
20
 
! Отговори
еее, хахаха! преди 4 месеца
Въртяха-сукаха, пак вмъкнаха нещо, с което да го свържат с Русия жалkaрiте.
16
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Думи нямам -пишел на руски език...абе ей мисирска работа,пак руски кошмари в главата
15
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой знае да ли баща му не е някой сбъркан руснак . Таил омраза срещу демокрацията в Чехия. А синът му разочарован го гръмнал . Толкова скъпи оръжия и то на 24 години , а и студент . Кога ги заработи тия пари . Та си ги купи. Отритнат от Обществото заради руския произход. В Чехия русофилите не надигат глас като тук Атака , Възраждане. Паметник на руснаци или съветски войни мяма.
14
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фактически Русия и в частност Путин са виновни за тази трагедия. Всички тези загинали хора са жертва на хибридната информационна война и пропаганда на Русия срещу Европа и целия цивилизован свят!
13
3
 
14
 
! Отговори
той преди 4 месеца
За такива тежки криминални случаи трябва да има цензура,поради факта както е споделил убиецът е почерпил вдъхновение от друг случай.т.е. получава се ефекта на доминото.Има хора които са на предела и се колебаят дали да извършат дадено нещо и прочитайки ,че някой вече го е направил им падат задръжките.
12
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чех запален да пише по руски . Направо си е откачалка. Тиха злобна руска откачалка . През 1989 г. Хората по Света се възхищаваха на Чехословакия , която искаше да се откачи от Варшавския Договор. С жива сила спираха съветските танкове в Прага. Имаше и убити. Президентите им Дупчек и Свобода бяха насила закарани в Москва
11
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е патентована американска демократична ценност. Струва ми се невъзможно да се появи случайно в центъра на Европа
10
21
 
8
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 4 месеца
Абсолютен русофил! Убиеца е пишел в Телеграм на руски и е бил вдъхновен от масовите стрелби в Руските училища! Ето до какво води култа към Путин и русофилията!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това момче е имало някакви демони и бесове в душата. Тих и незабележим, но нещо се е случвало в душата му. Злото му е изяло душата. Трябвало е семейството му да се обърне към екзорсист, който да изгони демоните. Демоните и тъмните сили наистина съществуват.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 3 - Не знаеш какво може да му дойде на ум на един лyд човек. Щом като се е чувствал "вдъхновен" от трагедия, разиграла се в руско училище, може нарочно да е решил да сподели това на руски език. Но може да е имал и някакви други подбуди. Кой би могъл да знае какво се мъти в главата на такъв?
7
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин е нисък и е различен. И той като стрелеца обяснява че света мрази Русия, а всъщност на света не му пука за Русия.
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма как да сме сигурни че точно той е стрелеца . Особено щом това се тиражира по свободните демократични медии