Румънският Newsweek: Австрийското лицемерие спира София и Букурещ за Шенген

Виена не е склонна да допусне пълноправно членство следващата година
26 дек 2023 21:15, Анисия Иванова
149
Румънският Newsweek: Австрийското лицемерие спира София и Букурещ за Шенген
Снимка: Bulgaria ON AIR

Критериите за присъединяване на Румъния и България към Шенген вече нямат нищо общо с първоначално установените, въз основа на които се присъединиха другите европейски държави. Сега страни като Унгария и Австрия, които са силно критични към Европа и европейските решения, но се възползват от всички европейски пари и закони, изнудват други европейски държави да наложат собствения си дневен ред на Брюксел, дори ако по този начин си навлекат враждебност към съседните държави, пише румънското издание Newsweek.

"Нидерландия се съгласи с присъединяването на България към Шенгенското пространство", съобщи нидерландското министерство на правосъдието, слагайки край на дългогодишната съпротива на страната срещу тази стъпка.

"България отговаря на условията, определени за присъединяване към Шенгенското пространство, и поради това можем да договорим решение, което да доведе до пълното ѝ присъединяване, но последната дума има парламентът в Хага", завиха нидерландските власти.

Нидерландският кабинет отбеляза, че следприсъединителният мониторинг е желателен както за управлението на границите, така и за върховенството на закона.

Преговорите продължават, а румънски източници твърдят, че понастоящем Австрия не е склонна да допусне пълноправно членство през следващата година.

Австрия изброи редица условия, за да позволи на България и Румъния да влязат в Шенген само чрез въздушни граници, като бави пълното присъединяване, обхващащо и сухопътните граници, за по-късен етап.

Едно от условията, поставени от Австрия, е укрепването на границата между България и Румъния, което още повече раздразни София, тъй като, ако двете страни се присъединят към Шенген, тази вътрешна граница трябва да изчезне напълно, а не да се затегне допълнително.

В същото време Австрия посочи, че укрепването на границата между България и Румъния ще бъде само временна мярка, подобна на временния граничен контрол между Австрия и Германия, и това не би трябвало да е проблем за София.

На 22 декември румънският премиер Марсел Чолаку изрази надежда, че преговорите за присъединяване към Шенгенското пространство ще приключат през следващите дни и ще се получи ясен календарен план за присъединяване, включително за сухопътните граници, като това е най-важният аспект, който завинаги ще отключи трафика между Румъния и България, Румъния и Унгария или Гърция и България.

"За тази година се надяваме, че през следващите два дни ще приключим преговорите за присъединяване към Шенгенското пространство, като на първо място това ще са въздушните и морските граници, а също така ще завършим възможно най-голяма част от инфраструктурата", добави министър-председателят.

В контекста на дискусиите с австрийската страна президентът Клаус Йоханис заяви, че все още има много аспекти, които трябва да бъдат договорени, за да се получи пълната подкрепа на Австрия за присъединяването на Румъния и България към Шенген. Въпреки че е скептично настроен по отношение на извънредното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи до края на годината, Йоханис заяви, че не изключва възможността за намиране на решение до края на тази година. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: БългарияРумънияШенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
5
 
! Отговори
ТЪПИТЕ АВСТРИЙЦИ С преди 4 месеца
ВИЗИ В БЪЛГАРИЯ! ПРЕДЛАГАМ ДА ГИ ОБЯВИМ ЗА ВРАЖДЕБНА НАЦИЯ!
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България ежегодно губи по около 6 млрд. лева, умножете по 11 години, това на какво прилича, какъв ЕС какви 5 лева.
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пълен бойкот на целия ЕС, защото тези блокади не се правят само от Австрия, не бъдете наивни, тук участва целия ЕС, имат тайни договорки.
92
1
 
9
 
! Отговори
То беше ясно ! преди 4 месеца
Просто искат да ни пречат особено на транспортните фирми им разказват играта . Ние на пук заедно със Румъния не можем ли пък да си махнем със тях граничния контрол ? Доколкото знам номера става . За нас е ясно че тези ще ни отлагат докато могат ,а ние няма ли начин постоянно да им пречим ,иначе те не го усещат !
91
1
 
9
 
! Отговори
Чоко преди 4 месеца
Пълен бойкот на всички австрийски инициативи и предрожения
90
3
 
1
 
! Отговори
Ангел Ангелов преди 4 месеца
Шенген , това е раят на земята ... ах , тези лоши австрийци мислят само как да опазят границите си . Реки от мед и масло текат ... о ... Шенген , Шенген ... а , после Шенгена идва Еврозоната .Там Господ с разтворени обятия чака българите да ги настани на най - хубавото място в рая ... реки от мед и масло текат там ...
89
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Би трябвало да се тълкува като чиста форма на расизъм срещу източноевропейци в случай че България отново не бъде допусната поне до въздушен шенген.
88
0
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 4 месеца
Кои още не са разбрали, че на Западна Европа е нужно да има 2 граници - външна и вътрешна - Шенгенска.
87
10
 
3
 
! Отговори
На найси преди 4 месеца
Никакъв Шенген за пропаднали и бедни държави.Сиромах човек ,жив гявол.
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как така Нидерландия се съгласи, но последната дума има парламентът? цитати няма, потвърждение няма, това са българските медии
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами близко е до акъла, просто не им трябват в Шенген, явно Запада имат др планове.:))
84
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шенген е удобен за работливи българи и румънци . За голяма част в България той не представлява интерес. А това са пенсионери , схемаджий в корупцията , държавни б ок луци, фуражки , парази т и О. От социалните , инвалиди . И като се огледа човек те Зи за Шенген са малко . А самата Австрия е пълна с Р у С ки от Па дА к на социална издръжка .
83
4
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
И с Шенген и без Шенген пак ще си пием ракийката и ще си хапваме шопска салатка.Ще си колим прасето как си знаем и ще копаме лозето как си знаем.А па ония дет напъват за Шенген да ядат,, пластмасови "чушки и замразено свинско от военните запаси на Шенген....
82
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За по-нататък ще е сухопътния Шенген. Първо Фронтекс трябваа да се позакрепи и започне да патролира по българо-турската. Техника и персонал да вкара, то е и в инерес на България това, защото неминуемо след сухопътно приемане в Шенген мигрантския натиск към България би се засилил.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
2024 България влиза в Шенген по въздух.
80
4
 
35
 
! Отговори
БОЙКОТ !!! преди 4 месеца
Българи, бойкотирайте всичко, свързано с лицемерна Австрия ! Не зареждайте горива на бензиностанции OMV !!! Работя на експертно ниво с много държави, но твърдо мога да заявя, че най-трудно се работи с Австрия, Северна Македония и Хърватия !!! Австрийците са нагли и лицемерни !!! Австрийците искат да бъдат възприемани като германци, но за австрийците има виц - австриецът е западен славянин, който не е издържал изпита за германец !!! Бойкот на всичко, свързано с лицемерна Австрия !!!
79
2
 
1
 
! Отговори
ЩОМ СМЕ ПО-АЛЧНИ ДА преди 4 месеца
До ЗАПОМНЕТЕ:
78
11
 
5
 
! Отговори
ВЪН ДЪН преди 4 месеца
АМИ НЕ Е ЛИЦЕМЕРИЕ - ПРОЗОРЛИВОСТ Е !
77
7
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Къф Шенген, кви пет лева, бе? Тепърва ще вдигат огради и стени, щот туй "свободното движение на хора и стоки", докара само ислямски терор и цокане на социални от точно тези държави, от които зависи разширяването...
76
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въздушен Шенген към момента е напълно достатъчно.