На тайна среща обсъждали прогонването на милиони от Германия

Идеята – експулсиране на чужденци и германски граждани с мигрантски корени
12 яну 2024 08:38, Елка Василева
251
На тайна среща обсъждали прогонването на милиони от Германия
Снимка: архив, БГНЕС

Тази среща е била пазена в дълбока тайна: политици от "Алтернатива за Германия", неонацисти и предприемачи са обсъждали край Потсдам експулсирането на милиони хора от Германия. Какво още се знае за тяхната среща?

Функционери на дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), чийто клон в Саксония е признат от Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) за дясноекстремистко формирование, са участвали в тайна среща с неонацисти, на която са обсъждали как да бъдат експулсирани  милиони чужденци и германски граждани с мигрантски корени, става ясно от журналистическо разследване на сайта Correctiv. С резултатите от него разполага и Дойче веле.

Къде се е провела срещата?

Германската общественост не е трябвало въобще да научава за тази среща, провела се на 25 ноември 2023 г. в хотел край Потсдам. Журналистите от Correctiv обаче са успели да проникнат в сградата и да проследят отблизо проявата.

В нея са участвали десни екстремисти, представители на популистката партия „Алтернатива за Германия" и редица крупни предприемачи, чиито имена са посочени в разследването. Сред присъстващите е имало политици, юристи, лекари и бизнесмени. Двама от участниците са били от опозиционния Християндемократичен съюз (ХДС). Техните имена обаче не се споменават в публикацията на Correctiv.

Кой е организаторът?

Според разследването инициатори на тайната среща са 60-годишният Гернот Мьориг, бивш зъболекар от Дюселдорф, отдавна известен в дясноекстремистките среди като един от членовете на "Дюселдорфската група", и Ханс-Кристиан Лимер, крупен инвеститор в областта на гастрономията, основател на пекарните Backwerk и на веригата от ресторанти за бургери „Hans im Glück". Самият Лимер обаче не е присъствал на срещата, а пред журналистите той е заявил, че се дистанцира от всичко, свързано с тази проява.

На тайната среща е обсъждано "масовото експулсиране на чужденци от страната" – и на такива, които живеят от дълго време в Германия, имат германски паспорти или разрешителни за пребиваване, но също и на пристигнали наскоро в страната хора, търсещи убежище. Според журналистите от изданието на срещата е бил представен конкретен „план за реемиграция".

Всеки участник в събитието е получил персонална покана и е бил помолен да направи лично дарение за минимум 5000 евро – в брой или по банков път.

Призиви за "експулсиране на чужденците"  

Основен оратор е бил Мартин Зелнер, лидер на неонацисткото движение Neue Rechte (Нова десница). Именно той е представил пред аудиторията така наречения "план за реемиграция", който от Correctiv определят като откровено расистки и противоречащ на Конституцията на страната. В него се посочва как и кой според авторите на плана трябва да бъде експулсиран от Германия. Назована е дори конкретна страна от Северна Африка, в която според плана на Зелнер трябва да бъдат изпратени над два милиона души от Германия, както и всички, които помагат на мигрантите и бежанците.

Основно три групи чужденци засяга планът: търсещи убежище в Германия, хора, които имат право да останат в Германия, и такива, които не са достатъчно "асимилирани" – вероятно става въпрос за хора с мигрантски корени. Според разследващите журналисти никой от участниците в срещата не е разкритикувал плана, но е имало изказвания за това, че могат да възникнат трудности при изпълнението на мерките – и най-вече при експулсирането на чужденците с двойно, вкл. германско гражданство.

От пресцентъра на "Алтернатива за Германия" са отрекли партията да е организатор на срещата край Потсдам и са подчертали, че АзГ се придържа към заявената си позиция по отношение на миграцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хората се пробуждат. Идва видов ден. Лапачите в България да не си мислят че ще им се размине!
210
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
1943 година месец март.На тайна среща в Остзее под ръководството на гаулайтер Хайдрих със заместник Адолф Айхман се разгледа въпроса за не работещите в Райха.А именно евреи,джипсита и емигранти от Источна Европа.Как Икономиката да се задържи при положение че има мързеливи,тунеядци и лентяи.Не всички евреи минаха през газовата камера, тези със слаби професионални качества.Основно от Полша. За една вечер всички душевно болни бяха ликвидирани.Германците знаят как да накарат мързеливия да Работи.
209
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
познайте къде ще ги заселят. тия с чал мите ще си напраят един сбор от изключитено прости назадничави хора които ще съсипят цяла европа и това благодарение на краварите.
208
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Mepkeл нaли rи nokaни, cera ga й kaжaт ga cи rи oтnpaти?
207
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
До Анонимен208 - добре че си умен!
206
1
 
0
 
! Отговори
aaaaa преди 4 месеца
gde sa komentite
205
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Направо да отварят концлагерите. Най-краткия път към аллах е през комина!
204
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен Върнете ги обратно по колибите с тоалетни на двора откъдето изпълзяха. -------------- Путин харесва това :) Като му върнат"асвабадителите" дето щели да пак да превземат Берлин ше ги прати за награда в Украйна!
203
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Натоварват рашките по автобуси и ги откарват в богата и просперираща раша- първа по паритет на потребление в Европа, Куба първа в Америка.
202
2
 
24
 
! Отговори
Ясно, понеже преди 4 месеца
тия дни правителството в Германия се клати и нещата вървят към предсрочни избори се пише статия тип "атентат" срещу най-популярната партия в Германия. Въпроса е защо нас ни болъчате с това?
201
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До Анонимен/183 "Вместо на границата още да ги изри тат в трибуквието и да не си пулнят държавата с унтерменшенк" - унтер са, ама кореняците немци са унтер... Немецът ВИНАГИ е бил роб и НИКОГА не е бил свободен човек. Факт.
200
0
 
26
 
! Отговори
Шопендар преди 4 месеца
Турист в берлин пита полицай.какви са тия *** и мургавели ,заселили центъра на града.-това са мигранти.-а немците къде са -на работа
199
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Страха в лицето на "Традиционните" партии е голям, пореди все нарастващата поплуярност на АзГ. Неотдавна, посдобни неща говореха и в Франция за партията на ЛюПен.. Рано или късно, народния гняв ще намери начин да излезе.
198
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е щом са събирали и евраци значи са като нашия Копейкин, събират и там евраци за нови къщи. После ше направят и референдум да съберат и личните данни на тамошните копейки и готово
197
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 200 - Ще работят тея, дето последните 15 години ми казваха, че му било по на оферта, да седив в тях и да игра не Xbox 5 или каквото е, защото в супер след данъци взимал 1800 евра, а сега взимал 1500 и му било все тая ... тея ще работят. Ще има мръкнкане за 3-4 месеца, ама ще се съвзема.
196
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До do 182 - Остави го. Тоя е от онея, дето пълнят шепи,като ходят на морето и купуват нацистките брошки, емблемки, шлемове и прочие, дето иманярите са ги турпали с години. Същия и носи свастика и има такава татуирана, ама вика "еййй, кво па тлкова, з ако ме глеате на криво е". Лошото е, че дори не осъзнава какво прави, но има такива, котио ще го прикоткат бърже-бърже. Да не забравяме, че след 44-та, при "нардония съд", е имало хора, които като са гонели "богаташи" са горили и трибагреника ...
195
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тук обаче възниква въпроса: А кой ще работи? Те и в момента са в рецесия, а ако изгонят черноработниците съвсем ще потънат. Затова ние трябва да сме им виновни и ни стопират и унижават. Същите циркаджии като комунигите
194
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами да, нормално. Все пак намериха гето (бугаристан), където да набутат всичкото тарааамбука, само трябва да изчакат малко за да се построи стена около него дето да пази тия да не избягат.
193
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 193 - Е затова отиваш там с поне 6-7 месеца пари за раходите. ЕЛемтнарно е :)
192
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Търсят НО квалифицирани и образовани (каквито българите там не са)" . Ам ... мога само да кажа на "ханглйски" eeeeeeffff uuuuuuu!