Казармата се завръща в Европа, но защо?

Двата действащи конфликта показаха, че числеността на армията е от значение
19 яну 2024 21:45, Нели Христова
319
Казармата се завръща в Европа, но защо?
Снимка: БГНЕС

Докато Русия и Украйна навлизат в третата година на война, а конфликтът между Израел и Хамас заплашва да се разпространи в целия Близък изток, страните от Балканите, както и някои от Европа, обмислят да въведат отново задължителната военна служба.

Почти едновременно Белград, Загреб и Прищина обявиха връщането на задължителната военна служба, а същата тема се обсъжда в Париж и Берлин.

Игор Новакович, изпълнителен директор на Центъра за международни отношения и сигурност (Фонд ИСАК), смята, че войната в Украйна явно е променила представата за армията не само на Балканите.

"Този конфликт показа, че същността на цялата война е в числеността на армията и артилерията.

"Мисля, че всички разбраха, че са необходими обучени кадри, защото ако нямаш сухопътни сили или, както се казва, ботуши на земята , въпросът е дали можеш да се защитиш в една хипотетична война", обясни Новакович пред Би Би Си Сърбия.

Задължителната военна служба отново е предмет на интерес заради попълването на военния състав, защото от години се говори, че голям брой хора напускат професионалната армия.

"Това очевидно е проблем, защото не е достатъчно заплатите да са добри и сигурни, а трябва да се осигури и конкретна кариера на тези хора, което вероятно е било проблематично", допълва Новакович.

Докато по времето на бивша Югославия за някои е било престижно да се присъединят към тогавашната национална армия и дори е било прието да се организират големи изпращания на новобранците, в последно време хората са разделени по този въпрос, според различни проучвания.

В миналото хората са служили в Югославската народна армия (ЯНА) 15 месеца, след това една година, а според инициативите в Сърбия, Косово и Хърватия този вид задължение ще трае много по-кратко.

Понастоящем в нито една страна от бивша Югославия няма задължителна военна служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Белград, Загреб и Прищина... Ясно.. Сърби, хървати и шиптъри искат да си спомнят добрите стари времена, когато се клаха взаимно... И изобщо не подозират, че страните им са на магистралата за наркотици към З. Европа. Да, бе.. Защото ако има един евреин или палестинец, който да иде там - 100% е ненормален. И какво остава? Бежанци, война или нещо, което да носи пари? Наркотици? То албанците и сега ги дърпат конците - поне да се подпират пъдарите на нови калашници, че тия от Тито вече изгниха.
258
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Хърватия жените ще служат ли или конвенцията от Истанбул не разрешава? Уж нямало дискриминация към мъжете, а всъщност има, имало е и ще има.
257
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За добрата подготовка са нужни поне 18 месеца казарма, а за някои войски като флота и повече. После всяка година запас.
256
8
 
8
 
! Отговори
Той преди 3 месеца
Бил съм в казармата и я намирам за тотална безмислица и завършена глупост, опростачване до безкрай и насилствено каране на мъжа да се занимава с псевдопатеиотизъм. В този век и ера, когато света е отворен и красив да ми говорят за национализъм и защита на родина и пр. афоризми е равносилно на плиткоумие.Не ни е нужна нито казарма, нито армияз а просперитет и грижи за емоционалното и физическо здраве на хората.
255
1
 
6
 
! Отговори
Никто кроме нас преди 3 месеца
Казармата ще я карат онлайн. Защото казармите ги бутнаха. Идете да видите тези в Елхово, Звездец и Грудово (Средец) примерно.
254
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички емигранти - на фронта.
253
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И в Скандинавските страни щели да връщат казармата. В някои изобщо не е била премахната.
252
2
 
6
 
! Отговори
Тротираст преди 3 месеца
Мен ще ме освободите ли от служба, понеже от известно време мисля че съм жена?!
251
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ГОТВЯТ НИ ЗА ТСВ!!! ЩЕ Я СПРЕМ ЛИ? СЪБУДЕТЕ СЕ! ВАШИТЕ ДЕЦА СА НА РЕД!
250
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
искуственния интелект ще превърне войника в пушечно месо. Българската казарма ще ни учи как да станем неандерталци с автомати.
249
5
 
5
 
! Отговори
помнещ преди 3 месеца
Защо ли?Ами защото беше Голяма Грешка при настъпването на"Американската демокрация",да се"премахне армията",на всяка държава в Европа.1989 г отмина отдавна.И ето го резултата Днес!Млади надъхани Американофилчета,ходят"брадясали" като *** и Муджахидини!Казармата Изгражда всеки младеж и го прави мъж! Подреден и за в бъдещите си планове в Цивилизацията като мъж!2 години са много наистина!6 или 8 месеца са достатъчни! След 1989 г,Европа си"наряза" техниката.защото НАТО,каза че ще ни"пази"ама НЕ!
248
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко е планувано от много време. Няма да се изненадам, ако мнозинството от неваксинираните са същите кратуни, които сляпо ще отидат да се бият за нечия демонична кауза. За нормалните казвам - стойте далеч от военни учения, казарми и тям подобни глупости. Никакъв мъж не е онзи, който не е служил. Мъж означава да си честен, добър, да изпълняваш обещаното, да си услужлив към нуждаещите се, но НЕ да си загубил времето, здравето и недай Богу - живота си. Това означава, че си неваксинирана oвца!.
247
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българската казарма подготвя за цивилния живот. Много психо тормоз, малко стрелба и никакви бойни умения.
246
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е, все някой ще трябва да се бие в бъдещата Трета Световна Война.
245
0
 
4
 
! Отговори
да бе преди 3 месеца
върнали я в някои балкански държави дето и без друго са толкова изостанали,ама заглавието Европа връща казармата,затова 112 място ви е много
244
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
каква армия бе да не сме 40-та година? нали ги виждам по клиповете, стоят в окопа мислейки, че никой не знае, че са там?? ми то има 49589 камери, сензори, самолети, дронове, сателити, това е абсолютна простоти.я. по-скоро е част от план за намаляване на населението, също като хив, лгбт, ковид и др.
243
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 274 - Имаш два варианта на тея, които бягат - едните им се иска, другите могат. Един убавец познавам. Като Русия взе да трупа армии на украйнската граница, нашия излетя в Дубай, уж на почивка, ама видях земите и имотите му по статии за обяви, а псоле се разбра, че търгнал да изнася цехчето, деот му е основния бизнес ... като разбра, че няма да се бие Бъглария, се върна на дургия ден. Едно време, при война, не напразно са ги натискали точно такива, че иначе офеква 50% от капитала ...
242
3
 
5
 
! Отговори
Край преди 3 месеца
Добър ден тъга. Съсипателите на българската армия от последните 20 години до един са за Беляне за държавна измяна. Няма народ и държава там където мъжете отказват да ги защитават с оръжие.
241
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 286 Трябва дасе обучаватРано си се надрусал в събота бепедал софииски ! То ако те пратят войник ще теПомпят по десетина пъти на ден а ти това и искаш
240
4
 
2
 
! Отговори
Купи ми мамо топ преди 3 месеца
В Швеция ли беше . Купува ти мама пушка и отиваш в казармата . После си имаш пушка. Който богат си купи танк става танкист и има танк . Бюджета нищо не плаща . Тагарев да се замисли