Казармата се завръща в Европа, но защо?

Двата действащи конфликта показаха, че числеността на армията е от значение
19 яну 2024 21:45, Нели Христова
319
Казармата се завръща в Европа, но защо?
Снимка: БГНЕС

Докато Русия и Украйна навлизат в третата година на война, а конфликтът между Израел и Хамас заплашва да се разпространи в целия Близък изток, страните от Балканите, както и някои от Европа, обмислят да въведат отново задължителната военна служба.

Почти едновременно Белград, Загреб и Прищина обявиха връщането на задължителната военна служба, а същата тема се обсъжда в Париж и Берлин.

Игор Новакович, изпълнителен директор на Центъра за международни отношения и сигурност (Фонд ИСАК), смята, че войната в Украйна явно е променила представата за армията не само на Балканите.

"Този конфликт показа, че същността на цялата война е в числеността на армията и артилерията.

"Мисля, че всички разбраха, че са необходими обучени кадри, защото ако нямаш сухопътни сили или, както се казва, ботуши на земята , въпросът е дали можеш да се защитиш в една хипотетична война", обясни Новакович пред Би Би Си Сърбия.

Задължителната военна служба отново е предмет на интерес заради попълването на военния състав, защото от години се говори, че голям брой хора напускат професионалната армия.

"Това очевидно е проблем, защото не е достатъчно заплатите да са добри и сигурни, а трябва да се осигури и конкретна кариера на тези хора, което вероятно е било проблематично", допълва Новакович.

Докато по времето на бивша Югославия за някои е било престижно да се присъединят към тогавашната национална армия и дори е било прието да се организират големи изпращания на новобранците, в последно време хората са разделени по този въпрос, според различни проучвания.

В миналото хората са служили в Югославската народна армия (ЯНА) 15 месеца, след това една година, а според инициативите в Сърбия, Косово и Хърватия този вид задължение ще трае много по-кратко.

Понастоящем в нито една страна от бивша Югославия няма задължителна военна служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
17
 
! Отговори
Коментар преди 3 месеца
Мъжкарите в казармата, Женкарите в баровете, А неопределените от списък 69 къде? В парламента ли?. в Конституционния съд ли? в ЕК ли?
216
2
 
6
 
! Отговори
Горан преди 3 месеца
Девет месеца казарма стигат за нашите специалисти от халтавото ни поколение. Ще имат поне малко трудов стаж и много рев.После платена служба за мъжкарите!
215
0
 
19
 
! Отговори
Коментар преди 3 месеца
Основен принцип в размирни времена е, че ПО-СИЛНИЯ ПЕЧЕЛИ!!! Така след 20 членство в НАТО, трябваше да имаме високотехнологична, мотивирана, екипирана професионална армия. А какво имаме!?!? Убихте понятието за РОДИНА, НАЦИОНАЛНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ, СОБСТВЕНА ДЪРЖАВА, НАРОД, САМООПРЕДЕЛЕНИЕ. Какво да брани една национална армия на заплата. Остава да си брани заплатата. А ако има европейска армия, да пази заплатите на европейските корумпирани лидери.
214
16
 
3
 
! Отговори
ХайлХитлер преди 3 месеца
БеГе русофилите са национални изменници!
213
14
 
2
 
! Отговори
България мрази преди 3 месеца
Вражеска Русия Путин и Комунистите
212
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това никога не бива да се допуска, казармата е абстрактна глупост и задължителното никога не води до ефективност.Кпйто иска да ходи войник нека ходi, но задължително е против демокрацията и свободния избор на хората. Нищо няма да доведе това.
211
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За да се защити, Кая Калаас щяла да построи на границата с Русия 600 бункера. На Финландия ще й трябват 6 000.
210
5
 
12
 
! Отговори
Фитьо преди 3 месеца
Човекът е просто същество.Ако има търговия и съвместни фирми войни няма,но не взаимни санкции и задължителна военна служба му харесва повече,а има пушка на сцената в един момент ще гръмне.
209
8
 
12
 
! Отговори
дъждовна вода преди 3 месеца
Защо ли? Защото отан влезе в смъртоносна спирала и колективно следва пътя на ускорено приближаване към ТСВ
208
21
 
9
 
! Отговори
ЛИПСВАТ АНАЛИ преди 3 месеца
Липсват документи от българската история. Защото когато тук стъпиха руснаците, те отвлякоха българската история и до ден днешен я държат като похитители и не ни я връщат, защото това ще попречи на измислиците, че русия и България са братски народи. Какви братя сме с тия нагли к0пeленца?! Вие виждали ли сте руснак, за кво гAдно животно става на въпрос?
207
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сталин открадна българската история и я скри в бункери в Русия. НАТО ще ни помогне да си я вземем обратно.
206
20
 
4
 
! Отговори
1945 преди 3 месеца
РУСИЯ ОТКРАДНА ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ ОТ МУЗЕИТЕ И Я ЗАТВОРИ В БУНКЕРИ В РУСИЯ. СЕГАШНАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ Е ФАЛШИВА, ИЗМИСЛЕНА ОТ РУСКИ ПРОПАГАНДИСТИ. НАШАТА ИСТОРИЯ БЕ ОТКРАДНАТА ПРЕЗ 1945-ТА ГОДИНА, КОГАТО ТУК ДОЙДОХА РУСНАЦИТЕ. ЩЕ ГО ПОЗВОЛИМ ЛИ???????????? ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!
205
4
 
17
 
! Отговори
Pisaro El Tigre преди 3 месеца
В казармите ходят само тия дето имат по 2 гр. мозък и за друго не стават...
204
16
 
4
 
! Отговори
НАПРЕД МОМЧЕТА! преди 3 месеца
БЪЛГАРИЯ ТРАБВА ДА СИ ВЗЕМЕ АРХИВИТЕ, КОИТО БЯХА ОТКРАДНАТИ И ПРЕНЕСЕНИ В ПОДЗЕМИЯТА НА МОСКВА! ТАМ Е ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ - НЕУДОБНАТА! ОТКРАДНАХА НИ Я, КОГАТО ДОЙДОХА КОМУНИСТИТЕ ПРЕЗ 45-ТА ГОДИНА. ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ Е В РУСКИ БУНКЕРИ! ДА СИ Я ВЗЕМЕМ ОБРАТНО!!!!!!!!!!!!! НАПРЕД БРАТЯ! ЗА БЪЛГАРИЯ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!! СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!
203
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зашото както казва едно американо от Стратфор: "Европейците трябва да умират във войната". А и в интерес на истината това няма да е лошо защото ще се прочисти системата и метастазите й.
202
15
 
2
 
! Отговори
преди 3 месеца
Скоро НАТО-вски Хъмвита с българи вътре ще пътрулират в Москва, по същия начин както правехме в Ирак. СЛАВА НА БЪЛГАРИЯ! СЛАВА БЪЛГАРСКИ ВОЙНИ!
201
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Военолюбец - e бате... те украинците ги пукат, почти не оставиха за НАТО, а войната още не е започнала. Рашнярите си заминават. Те са хора от старото време.
200
3
 
6
 
! Отговори
Звездите ми говорят преди 3 месеца
Ердоган ще окупира Кърджали през 2025-та година.
199
1
 
5
 
! Отговори
Слепи ли сте? преди 3 месеца
Вече сме в навечерието на Третата Световна Война - Русия, Иран и Северна Корея предизвикват САЩ, КИТАЙ, ЕВРОПА и АФРИКА. Кой ли ще победи? Предстои да разберем.
198
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И сега някоя алкохолизирана чичка с шкембак да ни обясни, как е било едно време в казармата. Какъв е истински мъжага и как младите за нищо не стават.