Казармата се завръща в Европа, но защо?

Двата действащи конфликта показаха, че числеността на армията е от значение
19 яну 2024 21:45, Нели Христова
319
Казармата се завръща в Европа, но защо?
Снимка: БГНЕС

Докато Русия и Украйна навлизат в третата година на война, а конфликтът между Израел и Хамас заплашва да се разпространи в целия Близък изток, страните от Балканите, както и някои от Европа, обмислят да въведат отново задължителната военна служба.

Почти едновременно Белград, Загреб и Прищина обявиха връщането на задължителната военна служба, а същата тема се обсъжда в Париж и Берлин.

Игор Новакович, изпълнителен директор на Центъра за международни отношения и сигурност (Фонд ИСАК), смята, че войната в Украйна явно е променила представата за армията не само на Балканите.

"Този конфликт показа, че същността на цялата война е в числеността на армията и артилерията.

"Мисля, че всички разбраха, че са необходими обучени кадри, защото ако нямаш сухопътни сили или, както се казва, ботуши на земята , въпросът е дали можеш да се защитиш в една хипотетична война", обясни Новакович пред Би Би Си Сърбия.

Задължителната военна служба отново е предмет на интерес заради попълването на военния състав, защото от години се говори, че голям брой хора напускат професионалната армия.

"Това очевидно е проблем, защото не е достатъчно заплатите да са добри и сигурни, а трябва да се осигури и конкретна кариера на тези хора, което вероятно е било проблематично", допълва Новакович.

Докато по времето на бивша Югославия за някои е било престижно да се присъединят към тогавашната национална армия и дори е било прието да се организират големи изпращания на новобранците, в последно време хората са разделени по този въпрос, според различни проучвания.

В миналото хората са служили в Югославската народна армия (ЯНА) 15 месеца, след това една година, а според инициативите в Сърбия, Косово и Хърватия този вид задължение ще трае много по-кратко.

Понастоящем в нито една страна от бивша Югославия няма задължителна военна служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде всички дето не са ходили казарма да идват . Да им ги положи вратлетата стария както се полага . Кюпове гевезета мамини гугутки разложени .
236
10
 
6
 
! Отговори
Трябва дасе обучават преди 3 месеца
Войници сак да гърмят по русор0би
235
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"ще трябва Европейците да се бият за интересите на ЮК и ФАЩ" - казвайки европейците, имаме предвид преди всичко 9-членната коалиция "Триморие" - страните от санитарния кордон от Финския залив до Босфора. Първа фронтова линия. До последния поляк, ... до последния българин.
234
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
младите ще видят какво им е на прасетата на път за кланицата
233
3
 
32
 
! Отговори
/---/ преди 3 месеца
Ще се връща.Сащ разпалва огъня ,и цяла Европа им слугува .Трябва да има свежа европейска мръвка .Защо пък ЕС и САЩ да не задължи целия слугинаж от Европа да праща войничета заради интересите на САЩ.Че те надупкаха цял свят с прословутите им ваксини гарантиращи "безсмъртие".
232
1
 
7
 
! Отговори
Коментар преди 3 месеца
До malgiorno a tuttiДа си дойдемна думата. Кой каза че кемтрейлс е измишлотина, най малкото защото няма кой да плаща затова. Пари като вестници, милярди хвърчат наляво надясно. Какво са 200-200К $ на полтет за да пръска срещу хуманоидни насекоми. Така или иначе те ще платят сами затова. Питайте Урсула. ЕК Реши и направи. Ако не дадете пари, ще ви спрем парите по плана за възстановяване от криза за която вие платихте за да влезете!!!!
231
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Боеспособността, по -точно способността за устояване на собственитите интереси, зависи първо от издръжливостта , от здравето психическо и физическо на населението. Това. на което е залагал и запага Западът първо е подмамването на населението по "дрънкулки и удоволствия". По този начин Великобритания е действала и в Китай преди векове (опиумните войни), действат и сега с новите опиуми: интернет джаджите.
230
0
 
2
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
До Коментар (272) Гърмящите оръжия не са интересни (да ги наречем просто играчки). Визирам къде по-забавни неща, като модифицирани еболавирус / марбургвирус до въздушно-капкови версии, други модифицирани вируси, предизвикващи хеморагични трески (ласавирус, хантавирус, ...), модифицирана инфлуенца, MDR Y. pestis, MDR B. anthracis, ..., все прекрасни неща, а пуснати всичките накуп гарантират търсения ефект :).
229
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защото скоро НАТО ще влиза във война и май осъзна ,че на Турция не може да се разчита...За това ще трябва Европейците да се бият за интересите на ЮК и ФАЩ.
228
0
 
20
 
! Отговори
Коментар преди 3 месеца
Добре че Русия разтърси света, че да изтрезнеят малко от зелени зделки, ковид пандемии, NFS токени, биткойни, списък 69, карбонова криза, въздушни квоти и т.н. Много субстанции водят до такава световна политика. Слдващия отрезвител Китай, ще ви покаже КЪДЕ ЗИМУВАТ РАЦИТЕ! За действията на Израел проявете малко въобръжение?
227
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 274. Когато населението е охолно и доволно мозъка му няма задачи за решаване. Следва деградация. Не случайно бедните като нас са големи хитреци. И не случайно богатите държави търсят непрекъснато мозъци от бедните.
226
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всияки без изклюения, всички без изключения "Постижения, изисквания, натрапвания " от Запада се оказаха на практика в дългосрочен план силно погрешни. В частност: наемната армия 1. измързелява населението, при критична ситуация останалите няма как да дойдат на помиощ , зашото не са в психично и физическо състояние; 2. Не е в състояни е да покрие целите граници на никоа държава, на никоя. Тя е нападателна. 3. Предвидена е за кратки действия с високомеритео, че другият ще е ***.п и ще се уплаши..
225
0
 
13
 
! Отговори
Смехурко преди 3 месеца
За Белград, Загреб и Прищина ми е ясно ама Берлин и Париж има да мислят много кой пол ще служи :-D
224
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Мдаа 270. Като те поставят в състояние искаш не искаш да си във война едните врагове искат да те опуцат а твоите ако не искаш да се биеш да те опуцат те като дезертьор кво прайш ? Масите се управяват лесно и се поставят в невъзможни условия също лесно. Има си науки за тая работа.
223
1
 
28
 
! Отговори
Мдаа преди 3 месеца
Никой нормален човек не иска войни. Боли ме фара за така наречената държава. Кой да защитавам? Кокорчо, Тиквун, Прасчо, Тагаренко, кака ***? Ае у лево. За военнолюбците - фронта ви очаква.
222
3
 
2
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
Фуражките така и не им идва мисълта в *** тимберици, че в XXI век има толкова advanced WMD, че и 10000000 армия може да приключена в рамките на дни, със смъртност около 100%, без даже да броим цивилните наоколо, да не са били там :). Популацията от всичко (хора и други животни) на големи територии просто намалява рязко с непери (или децибел-животи ако щете, все е логаритмично) надолу, за по-лесно писане :). Само малко химия, биология и физика и... имаше живи, няма живи :).
221
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Коментар. Абе ти стреляй срещу мен с 1 топ а аз ще стрелям срещу теб със 100 пък да видим къде ще ти отиде дървената философия.
220
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо ли? Защото брюкселските и натовските зелки непрекъснато ни заплашват с война. Ето защо
219
2
 
4
 
! Отговори
Коментар преди 3 месеца
Количеството е фактор, но не винаги определящ. Качеството, разума, уменията, информацията, парите, храната, екипировката и най-вече МОТИВАЦИЯТА определят изхода от конфликта. Войната не е политика, тя е изпълнителен инструмент на политиката, кагато думитЕ вече не вършат работа. Та колкото повече, толково павече не е печелившата формула. Всяка сила има равно противодействие. Нарича се РАВНОВЕСИЕ.
218
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Същността на войната винаги е била в числеността на армията и артилерията - иимаш повече да бумтиш и си по-силен. Откриха топлата вода. Тия ЧВК и "професионална армия" могат да се ползват единствено за сваляне на правителства в бедни и слаби страни.