Търсят се 269 хил. работници: България се нуждае от миграция

Адвокат: Предвижда се единен регистър за търсещите закрила у нас
22 фев 2024 17:45, Анисия Иванова
224
Търсят се 269 хил. работници: България се нуждае от миграция
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България търси почти 269 хил. работници в огромно разнообразие от сектори. България демографски и икономически се нуждае от миграция. Миграцията не е нещо лошо или страшно и нейното менажиране не може да включва само принуда, защита и охрана, това коментира Диана Радославова, главен адвокат и съучредител на фондация "Център за правна помощ - Глас в България", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

След решението за приемане по въздух и море на България в Шенген правителството предложи промени в Закона за убежището и бежанците, като се цели да се синхронизира нашето законодателство с европейското.

Общественото обсъждане за закона свърши, като е с оглед на бъдещото преструктуриране на европейския пакт за убежище и миграция, като у нас се цели процедурите по границите да са по-бързи и всичко да се извършва в по-кратки срокове, каза Радославова. Европейските промени, който целят сигурност, защита и превенция на нелегалната миграция, идват в ущърб на човешките права, като в България е нямало правителство, което да постави въпроса за миграцията на дневен ред, за да се дискутира по-широко.

В България никога не е имало добро ниво на интеграция. У нас се наблюдава и значителна вторична миграция на украински бежанци, които след престоя си тук са се отправили към други европейски държави.

Новите промени се отнасят за връщането на мигранти и релокацията им, като не се говори за интеграция. Тенденциозно е да се разглеждат пребиваващите на отделни групи като: бежанци, трудови мигранти и тн. Яуари излязоха проучванията на Агенция по заетостта, където се казва, че България търси почти 269 хил. работници в огромно разнообразие от сектори. Има много законодателни празнини, които трябва да бъдат запълнени, не само в Закона за убежището и бежанците, а и в Закона за чужденците, за облекчаване на достъпа до трудовия пазар, разрешения за работа, получаване на визи.

"Друг голям проблем е хората, които вече са на територията на страната – тласнати в така наречения сив сектор, защото те са невидими, защото са без документи по една или друга причина, техният брой никой не знае – той постоянно се увеличава.У нас липсва регулаторен механизъм, с който тези хора, които са в България да имат достъп до трудовия пазар, да излязат, да се покажат, ако ние въведем система едва тогава ще видим каква реалната бройка на тези хора, защото те ще се покажат на повърхността, ще платят такси, ще започнат да плащат данъци и по този начин се мисли – как миграцията да бъде менажирана, защото ние се нуждаем от миграция. България демографски и икономически се нуждае от миграция. Миграцията не е нещо лошо или страшно и нейното менажиране не може да включва само принуда, защита и охрана“, обясни гостът.

Адвокат Радославова добави, че има нежелание целият процес да се разгледа комплексно. Предвижда се единен регистър за търсещите закрила у нас, който да свързва и улеснява комуникацията между институциите.

Все още няма данни за бежанска вълна вследствие от войната в Близкия изток, но е конфликт, който е на ръба да излезе извън пределите на Газа.

"Трябва да гледаме този конфликт в контекст на останалите, които се разразяват, които са извън територията на Европа, но и тези, които вече са на територията на Европа. Така че очакването тези конфликти да се успокоят и да намалее притокът на хора към ЕС и конкретно към България е никакъв, ние трябва да сме готови за тази солидарност, която трябва да покажем към хора, които търсят закрила“, допълни тя.

Нарушаването на човешките права на мигрантите у нас започват от идването им на границата, където често биват изтласквани и много често това се случва със сила. Според Хелзинския комитет за 2022 г. е имало около 6000 отблъсквания, като това число за 2023 сигурно ще е по-високо. След преминаването на границата в България се сблъскват с един от най-рестриктивните системи за закрила, като гостът обясни, че желанието на мигрантите да напуснат страната ни за друга европейска такава не е случайно. Цели се да се унифицират системите из Европа, за да може хората да имат гарантирани права.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
9
 
! Отговори
Батьо преди 2 месеца
До от Берлин:Не сте елит! Смесвате понятията. Може би имате добре платени професии, поустроили сте се, т.е. присламчили сте се към едно общество, към което по принцип не принадлежите, кротувате си, понеже "преклонена главица остра сабя не сече я", правите "урляуб" като германците и лъжете себе си, че сте вече сте елит. Не сте. И ние не сме. Затова и България е на това дередже.
131
0
 
20
 
! Отговори
Батьо преди 2 месеца
Който й плаща на тази явно добре плаща. Иначе тази няма да дрънка тези глупости, в които сигурно и сама не вярва. Само че не всичко в този живот е пари, приятелко! Ако не съзнаваш какви ще бъдат последиците от това, което пробутваш, значи си безмозъчна, а ако съзнаваш и въпреки това го пробутваш - вече е национално предателство. Сядай си на задните части и си затваряй устата, защото "в народните работи няма шега" !
130
1
 
4
 
! Отговори
До 138 от Берлин преди 2 месеца
Става въпрос за елита на едно поколение бе човек! Най-интелигентните от випуска..който иска да му е лесно, не емигрира на 18 години сам в чужбина! Не се адаптира, не превъзмогва трудностите, а си стои при мама и тате в България!
129
3
 
23
 
! Отговори
Програмист преди 2 месеца
От Германците нищо не става , не са толкова голема работа за колко ги мислите.. Негодници и Използвачи , някой друг да им свърши работата..
128
0
 
29
 
! Отговори
Altona HH преди 2 месеца
Така е. Немците работят за да може тумба араби, кюрди и т.н. да се събират да играят техните хора, да закачат дъщеря ми, жена ми, и дори възрастни немкини. Градът няма нищо общо с 2004, когато дойдох. Бяха в един квартал. Сега са навсякъде. Отивам в парка за да се оттърва от тях, но те са и там, с бохчите, насядали, мъжете пушат наргилета, а децата викат и тичат около нормални хора. Европа не трябва да допуска хора, които не искат да живеят като европейци. Наргилета и бохчи, ако искаш, то не тук
127
5
 
17
 
! Отговори
До 136 преди 2 месеца
Айде стига бе човек! С двойно гражданство съм и гласувам от годиини само Възраждане и Алтернатива за Германия! Гласувам от години всеки 5 месеца в две държави! Какво ме упрекваш?! Не съм гласувала нито за Шолц, нито за Денков, нито за Меркел нито за Бойко!
126
0
 
17
 
! Отговори
До 133 Берлин преди 2 месеца
Няма такова място! На световния икономически форум казаха че трябва да ни направят толкова бедни че да не притежаваме абсолютно нищо. Искат да живеем във виртуални светове да ядем буболечки и разни рециклирани неща.
125
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Берлин Никакви лекари , програмисти не учат българите , учат икономика че най-лесно. Каквито са Българите в България такива и са в Германия.. Шубе и страх от трудното .. Само двама българи учат физика в Германия..
124
1
 
7
 
! Отговори
До 128 преди 2 месеца
Прав си за съжаление! Приятелят ми иска да имигрираме в САЩ! Те поне са суверенна държава а те ЕС колония, но е много далче.. аз съм европеец и бих искал да живея в Европа! Но Европа потъва..за следващите 10 години поне
123
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 118 "За 2 години само 18% са завършили езиков к-урс и работят!!" - така и трябва! Про'с'таците дето си избират Шолци и Бербок, пък и Меркел - да работят!
122
2
 
21
 
! Отговори
БГ НЕ СЕ НУЖДАЕ преди 2 месеца
ОТ ОЩЕ МЮСЮЛМАНИ, А ОТ ДЕТСКИ И ПОМОЩИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ ДА РАЖДАТ И ОТГЛЕЖДАТ ДЕЦА ТУК В РОДИНАТА
121
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ОФИЦИАЛНО на страницата на тази фондация ще процетете "Нашата цел е да гарантираме зачитането на човешкото достойнство на мигрантите, бежанците и чужденците и да допринесем за тяхното овластяване и независимост." Ще допринесат за овластяване? Незабавно да се потърси отговорност на всички, позволили съществуването на това недоразумение, под формата на фондация. Липсват дарителите! Може да е всяка държава, организация, вкл. терористична стремяща се да подгони хората от домовете им в посока Европа
120
1
 
21
 
! Отговори
Берлин преди 2 месеца
2002 масово емигрира цяло едно поколение от езиковата гимназия! От 18 годишна съм легално в Германия и работя- като студенка до днес 23 години! Всички станахме лекари, програмисти, архитекти и наливаме данъци в Германия ( 50% от заплатата са данъци).Никой немец даже не иска да работи вече, социалните помощи са колкото заплатата!Напаснаха ги на инфлацията, а заплатите не!..Но дотук! Ще емигрирам другаде където труда се оценява и заплаща!
119
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нова е най-глупавата идея, която съм чувал. Не знам що за адвокат е тая.. Тя лично би ли наела такива хора в организацията си? Някога виждала ли е трапезата на българските пенсионери? От къде изпадат такива неадеквати като тая? Имаме толкова роми - ето го и решението на всичките й делюзии. Ама нещо не искат да работят. И какво може да работи един неграмотен пришълец, който не знае езика? Виждате ли сириец - миньор? Че нали ако нещо стане тоя не можеш да го разбереш.
118
2
 
11
 
! Отговори
Исни им Алгой преди 2 месеца
Немците отдавна бягат. Някои в Швейцария за повече пари, някои искат авантюри и отиват в Австралия, САЩ, Канада. Но ти не бери грижа на Германия. Нея ще я има. Тези за десетина година са възстановили страна изравнена със земята. Нито някакви араби ще ги съборят, нито каквотои да е.
117
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 127 "... не иска да е данъчен роб, да издържа целия свят и да те разпознава вече родината си! " - немецът няма Родина! Територията между Полша и Холандия и Северно море и Австрия е населена с безгласни и продажни роби. Да не цитирам речта на Г.Димитров, която точно отразява какво е немец.
116
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При тези ниски заплати и растяща инфлация много ще търсят работници. Заплатите са добре в София, Варна, Пловдив, а другите градове масово се плаща МРЗ.
115
1
 
23
 
! Отговори
До 127 преди 2 месеца
Проблемът е че вече няма къде да се бяга защото навсякъде управляват едни и същи. По време на пандемията ни направиха показно! Който разбрал, разбрал.
114
2
 
20
 
! Отговори
Берлин преди 2 месеца
В Германия вече немците бягат и емигрират, защото никой не иска да е данъчен роб, да издържа целия свят и да те разпознава вече родината си! Аз също съм стегнал куфара, но няма да се върна в България..не и докато ППДБ я съсипват!
113
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В западна Европа търсят десетки милиони работници. Кандидати естествено няма. И няма и да има. Никога. Тези новите дето идват от изток не ги интересува работа. Те идват за друго. Сега набират критичната маса и когато дойде моментът ще бъдат активирани.