Търсят се 269 хил. работници: България се нуждае от миграция

Адвокат: Предвижда се единен регистър за търсещите закрила у нас
22 фев 2024 17:45, Анисия Иванова
224
Търсят се 269 хил. работници: България се нуждае от миграция
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България търси почти 269 хил. работници в огромно разнообразие от сектори. България демографски и икономически се нуждае от миграция. Миграцията не е нещо лошо или страшно и нейното менажиране не може да включва само принуда, защита и охрана, това коментира Диана Радославова, главен адвокат и съучредител на фондация "Център за правна помощ - Глас в България", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

След решението за приемане по въздух и море на България в Шенген правителството предложи промени в Закона за убежището и бежанците, като се цели да се синхронизира нашето законодателство с европейското.

Общественото обсъждане за закона свърши, като е с оглед на бъдещото преструктуриране на европейския пакт за убежище и миграция, като у нас се цели процедурите по границите да са по-бързи и всичко да се извършва в по-кратки срокове, каза Радославова. Европейските промени, който целят сигурност, защита и превенция на нелегалната миграция, идват в ущърб на човешките права, като в България е нямало правителство, което да постави въпроса за миграцията на дневен ред, за да се дискутира по-широко.

В България никога не е имало добро ниво на интеграция. У нас се наблюдава и значителна вторична миграция на украински бежанци, които след престоя си тук са се отправили към други европейски държави.

Новите промени се отнасят за връщането на мигранти и релокацията им, като не се говори за интеграция. Тенденциозно е да се разглеждат пребиваващите на отделни групи като: бежанци, трудови мигранти и тн. Яуари излязоха проучванията на Агенция по заетостта, където се казва, че България търси почти 269 хил. работници в огромно разнообразие от сектори. Има много законодателни празнини, които трябва да бъдат запълнени, не само в Закона за убежището и бежанците, а и в Закона за чужденците, за облекчаване на достъпа до трудовия пазар, разрешения за работа, получаване на визи.

"Друг голям проблем е хората, които вече са на територията на страната – тласнати в така наречения сив сектор, защото те са невидими, защото са без документи по една или друга причина, техният брой никой не знае – той постоянно се увеличава.У нас липсва регулаторен механизъм, с който тези хора, които са в България да имат достъп до трудовия пазар, да излязат, да се покажат, ако ние въведем система едва тогава ще видим каква реалната бройка на тези хора, защото те ще се покажат на повърхността, ще платят такси, ще започнат да плащат данъци и по този начин се мисли – как миграцията да бъде менажирана, защото ние се нуждаем от миграция. България демографски и икономически се нуждае от миграция. Миграцията не е нещо лошо или страшно и нейното менажиране не може да включва само принуда, защита и охрана“, обясни гостът.

Адвокат Радославова добави, че има нежелание целият процес да се разгледа комплексно. Предвижда се единен регистър за търсещите закрила у нас, който да свързва и улеснява комуникацията между институциите.

Все още няма данни за бежанска вълна вследствие от войната в Близкия изток, но е конфликт, който е на ръба да излезе извън пределите на Газа.

"Трябва да гледаме този конфликт в контекст на останалите, които се разразяват, които са извън територията на Европа, но и тези, които вече са на територията на Европа. Така че очакването тези конфликти да се успокоят и да намалее притокът на хора към ЕС и конкретно към България е никакъв, ние трябва да сме готови за тази солидарност, която трябва да покажем към хора, които търсят закрила“, допълни тя.

Нарушаването на човешките права на мигрантите у нас започват от идването им на границата, където често биват изтласквани и много често това се случва със сила. Според Хелзинския комитет за 2022 г. е имало около 6000 отблъсквания, като това число за 2023 сигурно ще е по-високо. След преминаването на границата в България се сблъскват с един от най-рестриктивните системи за закрила, като гостът обясни, че желанието на мигрантите да напуснат страната ни за друга европейска такава не е случайно. Цели се да се унифицират системите из Европа, за да може хората да имат гарантирани права.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
156, то в целия свят няма демокрация, не е само в България. По-лошото е че в България надупените *** в НС правят всичко което западн(ал)ите им господари им диктуват. Каква демокрация търсим в България като цялата корупция се насажда, толерира и насърчава от козяшкото посолство и Западн(ал)а Европа. Забравяш! Шанса за света е т.нар. "пряка демокрация". Естаблишмънта по света ще е много против и ще хвърли много ресурси и усилия да го спре и унищожи, но мисля че има някакъв шанс. Все още.
151
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой ги търси :)))
150
0
 
3
 
! Отговори
САЙГОНСКИЯ преди 2 месеца
До 151: Корейците и Японците също са едни от страните с най висок стандарт... Така че за мизерията бъди конкретен вероятно визираш Арабите и Индоподобните
149
0
 
14
 
! Отговори
Тази кумявка преди 2 месеца
да работи с тях. Да си ги прибере у дома.
148
1
 
6
 
! Отговори
САЙГОНСКИЯ преди 2 месеца
До 151:само да те светна че страните с най висок стандарт в света Хонг Конг Сингапур Тайван са населявани от Китайци... Да не говорим че самия Китай е векове пред Европката в всяко отношение
147
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В щатите азиатците също са нараснали двойно през последните 20 години. Вчера реших да изчисля какво ще стане, ако продължава с тези темпове - през 2080 година, няма и век, половината население на Щатите ще бъдат азиатци - индийци, китайци, пакита и всякакви други такива прекрасни народности, основен източник на мизерия и ниски стандарти в световен мащаб. При такава демография ще се промени всичко, но най-важното е, че ще се променят институциите. Ако не край на света, край на цивилизацията.
146
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото МУТРИИИИТЕ искат да забогатяват безконтролно, а българите вече не искат да работят за мижавите им подаяния и емигрират! Затова ще внасят мърляви азиатци, които не могат да говорят български и работят по 12 час на ден 6 дни в седмицата за същите пари, за които ние работим в рамките на 40 работни часа. Няма държава, няма регулации, всички са една банда алчни некадърници, които заслужават да умрат в адски мъки.
145
0
 
15
 
! Отговори
Катастрофа! преди 2 месеца
Някой може ли да си представи какво ни чака, ако тук бъдатдопуснати 269 000 пълнолетни мигранти в активна възраст? Бай Тошо вкара между 360 и 400 000 подобни, но не наведнъж, а в рамките на период от 15 години. Всички знаем какъв е резултатът. Вчера една ни убеждаваше, че 47% от тях работели, но много по-малко се осигурявали. Тоест 70% от тях са на на социал, на наш гръб. Сегашните пришълци не са много по-различни по манталитет.
144
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бизнесът създава големи проблеми на държавата и населението. Алчността му за евтин и робски труд за поръчките за ишлеме за Запада го карат да създава междуетнически и културни сблъсъци в държавата. Американските бизнесробовладелци закарват африкански роби в САЩ, Западна Европа закара чужденци за гастарбайтери. Алчността за евтин труд, ниски данъци и създаване на африканска държава трябва да се ограничава от демокрацията. Демокрацията не осначава бизнесът да управлява народа.
143
0
 
12
 
! Отговори
Тази преди 2 месеца
от снимката, да мигрира и да не се връща....Вече прекаляват....Каква миграция искат....Кой ще дойде да работи за средно 1 500,00 лв. Или на мигрантите ще плащат по 2 000,00 евро, а на българите нищо. И защо мислят, че чужденците ще работят по-добре...Да престанат да лъжат и да се кажат, че искат по всякакъв начин да ликвидират българите..
142
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак ви баламосват!Работници в България има, пари няма!
141
0
 
13
 
! Отговори
;) преди 2 месеца
Ако от сега не започнем да ги бием където ги видим, тежко за жените ни по - късно...тия не идват за друго.
140
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Споко до пет години ще ни пратят 300 000 афгански главорези и дори ще хартисат
139
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дианче, душо загубена, ти нямаш акъл за пет пари, ти за втора меркел ли се изживяваш?
138
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като се нуждае от 269 хил. работници да вдигат заплатите и да подобрят условията на труд.От къде на къде ще вкарват чужденци да подбиват заплатите на българските граждани?Тая държава България ли е в края на краищата или не?
137
0
 
24
 
! Отговори
по примера на меркел преди 2 месеца
По този ли елементарен начин ще оправдават самолетите с пристигащите мигранти, от които "демократичния запад" се отървава!? Само че те не идват за да работят, а да вършат други неща. Тя и Меркел преди години се надаше на миграция, но нещата придобиха съвсем друг характер.
136
0
 
8
 
! Отговори
До 86 преди 2 месеца
Аз съм българка, заемам държавна работа и ние тука сме малцинство. На работното ми място има всякакви други, но не и българи. Всички работещи сме български граждани.
135
0
 
29
 
! Отговори
Търсят 269хил.Балъка преди 2 месеца
Да се чете "Търсят 269 хил. балъка", работници има но не и балъци евтино и без пари няма вече няма. комунистите експлоататори още си мислят че с трици ще хранят маймуни ама хората не са тикви вече просто бягат и живеят като ХОРАТАААААА.
134
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Подгряват ни за тълпите от за нищо неставащи талибани с които ще напълнят държавата.
133
0
 
24
 
! Отговори
Alex преди 2 месеца
Дианче, не сме приети никъде! И в ШЕНГЕН те проверяват на лети щето! Не ЛЪЖЕТЕ БЪЛГАРИЯ,зат ова, че спите на работното си мяс то и не РАБОТИТЕ! Тия вицове ще ги разправяте на внуците си, черв еносини корумпета мръсни! И на сън ще стрелям по вас, ако има с кво! И без гьобелсова пропаган да моля!