Фон дер Лайен: Заплахата от война не е изключена

Не можем да оставим Русия да спечели, настоя председателят на ЕК
28 фев 2024 11:20, Елка Василева
128
Фон дер Лайен: Заплахата от война не е изключена
Снимка: архив, БГНЕС

Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч пред Европейския парламент в Страсбург. Опасността от война не трябва да се преувеличава, но е необходимо да бъдем подготвени, призова тя.

Още по темата
Време е да обсъдим възможността да използваме приходите от запорираното руско имущество за съвместно осигуряване на военно оборудване за Украйна. Независимо дали имаме подкрепа от нашите партньори, не можем да оставим Русия да спечели, настоя председателят на ЕК.

Залозите са големи - нашата свобода и нашият напредък. Путин използва мира, за да се подготви за война. Европа трябва спешно да се събуди, призова Фон дер Лайен. Много европейски илюзии бяха разбити - че мирът е постоянен, че Путин ще предпочете икономическия напредък пред разрушаването на Украйна, че Европа прави достатъчно за сигурността. Няма място за повече илюзии, каза Фон дер Лайен.

В същността си европейският суверенитет е в това да носим отговорност за себе си, за важното за нас, за способността и волята ни да защитаваме сами своите интереси и ценности. Обновяването на европейските въоръжени сили е спешен въпрос, добави тя.

Фон дер Лайен съобщи, че в следващите седмици ЕК ще представи предложения за разгръщане на европейското военно производство, така че със съвместни обществени поръчки да се осигуряват боеприпаси и техника. В Киев ще бъде открит офис за отбранителни иновации, допълни тя и призова частният сектор да подкрепи усилията в областта на военното производство. Председателят на ЕК заяви, че подкрепя предложението в следващата комисия да има еврокомисар по отбраната.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Топ европейски адвокатски кантори им разясниха, че не могат да използват запорираните руски пари,а тая пак същото си мели. Това е поголовно нарушение на финансовият световен ред.Най-много може да използват лихвите.
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Не можем да оставим Русия да спечели, настоя председателят на ЕК" - всъщност можете. Така, както оставихте САЩ да спечелят в Ирак и Либия например, заради което и сега търпите вълните бежанци. Така, както оставяте в момента Израел да извършва геноцид в Газа. Да, определено вие имате богат опит да оставяте агресора да спечели. Можете и сега. А дори да не искате, пак ще ви се наложи да гледате как печели, докато вашите граждани са долу с тракторите и вилите и искат главите ви!!!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Атака пубеда Урсула е нашият генерал като Наполеон и Хитлер :)))
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Благодарение най-вече на некадърните марионетки в Брюксел и най-вече на тази лелка, стигнахме да сме заплашени от война. Явно Европа не си е извлекла поука от двете предишни световни войни, а зад океанските ни "партньори" с удоволствие правят стотици милиарди за наша сметка.
9
1
 
26
 
! Отговори
мдаа преди 2 месеца
Нормално е децата и внуците на нацистите да са против Русия. Кръвта вода не става. Но коя си ти *** лельооооо? Нямала да остави Русия да спечели, ами отивайте и се бийте срещу Русия тогава, недей използвахте укрите за това.
8
0
 
11
 
! Отговори
иванова преди 2 месеца
тя си мисли, че от нея нещо зависи ли?
7
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кремълският антихрист трябва да бъде спрян!!!
6
0
 
25
 
! Отговори
Противна си преди 2 месеца
И мислиш и ти като прятелитети фашаги само за смърт!Ваксините на мъжа ти колко народ изби? Без куршуми! Аолко спечели от това? Не искам да знам, но знам едно, че всичко се връща и теб няма да те подмине!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тия колкото повече финансират "покрайна за да не се бият те" толкова повече се намичат за голямото набиване
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ххахах, малоумието й е изписано на лицето.Нямало да оставят Русия да спечели,ама войски няма да пращат.Всичко им е напук.Еми така световна политика не се прави, даже от жени....
3
1
 
37
 
! Отговори
И тази преди 2 месеца
Призовава за III световна война! Власт и пари.
2
1
 
31
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
вие ни докарахте до това положение след 75 години мир в европа сега треперимда не стане лошо за света всичко е благодарение на вас с вашия гмо акъл иалчността на запада за печалби българия вън от ес и нато
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То с такъв кукундел на върха на ЕС е напълно възможно наистина