ЕП съди Еврокомисията заради 10-те млрд. евро за Унгария

ЕК заяви, че е действала в пълно съответствие с правото на ЕС
14 мар 2024 14:34, Елка Василева
54
ЕП съди Еврокомисията заради 10-те млрд. евро за Унгария
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският парламент потвърди, че завежда дело срещу Европейската комисия заради освободените през декември 10 милиарда евро за Унгария. Това реши Председателският съвет на Европарламента, като по този начин подкрепи решението на Комисията по правни въпроси. Сега председателят на Европейския парламент Роберта Мецола трябва да възложи на юридическата служба на парламента да започне процедурата в Съда на ЕС, предаде кореспондентът на БНТ.

Още по темата
Преди срещата на върха през декември миналата година ЕК размрази 10 милиарда от замразените средства за Унгария, което беше изтълкувано от евродепутатите като опит на Брюксел да си осигури подкрепата на Виктор Орбан за започването на преговори за членство с Украйна.

Еврокомисията години наред критикува Унгария заради проблемите с върховенството на закона в страната и е замразила повечето фондове за страната. Според някои от от евродепутатите ЕК е отблокирала 10-те милиарда за Будапеща, без страната да е изпълнила необходимите реформи.

ЕК отхвърли обвинението, че решението за размразяването на част от средствата за Унгария е свързано с решението за започването на преговори с Украйна. Говорител на ЕК каза днес, че ЕК е действала в пълно съответствие с правото на ЕС и ще защитава решението си пред съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Унгарците ще пият една студена европейска вода.
14
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По логиката на европейския парламент излиза, че украинците спазват повече върховенството на закона от унгарците! Такава демагогия НЯМА ! Всичко е въпрос на интереси.
13
6
 
10
 
! Отговори
на 10та степен преди 2 месеца
Във френския парламент нежният премиер размахвайки френетично ръчички и с обезумял поглед вика, че една победа на Русия ще бъде катаклизъм за покупателната способност на францетата, инфлация при храните на 10та степен, експлодиране цените на енергията на 10та степен, като подчерта, че "говорим за защита на Украйна, без да водим война с Русия". Хе-хе хе-хе, голем смех бате. А в България на коя степен, или няма степен, скача на експонента.
12
9
 
15
 
! Отговори
Северна Корея преди 2 месеца
ЕК взима на ръчно управление контрола върху европейските медии, включително социалните мрежи.
11
1
 
11
 
! Отговори
лесно е преди 2 месеца
Едните са направили нещо, другите ще плащат разходите ( все едно левия джоб съди десния джоб), ако ги осъдят, но проблема е, че и двете Е- та се захранват с нашите данъци, а едни адвокати ще вземат кинтите от цялата глупост на Е- тата. Ето това е абсурда.
10
21
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Благодарение на Путин, ЕС никога не е бил толкова сплотен и консолидиран. ЕС е силен и стабилен благодарение на Путин.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези започнаха да се съдят по между си много ми е интересно кой ще плаща ако загуби едната страна или това е някакво отвличане на вниманието от неработещия ЕС ЕП тем подобни високоплатени бюрократи
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ не могат вече а и не искат да се грижат за сигурността на Европа. Европа може да си осигури 300-350 хиляди, най-много 400 човека. Това означава, че трябва да стоят на линият между Алпите и Балтика - тоест границата от 1945г. А какво става с Полша, с Румъния, с България и другите от източна Европа. Словакия и Унгария са осигурени, освен това Орбан в прав текст заяви какво иска - Трансилвания, част от Закарпатието и още един малък детайл - Орбан каза, че Унгария винаги е била морска държава. А за това е нужно да се ликвидира Хърватия.
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Индустриалното производство в еврозоната се срина с -6,7%
6
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така му се пада на Орбан, като си мисли, че може да изнудва и извива ръцете на Европарламента! Сега Унгария ще връща парите.
5
9
 
7
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 месеца
Евро Парламента ще спечели делото и Унгария ще трябва да върне парите от Еврофондовете. А Орбан ще остане с пръст в Уста. Хем подписа, хем пари няма. Ха ха ха ха
4
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Либерасти, сър! Колкото по-бързо изчезне този ЕС, толкова по-добре за отделните държави!
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
EП съди ЕК за това, че са дадени пари на страна от ЕС...само аз ли виждам тоталната подигравка и дъно, което копае този т.н. съюз?!?!?!
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами нормално Европейско поведение. Унгария вече подписа и сега е време отново да и замразят фондовете. А парите които тя е получила да отсъдят, че трябва да се върнат от Унгария. Тези 10 милярда могат да се дадът като помощ на Украйна например.
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евро Парламента съди Евро Комисията???? Нещо съвсем се обърках, вече съвсем немога да им вдяна на еврощуротиите..