Макрон заговори за ядрени оръжия, опозицията във Франция побесня

Макрон се превръща в национална заплаха!, заявяват те
29 апр 2024 08:15, Нели Христова
76
Макрон заговори за ядрени оръжия, опозицията във Франция побесня
Снимка: БГНЕС

Ядрените оръжия на Франция трябва да бъдат част от европейския дебат за отбраната, заяви френският президент Еманюел Макрон в коментар пред група регионални вестници вчера, с което предизвика критиките на политическите си опоненти преди изборите за Европарламент през юни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Напоследък Макрон говори по-често по въпросите на отбраната, като в четвъртък призова за по-силна и по-интегрирана европейска отбрана, докато очертаваше визията си за по-настъпателен Европейски съюз на световната сцена, предупреждавайки, че "Европа може да умре", отбелязва агенцията.

В интервю, подготвено от група от френски регионални вестници от източната част на страната, той заяви, че "надеждната европейска отбрана" трябва да надхвърля защитата, която вече се предлага от НАТО. "Това може да означава разполагането на противоракетни щитове, но трябва да сме сигурни, че те блокират всички ракети и възпират използването на ядрени оръжия", добави той.

Що се отнася до ядрените оръжия, макар че досега доктрината на Франция е била да ги използва, когато са застрашени жизненоважните национални интереси, Макрон заяви, че е готов да придаде "по-европейско измерение" на тези интереси. "Подкрепям започването на този дебат, който следователно трябва да включва противоракетната отбрана, оръжията с голям обсег и ядрени оръжия за тези, които ги притежават или които имат американски ядрени оръжия на своя територия", добави той.

Коментарите му предизвикаха критики от страна на опоненти както от десния, така и от левия политически спектър, отбелязва Ройтерс.

"Макрон се превръща в национална заплаха!", написа крайнодесният европейски депутат Тиери Мариани в "Екс". "Не можем да дочакаме 9 юни, за да му дадем ясен сигнал, че с политиката му е свършено!", добави депутатът, член на партията на Марин льо Пен "Национален сбор".

"Тези коментари са изключително сериозни", заяви европейският депутат Франсоа-Ксавие Белами, който ще води дясната партия "Републиканците" на евроизборите, като изрази мнение, че те засягат "френския суверенитет".

На другия край на политическия спектър, крайнолевият френски депутат Бастиен Лашо заяви в "Екса", че "силите за ядрено възпиране не може да бъдат споделяни". "Под прикритието на защитата на европейската територия #Макрон иска да ликвидира стратегическата автономия на Франция", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от ЕС
Руснак уби двама украинци в Германия, все още не е ясен мотивът
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До франсетата Франция е единствената държава превземана два пъти за едно столетие от Германия и веднаж руските казаци са се разхождали през 19 век по улиците на Париж. В две войни: Първата и 2-та световна война двете държави са се били заедно срещу общ враг и са побеждавали. През 1812 г. Наполеон с 600 хил. войска е превзел Москва и в битките след това от тая армия са останали 50 хил. премръзнали войници, а казаците са разхождали конете си във френската столица Макрон е забравил тази истина.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Летните олимпийски игри са това лято във Франция, а президент Макрон се готви при нужда да изпраща френски войски на помощ на Зеленски?! На баба момчето вероятно е прегряло от започналите високи температури?
58
2
 
2
 
! Отговори
франсетата преди 2 седмици
Франция е единствената държава (след средновковна Полша), която е превземала руската столица Москва! Дори Наполеон се разхожда в императорския дворец в Москва.
57
0
 
7
 
! Отговори
мишо преди 2 седмици
Тоя сукин син, тоя трансгенен *** е позор както за Франция така и за Френският народ.
56
0
 
8
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 2 седмици
Омакрон 6а6ойе66еца пак е хапнал от пицата на КирчУ с кристали :) А Кукунелката направи бързи 200 гривни от съчетанието: малко гугъл - транслейт и копи - пейст,щипка драма,лъжичка от правилната пропаганда,малко френски парфюм и жълтокафявите кюлоти на Баба Бриджит
55
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Микрон май скоро ще хапне дръвцето! И бабата му няма да може да го спаси! ***! Репчи се на мечката, но да си спомни колко пъти са яли кютек от нея!
54
0
 
14
 
! Отговори
ъ преди 2 седмици
Фотото е много яко, конкурира онова на Столти с ръцете вдигнати като на дърта вещица. А по същество - Ротшилдите се стягат за ядрена война. Понеже загубиха конвенционалната такава. Наистина, на еврей не трябва да се дава власт. Дедите ни са го знаели и спазвали хилядолетия наред. Но ние от много "толерантност" сме загубили историческата си памет.
53
0
 
10
 
! Отговори
сиромах преди 2 седмици
До 49:Ако вашият дом бъде обграден с едни *** и особено свикнали да живеят за чужда сметка хора,особено крадливи и плодящи се,неспазващи никакви норми за мирно съществуване,дебнещи ви кога няма да сте си у дома ,за да ви оходят като обран бостан,с много войнолюбив манталитет,ще живеете ли спокойно?А на петлето бабичката му е изпила акъла!
52
0
 
11
 
! Отговори
на боксьорчето преди 2 седмици
за няколко дни без фотошоп - много му изхилавяли кокълчетата бе!
51
0
 
10
 
! Отговори
Кукуригу петльо! преди 2 седмици
Добра снимка! :)
50
0
 
24
 
! Отговори
Руя преди 2 седмици
Тоя откачен педера.т ще вкара Европа в ядрена война.
49
0
 
30
 
! Отговори
... преди 2 седмици
Дребното Макронче има страшно много комплекси. Във Франция се провали тотално, Русия го мачка както си иска, африканците го изгониха като бъхлив котак, урана му стряха, Байдън му е сложил вилата на врата. Доста френски наемници отидоха брак в Хохлия, такива ми ти работи.
48
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Не е ли ясно? - не, въобще не е ясно! Точно днес, скрити зад удобния слоган "ядрена сило не може да загуби вона" правят каквото си искат - разкъсват незаконно съседна държава, правят кървави войни! Обаче викаш - било за самоотбрана. Да ти таковам на самоотбраната дето им развързва ръцете да върнат Света в началото на 20 век на милите ти руснаци!
47
0
 
13
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 седмици
Предполагам че г-н Макрон безпогрешно е разпознал кой е прероденият Наполеон бонапарт!Самият Той!??Може би скоро ще го обяви официално!
46
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 46 - виж си празната Тиква! Значи ПуSSин и Медведев могат през ден да плашат Европа и Света с ядрената бухалка, но когато дрег заговори - става с "празен поглед"? Това, ядрения тероризъм - да не е според теб на ПуSSин правото "Свише дадено"?
45
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вижте му празния поглед!
44
16
 
3
 
! Отговори
Крундел преди 2 седмици
интересното е, че същите тези полезни и безполезни "леви" и "десни" обаче не виждат заплаха за франция от припълзяването на руски ядрени оръжия към границите на ес, което е в нарушение на куп договори от студената война, между другото, но виждат заплаха от разширяването на "ядреният чадър" на франция върху територията на ес.Като прибавим и пропагандатв по цял ден как унищожават "запада" руснаците, тези леви/десни са пределно ясни на кой служат/получават пари...льо пен примерно...
43
2
 
10
 
! Отговори
на този преди 2 седмици
жена му била мъж
42
1
 
13
 
! Отговори
Европа не е ЕС преди 2 седмици
ЕС е васална територия на англосаксонците (САЩ и Великобритания). Исторически факт е, че Робер Шуман е привикан в Лондон и му е наредено от британския външен министър и американския секретар по външни въпроси да прокламира ЕОВС. Разорената от войната Франция няма друг избор, защото е притисната чрез парите по плана "Маршал" и е на прага на война със западна Германия за земите, богати на въглища и стомана. Целта е властта над Германия, чиято единствена алтернатива по това време, е СССР
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Василев, да вземат пример от Наглобритания, която прие закон за изпращане на мигрантите в Руанда. РушиСунак каза: "ЕСПЧ да върви на ***"