Арт и кино, боклук за изкуство

Съвременно изкуство, скулптури и мебели от рециклирани материали на фестивала в Балчик
Обновена: 13 апр 2011 13:11 | 13 апр 2011 13:11,
0
Арт и кино, боклук за изкуство

Рециклирани отпадъци ще се превърнат в скулптури и мебели, рисунки на алеи ще радват пешеходците, а стари училищни чинове ще станат произведения на съвременното изкуство на тазгодишния фестивал за късометражно кино „В Двореца” в Балчик.

Организаторите на фестивал отново ще разширят границите на форума и ще отправят поредното предизвикателство към любителите на киното, фестивалния живот и изкуството.

Този път млади артисти от България, Европа и Азия ще разчупят традиционното разбиране за изкуство и дизайн и ще превърнат Балчик в своеобразна сцена за “гастролиращи” арт концепции.

Сред тях ще бъдат светлинни и обемни инсталации, редизайн на пространства, улични изкуства.

Целта е да се създаде артистично пространство за провеждането на фестивала за късометражно кино и да се демонстрират възможностите на изкуство да взаимодейства с градска среда.

Проектът ще включва следните дейности:

Временна промяна на градска среда
– млади дизайнери и архитекти използват стари материали и предмети, излезли от употреба (лодки, училищни чинове, елементи от бракувани метални и дървени предмети и съоръжения, археологични находки) като суровина за изграждане на функционални и съвременни обемни инсталации.

Усвояване на нетрадиционни пространства като среда за изкуство – рисунки на открито са експонирани в паркове, алеи, пешеходни зони и тротоари, за да променят и облагородят градската среда.

Редизайн на училищни чинове
– младежи от художествени училища и студенти от академиите по изкуства ще изрисуват и тунинговат с фестивални тематики стари чинове. След фестивала “В Двореца” организаторите ще върнат артистично реновираните чинове на балчишките училища, запознавайки учениците с възможностите, тенденциите и приложната функционалност на съвременното изкуство, сътворено от техни връстници.

За проекта за първи път форумът ще приюти среда от над 50 дизайнери, архитекти, художници, сценографи, моделиери, студенти, ученици и доброволци от България, Грузия, Йордания, Русия, Франция, Хърватска.

Всички те ще установят творческа комуникация с артисти от цял свят и от други сфери на изкуството, като кино и музика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари