Българите – най-болната нация

Такива са изводите от здравния дебат в сайта Puls.bg
26 май 2009 10:22,
37
Българите – най-болната нация
Снимка: БГНЕС

Малко пари в зле функциониращата здравна система на една болна нация – това е песимистичният извод на „Здравен дебат“ – най-новата рубрика в Puls.bg.

Извод, който едва ли би изненадал някого.

Не от вчера темата „здравеопазване“ е сред най-болните у нас. За цените на лекарствата, неуредиците в здравната система, институциите се говори много, но накрая, вместо адекватни промени, получаваме чаша студена вода.  

Красноречив симптом за масовото недоволство на българина са резултатите от проведените в „Здравен дебат“ анкети.

Мнозинството от гласувалите в тях са на мнение, че българите боледуват често. Като причина за това 53% посочват стреса, в който живеем, а 21 на сто обвиняват лошото здравеопазване.

Според 71% от анкетираните за него не се отделят достатъчно средства, а 64 на сто са убедени, че цялата здравна система у нас е корумпирана.  

На въпроса „На европейско ниво ли е (българското) здравеопазване?“, 50% отговарят с ироничното „Това здравеопазване ли е?“

Подобен е духът и на повечето коментари и читателски мнения, на които Puls.bg предоставя свободна трибуна.

И за да не се размие темата в поредното говорене, от най-посещавания здравен портал у нас се ангажират да поставят всички назрели въпроси пред отговорните фигури – политици, институции, организации.

С надеждата да предизвикат ако не болестно състояние, то поне симптоми на политическо безпокойство. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
drdoolittle преди 14 години
Недоволните по-добре да гледат съотношението цена - качество. При 30-50 пъти по-ниско заплащане на медицинския персонал в България отколкото в цивилизованите страни смъртността и усложненията не са 30 пъти повече , а съотносими за средните в другите европейски страни и САЩ. И не се заблуждавайте няма лекари по света които биха работили в такава среда на безпаричие.
35
0
 
0
 
! Отговори
Д-р Десислава Калудо преди 14 години
Истината е,че едно от най-важните неща за здрава нация е нивото на профилактиката. Себестойността на лечението и на профилактиката са коренно различни! Спортуването,здравословния начин на живот,здравословна храна,приемане ежедневно на витамини,минерали,антиоксиданти - това определя здравето и нивото на здравна култура на една нация! А имаме добро медицинско образование със традиции и нашите специалисти се ценят навсякъде по света !
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ако търсите качествено и безболезнено отношение към вас на зъболекарския стол, то вашият човек е д-р Меги Александрова. Можете да я намерите до Руски паметник, на бул. Македония 46, клиника Евродент. д-р Меги Александрова работи и в уикендите, изключително търпелива е и гледа да угоди и на най-страхливия пациент. Работи със съвременни материали, обезболяващи средства и е един от най-отговорните хирурзи и специалисти в областта си. Цените, по които работи не са високи. Работи и с НЗОК, но кой ли знае какво му се полага по касата!? За повече информация: 0885 74 25 25 и miglena.i.alexandrova***abv.bg
33
0
 
0
 
! Отговори
Danail Dimitrov преди 14 години
а защо сме най - болната нация ? защото живеем в пълна мизерия и защото наще мило оправници гледат само миризливите си *** нещастна държава нещастни хора и пак гласувайте за тея които ни е.аха майката и после се оплаквайте ....... *** българи сме щом позоляваме търци да ни оправляват
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Имаме голям проблем. Българина масово е *** и не си пази здравето. Цигари, алкохол, вредни храни, див стрес, а ракът дебне... Хора, живейте така, че да умрете без да се мъчите, бе!
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
13. - 26.05 11:49 - Българански манталитетОт: .Спрете да пушите като комини, да се наливате с алкохол като прасета, да ядете пържено, да пиете кока-кола като вода и ще видите, че вината не винаги е в здравната система...------------ Златни думи. Но системата наистина е порочна. Пълно объркване цари, пациентите ако имат лошия късмет да заболеят сериозно, трябва да станат половин лекари, за да могат да се ориентират в бардака от пътеки, направления и бумащина. Лекари има страхотни, има и посредствени, като във всяка професия.
30
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 14 години
Номер 8, не знам откъде да започна. Много мислих - и си прав донякъде, и не си прав!Ще ти кажа защо. Прав си, че може би 10% от българските лекари са истински лекари. Макар че лично аз мисля че процентът е по-голям. Но това за което не си прав е, че тези лекари-търговци, които търсят начини да забогатеят а не да лекуват пациентите си, са с много мизерни заплати. Като мизерни имам предвид под 1000-2000 лева месечно. Дори и 2000 лева месечна заплата за лекар е мизерия, като се има предвид колегите им в Европейския Съюз на какво ниво са. Но, прав си че поне 10% от нашите лекари печелят минимум 2000 или 3000 Евро на месец (не съм сигурен в точните цифри), за да са спокойни и доволни от професията която е и тяхно призвание. И не мислят как да забогатеят повече, а се усъвършенстват, да бъдат най-добрите в тяхната област и да могат наистина да лекуват хората. В България простолюдието живее с представата че лекарите (както и много други професионалисти) се изучават за няколко години, като прочетат една камара тухли, написани от велики капацитети в тяхната област от епохата на Ломоносов, Менделеев или Павлов, и - край! Станали са "професори" и могат да лекуват хора. Да, ама не! Медиците изучават всеки ден най-новите тенденции в медицината, за да са в крак с времето, и това донякъде е процес подобен на компютърните специалисти и програмистите. А затова са необходими пари, и то много пари. Така че нека да не се сърдим че не ни стигат вноските за здравно осигуряване за да получим качествена медицинска услуга.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
а кога таксите за обучение по медицина в БГ станат като в американските университети? или господа лекарите не си дават сметка, че именно държавата е субсидирала обучението им???ето това е много порочно! който иска да става лекар, да си тегли заем, да учи здраво и чак след време да разчита на голяма заплата - според специализацията и способностите му. А не да чака пари под масата.
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
очевадно е ниското качество на здравните услуги в голчмата има част.отидете на гробищата да се огледате и ще се съгласите.ако да те измамят на пазара не е страшно,то да те измами лекаря-търгаш си е направо убийство.скоро загубих роднина,измамен да влезе в програма,за която след това други лекари ни казаха,че изобщо не е била за него.последствията-изгубено ценно време,фатален изход.да ви плюя на здравеопазването,жалки извратени същества, които не биха се трогнали от страданието дори на собствената си майка!да,гледаме ги в очите защото мислим че знаят какво правят,а всъщност не е така.или по-лошо - съзнателно експериментират с теб,с научна или финансова цел.разбира се има изключения,дай боже да стават все повече.колкото до осигуровките,аз си плащам редовно,но когато се наложи,ходя на частно,за да не се редя с часове редом с ***,на които щедро плащаме.ето това ми е мнението за системата.на който не му харесва.....ами дреме ми.
27
0
 
0
 
! Отговори
sema преди 14 години
Първо-болката в зъбите не минава,ако не видиш зъболекар-кръвопиец.Второ-много интересно как гледате кръвопийците в очите,като идете да се лекувате,а преди това сте плюли до небето по тях.това поведение е абсолютен пример за слабост и няма нищо достойно в това.но,това си е мое мнение.подминете го.
26
0
 
0
 
! Отговори
Голям прас преди 14 години
Разбирам, че ти е минала болката в зъбите, след като смени мрънкането от зъболекарите-кръвопийци с обиди. Лекаря не ти ли обясни, че силните емоции имат негативен ефект върху теб? И да не забравиш за главните букви, имат по-голям ефект изказванията ти!
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Проблемът е в липсата на контрол на храните и най-вече на зелечуците.Там пестицидите се използват буквално до деня на беритбата.Работя в този бранш и направо косата ми настръхва от това какво има в краставиците и доматите по пазарите.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
да,наистина са болни.душите особено.лошо време се оправя,лош човек-не.
23
0
 
0
 
! Отговори
смях в залата преди 14 години
Стой си на мястото, щом вече почна и да грухтиш, пращаме линейката! И пак си сбърка прозвището, праС-чо.
22
0
 
0
 
! Отговори
Голям прас преди 14 години
Време е да се успокоиш, само влошаваш и без друго влошеното си психично равновесие.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЗЛОБА, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ БОЛЕСТИ, НИЕ СМЕ НАЙ-ЗЛОБНАТА И ЗАВИСЛИВА НАЦИЯ И ТАКА.....
20
0
 
0
 
! Отговори
праЗ преди 14 години
Прас-чо, отъпял си от сланина, нарушена обмяна на веществата и от това съвсем изкризваш - вече имаш видения, дано не са бели мишки. Олеле, някой ти разкрива авантаджийството, много пишеш старче, *** се глави някъде за чистач, ще изкараш малко пари за успокоително хапче, иначе ще счупиш чуждия компютър от писане на глупости - в състояние на ДЕЛИРИУМ ТРЕМЕНС. А ако имаш пари за допълнителна здравна осигуровка, не е проблем, че няма специализирани фондове, просто си дай парите на някой известен лекар, или в някоя банка ги вложи - има такива, погледни в ИНТЕРНЕТ. Но ще е добре да отидеш малко и на училище - зле си с правописа и с правоговора. Нещо много познат стил показваш, и друг път се проявяваш по пазар-джийски начин (справка - поведение, типично за "Женски пазар" и за Битака) .
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Джи пи-тата са търговци, вярно е. Държавата ги принуди да станат такива. Аз на един търговец не мога да се сърдя, че се опитва да ме измами. Търговците в България са си такива. Медицината е призвание, уважавана професия, не търговия. Ние сме клиенти, така е. Пазарна икономика. На който не му харесва, да си смени джипито. Два пъти годишно може да се сменя. Като приключи здравната реформа, ако имаме 2 здравни каси, нещата ще са добре. Има още много да се работи, но поне нещата не могат да станат по-зле от сега. Горе главата. Ще оцелеем, въпреки всички пречки.
18
0
 
0
 
! Отговори
До: Българански мант преди 14 години
За това говоря и аз. Това със солидарното разпределение е някакъв псевдо социализъм на правителството. Това само товари и без това малкото на брой активно население. Значи, аз работя на две места, работя и като се прибера у дома, докато някой си се прибира в 5 и си сяда на биричка..Не, не сме равни. Кой каквото си е изработил. Това с безплатното е най-голямата демагогия на правителството. Остави другото, има много наивни хора, които още вярват във "безплатните" неща.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Може да нямаме най-добрата здравна система, може да не сме с най-добрите лекари ама статистиката по света показва друго! В Англия много рядко ходели на зъболекар ,запушвали си кариесите с дъвка!! Поради прекалено скъпите зъболекарски услуги! В САЩ застраховката поема максимум 80% от лечението. Тоест една операция ако ти струва 200 хиляди долара то ти трябва да се бръкнеш 40 000долара. А има по-ниски застраховки ,които са и масовите в САЩ покриващи до 40-50% от сумата. Масово Българските eмигранти ни разказват ,колко е хубаво на запад .. ама като си вземат годишните отпуски бягат към България ,за да се лекуват, кой зъби ,кой операции и т.н... Не ми хвалете западните лекари ,като идвате да ви лекуват Българските.