Борисова: След 10 г. ще ни лекуват бабички

Повечето пациенти подминавали джипито, отивали при специалист
24 юни 2010 14:52,
143
Борисова: След 10 г. ще ни лекуват бабички
Снимка: Булфото

"Две трети от пациентите в България прескачат общопрактикуващите лекари и направо се насочват към специалист или болница", обави здравният министър проф. Анна-Мария Борисова на среща с представители на Българския лекарски съюз.

По думите й това означава, че личните лекари не си вършат работата. Според нея всеки четвърти българин е влизал в болница.

47% от публичните средства за здравеопазване се насочват към болничната помощ. За другите страни от Европейския съюз този процент е 29, съобщи здравният министър.

По думите й реформата има за цел да преобразува леглата за активно лечение в такива за долекуване, а не да се закриват болници.

Преди да представи визията си за реформата в здравеопазването, проф. Борисова обясни на лекарите, че е напуснала хубавата си работа и е станала администратор, защото всеки ден със съпруга й вечер, като се прибирали от работа, си разказвали колко са неудовлетворени от професията.

По думите й накъдето и да се обърнеш в здравеопазването, има нужда от промяна. Тя първо щяла да се случи в болничната помощ до края на годината.

През 2011 г. пък щяло да се мисли за електронно здравеопазване и здравноосигурителната система.

Прогнозата на проф. Борисова е, че след 10 г. „ще ни лекуват баби и дядовци".

Тя даде за пример ендокринологията, където 76% от лекарите са от 40- до 60-годишна възраст. По думите й наличието на пенсионери води до дестабилизация на здравеопазването. Статистиката сочи още, че 14% от всички лекари са в пенсионна възраст, а 15% от работещите нямат специалност, съобщи Дарик радио.

Болничните структури, които предстои да бъдат преструктурирани, ще получат финансиране от 295 милиона лева, от които 147 милиона лева са за общинските болници, а останалите средства са за високотехнологично оборудване на избрани болнични центрове, които ще бъдат включени в националната стратегия.

Според нея има четири условия за преструктуриране на болничната система – ясна стратегия, политическа подкрепа, мерки за преструктуриране, сливане и нова организация на болничните дейности, както и определяне на потребностите от инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
5
 
! Отговори
лекар преди 13 години
Какво стана на практика?Не ясно по какви съображения медиите нададоха Вой ,че българина ще остане без специализирана помощ....Допуснаха се разни долнопробни филмчета за "клиники " по етажите..Нямаше закон ,който да отстоява Промяната в здравеопазването.Вместо да се разясни ,че Джипито получава сума за разходи безнаказано това се обяви за" колосални заплати",което дозасили напрежението
117
0
 
16
 
! Отговори
лекар преди 13 години
Познавам добре здравеопазването в доболничната помощ!В реформата от 2000 г бяха заложени много хуманни принципи:като личния избор на лекаря от там и мотивацията на нт Джипи ....Регистрираха се като Общопрактикващи лекари /джипита/Само тези авторитетни поликлинични лекари ,които бяха сигурни ,че ще бъдат избрани от минимум 800 човека. Това е неуспорим факт.
116
0
 
24
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Безплатно лечение само за децата на ОСИГУРЕНИ родители, останалите да плащат, пенсионерите да получат нормални пенсии и също да плащат осигуровки, ушевите и чиновниците да не са дечица, че да не плащат?Същото и за *** - който не плаща осигуеровки (лично той, а не държавата да му ги плаща) - да го изхвърлят от болниците, да си мре в катуна... само епидемията от морбили вече ни струва близо 20 милиона, длъжни ли сме да лекуваме тия гадни ***?
115
0
 
19
 
! Отговори
Българин преди 13 години
А кой лекар и коя медицинска ще работят за без пари? Здравната система ще бъде в трагично състояние, докато не започнат всички да плащат, а тия, дето не плащат, не бъдат изхвърлени от нея !!!Пенсионери, деца, чиновници, ***, ушеви - всички тия осигуровки не плащат, а знаем, че 80% от пациентите в болниците са именно пенсионери и ***, а в детските отделения е пълно с чаавета... и какво белите хора плащат осигуровки, за да се лекуват *** без пари, а за децата им в болницата няма място
114
2
 
12
 
! Отговори
фил преди 13 години
Пациента не може да прескача личния си лекар или другия вариант е да си плати частен преглед при специалист ако може да си го позволи. Може би решението е в по-добрата мед. подготовка на личните лекари, допълнителна квалификация и обучение... курсове и т.н. Не може всеки с пъпка на *** да иска направление за специалист, това го няма никъде
113
5
 
4
 
! Отговори
фил преди 13 години
А бе *** първосигнален, какво значение има на колко години е министърката, важното е да се върши работа, на българина му стига акъла само да коментира визията, годините, облеклото на един човек, но не и да оценява съществените неща. Много сме прости и жестоки, многооооо
112
0
 
14
 
! Отговори
от Англия преди 13 години
Защо не вземете да се събудите? Какви индийци, пакистанци и филипинци сънувате? Точно тези са лекари в Англия и получават десетки пъти повече пари от лекар в България. НИКОЙ няма да работи за такава заплата и при такова отношение, разберете го най-сетне!
111
0
 
5
 
! Отговори
pacient преди 13 години
Може да дойдат да ни лекуват филипинци, индийци и пакистанци, нашите като се изнесат.Само, че как ще им плащат?
110
9
 
2
 
! Отговори
um преди 13 години
"Повечето пациенти подминавали джипито, отивали при специалист"Да просветлим г-жа овца министър:това значи че ПРАКТИКАТА показва коя измислена брънка е излишна.
109
0
 
14
 
! Отговори
gp преди 13 години
да разясня на проф. борисова,че доста от съвременните високоспециализирани изследвания и методи на лечение са приоритет на болничните заведения.освен това,докато няма ясни правила едни и същи пациенти ще обикалят системата и ще ползват от нея всички възможности,а за други няма да има и те ще чакат в листи.щом човек плаща в здравноосигурителната система,трябва да може да я ползва когато има нужда,а не когато пожелае "просто да си види" как е със здравето.затова са и опл.за да преценяват.
108
0
 
16
 
! Отговори
gp преди 13 години
браво на поредния министър на здравеопазването,който настройва гилдията семейни лекари срещу специалисти.даже не се е научила г-жата,че в българия сме общопрактикуващи лекари,а не gp.това,че хората стигат до болница,означава,че опл работи и то много добре и преценява случая и ползва съществуващата система.щом има клинични пътеки по тях се лекуват хора със съответните заболявания.нека каже проф.борисова колко взема клиниката в която е работила по клинични пътеки? и защо тази клиника приема болни?
107
0
 
12
 
! Отговори
88 преди 13 години
Вече стана дума за това- ще става още по-лошо!
106
16
 
9
 
! Отговори
fifi преди 13 години
Не желая да бъда опитна мишка на личния си лекар,който опитва едно,после друго...и чак после специалист,и то ако има направления.Поради това НЕ ЖЕЛАЯ ДА ПЛАЩАМ здр.осигуровки.Така направена здр.система не действа в помощ на пациента,а облагодетелства личните лекари,които се надпреварват да записват голям брой пациенти,които после не могат да обслужват.
105
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой да и каже на министърката,че работата с джипитата не е "опечена"добре.Моето дж. има 3000 пациенти-като отида винаги има хора-трябва да си запазя час за следващия ден/дж.се сърди ако отидеш без час/.После се оказва,че няма направления или се прави на всезнаеща и започва да прилага терапия на нещо,което не е по специалността и.Затова търся специалисти!
104
12
 
20
 
! Отговори
болен преди 13 години
Пациентите ще прескачат личните си лекари защото като отидат за направление при специаялист такива вече няма. Е защо тогава да виси и да чака при джипито, да плаща и на него такса, като ще трябва да си плати за свободен прием при специалист поради липса на направления при личния му лекар. Каква е тая простотия с личит за направленията. Който го е измислил ще определя колко хора имат нужда от такива направления ли? Бюрокрация и нищо друго и пълнене на джобовете на лекарите. А уж сме осигурени.
103
15
 
15
 
! Отговори
роза преди 13 години
ЗАЩО е необходимо да чакаме пред вратата на джипито, за да получим бележка за очен лекар; ТОВА го измислиха шези, които или ходят в бившата Правителствена болница, или отиват в чужбина на държавни разноским -те нямат представа за мъките на обикновения болен българин.
102
0
 
2
 
! Отговори
Дражко преди 13 години
И по-добре......Нека!
101
0
 
2
 
! Отговори
uha преди 13 години
чичо Гошо,няма страшно-на един фронт сме-важното е да се държим ))
100
0
 
29
 
! Отговори
чичо Гошо преди 13 години
И кой направи джипитата писарушки, г-жо Министър? Нали вие ги затрупахте с бумащини, лимити, регулативни стандарти, отчети, доклади. Дейността им е толкова откъсната вече от медицината и за това са виновни такива реформатори. А в голямата си част това са специалисти по вътрешни или детски болести. Пък за ходенето на специалист без насоченост от джипи /или участъков, както беше/ - душа да ни е яка - тогава специалистите ще ни прехвърлят като пинг-понг, докато не остане и перушина по нас.
99
4
 
24
 
! Отговори
аз преди 13 години
Бабичка е тая ...... - мисли се за голяма работа! Моя личен лекар е възрастна дама, но е специалист!