Борисова: След 10 г. ще ни лекуват бабички

Повечето пациенти подминавали джипито, отивали при специалист
24 юни 2010 14:52,
143
Борисова: След 10 г. ще ни лекуват бабички
Снимка: Булфото

"Две трети от пациентите в България прескачат общопрактикуващите лекари и направо се насочват към специалист или болница", обави здравният министър проф. Анна-Мария Борисова на среща с представители на Българския лекарски съюз.

По думите й това означава, че личните лекари не си вършат работата. Според нея всеки четвърти българин е влизал в болница.

47% от публичните средства за здравеопазване се насочват към болничната помощ. За другите страни от Европейския съюз този процент е 29, съобщи здравният министър.

По думите й реформата има за цел да преобразува леглата за активно лечение в такива за долекуване, а не да се закриват болници.

Преди да представи визията си за реформата в здравеопазването, проф. Борисова обясни на лекарите, че е напуснала хубавата си работа и е станала администратор, защото всеки ден със съпруга й вечер, като се прибирали от работа, си разказвали колко са неудовлетворени от професията.

По думите й накъдето и да се обърнеш в здравеопазването, има нужда от промяна. Тя първо щяла да се случи в болничната помощ до края на годината.

През 2011 г. пък щяло да се мисли за електронно здравеопазване и здравноосигурителната система.

Прогнозата на проф. Борисова е, че след 10 г. „ще ни лекуват баби и дядовци".

Тя даде за пример ендокринологията, където 76% от лекарите са от 40- до 60-годишна възраст. По думите й наличието на пенсионери води до дестабилизация на здравеопазването. Статистиката сочи още, че 14% от всички лекари са в пенсионна възраст, а 15% от работещите нямат специалност, съобщи Дарик радио.

Болничните структури, които предстои да бъдат преструктурирани, ще получат финансиране от 295 милиона лева, от които 147 милиона лева са за общинските болници, а останалите средства са за високотехнологично оборудване на избрани болнични центрове, които ще бъдат включени в националната стратегия.

Според нея има четири условия за преструктуриране на болничната система – ясна стратегия, политическа подкрепа, мерки за преструктуриране, сливане и нова организация на болничните дейности, както и определяне на потребностите от инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
4
 
! Отговори
Панайот преди 13 години
Какво очаквате? Кой е луд да работи за тоя дето клати листата в гората... Чудя се как още живеяат хора там освен хрантутници *** и комунисти.
97
0
 
20
 
! Отговори
uha преди 13 години
и пациентите бягат-мои хора в пенсионна възраст продават бизнеса си и бягат в Англия-тук става непоносимо и за бизнеса
96
4
 
17
 
! Отговори
uha преди 13 години
при баба-министър какво ще е положението-доктори и сестри над 60 г според социалното министерство-кои на кого ще слага памперси.Наистина не е смешно-всяко нещо с времето си-останалото е пародия
95
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тая пък е много млада ..че бабичките не са ли хора...хубаво изказване на младата министърка
94
0
 
8
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Нашите болни най-здрави в света! А и най-бедни.
93
0
 
2
 
! Отговори
Хаос преди 13 години
Хаосът според древните гърци стои в основата на всичко. Те си го представяли като мястото между небето и земята, или като върхушката, бушуващото кълбо от всички стихии. От една страна Хаоса е първичното празно пространство, което след това започва да се изпълва с материя, а от друга е нещо само по себе си живо и пораждащо живота в света. Mястото, където са събрани източниците на живот, но не и той самия. В Хаоса всички неща потъват или се разрушават. От Хаоса произлизат мракът и нощта. /wiki
92
21
 
10
 
! Отговори
_I_ преди 13 години
Видът JP не трябва да съществува! Връщай старата система на обслужване и .... старите заплати естествено! Който не иска - безработен! Имаме нужда от специалисти, а не от общо практикуващи лекари, на които излишно даваме големи заплати и нищо не вършат съществено. Целта на създаването на джипито бе да срути здравната каса и после всичко става частнооо!
91
0
 
5
 
! Отговори
до 87 преди 13 години
Такива като теб са много "хитри", ама ако беше в друга държава до сега да са ви направили на козметичен продукт. Ти се благодари, че българите са кротки. Но колкото и да са кротки като опре ножа до кокала и ще ви видят сметката.Незнам защо *** са толкоз ербап, когато са недосегаеми.А и още нещо. Първо турците вас ще ви ликвидират. Пояснение: дас - обидно наименование на българите сред турско говорящите. No. 87 най-вероятно е ***.
90
0
 
0
 
! Отговори
Фред Астор преди 13 години
След 10 год пенсия ще ви бъдат 10-те деца а доктор естествения отбор.
89
2
 
5
 
! Отговори
фил преди 13 години
Няма по-голямо предизвикателство от това да се разправяш с ***, *** и неграмотен човек, каквито сте по-голямата част тук във форума. Защо не коментирате това, което е казала Проф.Борисова, нейната политика, стратегия.... и т.н., а се изказвате за нейната визия, годините й.......просто племе сме, нама оправия простия българин
88
8
 
8
 
! Отговори
КРЕТЕН преди 13 години
г-жа Анна-Мария Бойко Борисова много ме кефи.Сексапил и интелекг!!!
87
2
 
31
 
! Отговори
явертъ преди 13 години
Това е защото ни управляват бабички
86
3
 
22
 
! Отговори
NM преди 13 години
Казала бабичката министър...
85
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
то лекари няма да останат, та ти пациенти викаш...
84
3
 
27
 
! Отговори
85 преди 13 години
Бабичко махай се!
83
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
присмяла се кука, на крива бука :)))))))))))))))))))))) Гледай си работата госпожо министърКЕ
82
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
При тая безработица ,при тая мизерия, при тая неправда надали ще останат пациенти след 10 години. Всичко ще избяга
81
2
 
30
 
! Отговори
проблем ли има? преди 13 години
Какво е по-лошото на бабичките не мога да разбера - сега имаме Мумия за министър, дори не е и бабичка! На бабките още малко мозък им е останал - на тая НЕ!
80
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От *** слушалки не се вадят, друго се вади от там :) Ти явно за едно ходиш при личния лекар, а друго очакваш...да ти извади.
79
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами смени си личния лекар , бе пън, като не си доволен, пън! После аз съм бил пън, като ти седиш като пън при лекар, от когото не си доволен. Сега кой е пънЯ ???