Лекари в Русе се борят за живота на мъж, болен от тетанус

Редовните имунизации са много важни, припомнят медиците
8 сеп 2010 16:32,
54
Лекари в Русе се борят за живота на мъж, болен от тетанус
Снимка: Булфото

Лекари в Русе се борят за живота на 29-годишен мъж, болен от тетанус.

Това е първи случай на такова заболяване в дунавския град от 20 години насам, информират от РИОКОЗ. Едва половината от жителите на Русенска област са си направили реимунизация срещу тетанус през миналата година.

Неимунизираният мъж е между живота и смъртта след убождане с трескà в гората. Раната се влошила, но не потърсил лекарска помощ, защото не бил здравно осигурен.

29-годишният Игнат е настанен в болницата, след като получил гърчове. В момента състоянието му е тежко въпреки поставените му от епидемиолозите дози серум, осигурени специално от Министерството на здравеопазването.

Проблемът според лекарите е, че не са му правени редовни имунизации. Имал едва три приема в детска възраст.

В момента мъжът е на командно дишане в интензивно терапевтично отделение.

Тетанусът е рядко заболяване, не се предава от човек на човек, но е с изключително висока смъртност, коментираха лекарите. Затова е необходимо строго да се спазва имунизационният календар. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: тетанус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
end преди 13 години
За 1.60 лв не си заслужава...Глупав народ , слаба държава...
53
1
 
8
 
! Отговори
до 30 преди 13 години
Ами кой му плаща лечението? Да не би сам да си плаща? Неосигурения ***, като се пооправи малко, няма да могат даже осигуровките си да го накарат да плати. Цялото лечение ще е за сметка на тези, които го лекуват, и на плащащите данъци като мен. И това не е изолиран случай, това е ежедневие! Само си припомни епидемията от морбили тази зима!
52
1
 
6
 
! Отговори
до 34 преди 13 години
Галфонът си ти. Първата помощ при изгаряне влкючва задължително инжекция срещу тетанус. Лечението срещу тетанус е поддръжка на дихателната система с апаратна вентилация и поддържане на кръвообращението с медикаменти, защото в противен случай човекът няма шанс. Има случаи на излекувани, преди време обаче смъртта е настъпвала 100%. Поне прочети малко, никой не те кара да учиш медицина, ама да ръсиш само глупости и да им вярваш не е много хубаво. Говори, че не ставаш за НИЩО!
51
0
 
2
 
! Отговори
mk" преди 13 години
vaksina za tetanus e besplatna na spesno oddelenie.ili struva 1 lev vo apteka i na spesno ti ja slagat bezplatno.bez znacenie dali si zdravno osiguran ili ne.tazi vaksina e s trajnost s 6 meseci
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз имам всички задължителни ваксини. Не бих отказала ваксина срещу сериозно заболяване. Противогрипна не слагам всяка година.
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Противогрипните не са задължителни ваксини. При тях рядко можеш да попаднеш на качествена такава, защото е трудно да налучкаш бе зда знаеш щамът на грипа който ще атакува тази зима. Той се установява обикновено вече , когато е атакуваб и се следи, че той е най-масов. Различните противогрипни ваксини са активни срущу различни щамове. Затова доста често уж не действат, защото щамът , който атакува съответния сезон е различен от този на закупената от вас ваксина.
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За противогрипните съм съгласен,но за тези против тетанус...задължително трябва да се слагат!
47
8
 
4
 
! Отговори
феномен преди 13 години
ваксините са нож с две остриета - вкарват ти вирус, който да те лекува уж ама.. Колкото пъти си сложа противогрипна ваксина цяла зима съм болен
46
5
 
3
 
! Отговори
юнака преди 13 години
днес ми биха така инжекция против тетанус от един ден ми се инфектира раката , а пък ми предписаха и антибиотик.
45
4
 
14
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 13 години
Този човек е вече пътник.Оцелелите в неговото положение в целия свят от много години насам се броят на пръсти.Тъпотията и невежеството му са го докарали до този хал.Смъртта му ще дойде,а той ще е в пълно съзнание с ужасни болки.Отказа от ваксина за него ще има ужасна цена.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
номер 4,Всъщност,"лекарката" със златата,по-вероятно е медсестра,но...няма нищо,мрази на воля лекарите...нали за това ти плащат!
43
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нема да ти кихнем кинта бе, тунеядецо.
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що лъжеш? Пиши, че ефективна тераия при развити симптоми на болестта НЯМА и цялата работа по "лечението" на тетануса е имитиране на дейност и обиране на кинти, щото токсинът в фиксиран в невроните и ефектът от теарпията е нулев. Спорите ги има и в нашите ***, не само в почвата. Всеки може да се ваксинира, когато се наложи - примерно се е обол на нещо, изобщо дълбоки, проникващи рани, които осигуряватр на анаеробният (cl. tetany) клостридий развитие в раната без достъп на кислород.
41
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
умирам но ваксина не слагам...
40
2
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 13 години
... Защото е нямало време (няколко поколения) организмите им да изработят имунитет срещу този вирус. Иначе съм "ЗА" ваксинитеа от червенокожитеможем да се учим. Без да ми ги принизявате до ромите.
39
3
 
18
 
! Отговори
лекар преди 13 години
Това за ръждивия пирон са пълни измислици. Спорите на бацила на тетануса се намират в почвата. Който не иска, да не се ваксинира, но защо лечението му да лежи на гърба на данъкоплатеца. Щом развитите общества се вяаксинират от столетия, значи има логика. А умникът българин разбира на само от футбол и политика, а и от медицина.
38
1
 
19
 
! Отговори
:D преди 13 години
"...Мъжът е от ромски произход. Живеел в Средна кула и на 27 август събирал съчки край Русенски Лом. Убол се и раната се влошила, но не потърсил лекарска помощ, защото не бил здравно осигурен. Отишъл в спешното отделение едва на 4 септември. Големият проблем, според лекарите е, че не са му правени редовни имунизации. Имал едва три приема в детска възраст..." - това е изрязано от новината .
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пич, аз примерно имам всички ваксини и към нито една не съм проявил странични реакции. Имам и една допълнителна, плащал съм я от моя джоб не е покрива касата. Детето ми също има допълнителни ваксини, коиот едно време не се слагаха , а сега са задължителни.
36
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ваксина та ваксина....Глупости! Само ако се ободеш на някой ръждив пирон отиваш и ти я слагат, иначе няма смисъл.
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Човек, аз съм алергичен към ягоди , но докато не хапнах ягоди като дете, нямаше откъде да знам че съм алергичен. Обаче алергичните към ягоди сме по-малко от тези които няма алергия към ягоди. Заради нас обаче не са забранили ягодите, нали?! Няма какво ще ти се случи, утре може да не му сложиш на детето ти ваксина и да си мислиш, че всичко е Ок, а след години да се разболее. Това че отказваш ваксина, която е задължително не спасява детето ти или теб, а напротив.