21 хил. души са жертвите на климатичните промени през 2010 г.

Това е 2,5 пъти повече в сравнение с миналата година
Обновена: 30 ное 2010 09:55 | 30 ное 2010 09:55,
14
21 хил. души са жертвите на климатичните промени през 2010 г.
Снимка: БГНЕС

Природните катаклизми и екстремните метеорологични условия са причинили смъртта на 21 хил. души само през първите девет месеца на 2010 г. Това е 2,5 пъти повече в сравнение с 2009 г., съобщи РИА Новости.

Данните са на обществената организация Oxfam International и бяха оповестени през първия ден на конференцията за климатичните промени на страните от рамковата конвенция на ООН (UNFCCC), която се провежда в Канкун.

Конференцията е 16-ата среща между страните участнички и шеста за страните от протокола в Киото.

Според експертите на Oxfam International ситуацията оттук нататък ще се влошава.

"Влиянието на времето и климата върху човешкия живот през 2010 г. е сериозно напомняне за това, че никога не е било толкова важно да бъде постигнат успех на преговорите в Канкун",  добавят още от организацията.

В доклада се отбелязва още, че наводнението в Пакистан е засегнало почти 1/5 от територията на страната. Жертвите са 2 хил. души, а нанесените материални щети са за над 9,7 млрд. долара.

Още по темата
Високите летни температури в европейската част на Русия, които превишиха средните за страната със 7,8 градуса по Целзий, унищожиха 26% от реколтата на пшеницата.

Oxfam призовава страните по преговорите да постигнат съгласие по всички въпроси, включително и механизма за оказване на финансова помощ на страните, пострадали от климатичните промени.

Според разчети всеки долар, похарчен за адаптация към последиците на климатичните промени, позволява да бъдат избегнати щети на стойност 60 долара.

В друг доклад учени от Оксфордския университет са направили прогноза какво би могло да се случи, ако температурите се повишат с 4 градуса по Целзий.

Според тях това ще доведе до повишаване на нивото на Световния океан с от 0,5–2 м към 2100 г.

Арктика ще бъде свободна от ледове в летния период, ще се унищожи голяма част от тропическите коралови рифове. Като следствие на всичко това рязкото изхвърляне на метан ще унищожи напълно амазонските гори.

Освен това светът по-топъл с четири градуса ще изисква още повече финансови ресурси.

Според повечето експерти обаче приемането на ново юридическо задължаващо споразумение в Канкун е малко вероятно.

Очаква се страните да се договорят най-общо по частни въпроси, като адаптацията към климатичните промени, трансфера на знания относно „зелените технологии”, а така също и механизма за финансова подкрепа на страните, уязвими от отрицателните последици от измененията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Канкун
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Петко преди 13 години
УСАЗНАЙТЕ СЕ ХОРА... и най- вече weedman
13
0
 
0
 
! Отговори
Вероятност преди 13 години
Периодът 2011 год. до 2013 год. е особенно критичен. Вероятноста от геологични катаклизми, които да променят някои релефи по повърхноста на Земята е голяма. Най-уязвими са крайбрежните зони от наводнения. Земетресения в лентата между Екватора до 50 градус в Северното полукълбо. Изместването на Земното ядро ще е с многократно по-голяма скорост през 2011/2012 год., вследствие на нарастването на скороста на движението на Магмата.
12
3
 
4
 
! Отговори
weedman преди 13 години
само чрез голяма чистка, човечеството ще се усазнае, че е загубило истинските си цености и хората са се превърнали в роботи .... Защо трябва да почнем да падаме за да почнем да си подаваме ръце!
11
0
 
2
 
! Отговори
Извънземен преди 13 години
"Според разчети всеки долар, похарчен за адаптация към последиците на климатичните промени, позволява да бъдат избегнати щети на стойност 60 долара".Що бе? По-добре е богатите да си влагат парите в Батмобил, подводница и яхти...Нищо не се е променило за последните хилядолетия на тази планета.
10
2
 
1
 
! Отговори
търговец преди 13 години
Продавам джобен сгъваем ковчег с всички екстри за 2012.Цена по договаряне.
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2012 наближава. Още ли се съмнявате че тия работи стават само във филмите. Ами ако е истина??? Спасението на давещите се е в ръцете на съмите давещи се.
8
0
 
7
 
! Отговори
Rainbow преди 13 години
Не ви пука, но ако ви се случи нещо на вас надугате рев до небесата, лицемерни маймуни
7
6
 
2
 
! Отговори
Еми... преди 13 години
Глупости...
6
8
 
2
 
! Отговори
шотландец от Уелс преди 13 години
"В друг доклад учени от Оксфордския университет са направили прогноза какво би могло да се случи, ако температурите се повишат с 4 градуса по Целзий"...ГОЛЯМ ПРАЗ !
5
8
 
0
 
! Отговори
Еколог преди 13 години
Майката природа иска човешки жертви!
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
пу да не е в мойта манджа!
3
3
 
10
 
! Отговори
Telepatok преди 13 години
Голем че го ядем!
2
10
 
3
 
! Отговори
смешно преди 13 години
Сигурно пак "глобалното затопляне" е виновно...
1
1
 
16
 
! Отговори
:( преди 13 години
Лошо, дано да се оправят нещата без много невинни хорица и животни да се затрият!