Част от йорданските домати и краставици – чисти от пестициди

Няма да бъдат продавани на пазара, категоричен е Йордан Войнов
Обновена: 16 фев 2011 13:26 | 16 фев 2011 12:14,
46
Част от йорданските домати и краставици – чисти от пестициди
Преди два дни министър Найденов огледа "зеленчуците с пестициди". Снимка: БТА

"Нашето становище е категорично, че тази продукция няма да бъде реализирана на българския пазар", обяви пред журналисти шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов.

Още по темата
Така той коментира ситуацията с повторните проби на доматите, внос от Йордания, и информацията, че три от тях са били отрицателни.

В понеделник земеделският министър лично посети борсата в Слатина и съобщи пред журналисти, че в домати, внос от Йордания, е измерено съдържание на пестициди с 10 на сто по-високо от допустимото.

При краставиците наднорменото съдържание на пестициди е с 6 на сто, а при пипера – два до три пъти над нормата.

Лабораторията на БАБХ е показала сега нови три отрицателни проби, с което броят на отрицателните става общо шест, "но положителните проби, доказващи наличие на пестициди, са девет", допълни Войнов.

По думите му оттук има две опции – продукцията да се унищожи или да бъде върната обратно.

Решението щяло да се вземе днес до обяд, след като излязат резултатите от всички проби и се анализира обстановката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до агроном Агрономе, ти май не си и метач.
41
1
 
2
 
! Отговори
миличка преди 13 години
Да ги върнат! И да си вземат парите! Какво се ослушват още?! има и други пазари! то бива и да си оставят магарето в калта ... една работа не може да се свърши както трябва! И после познайте за чия сметка!И следващия път си ходете с лабораторията на пазар!
40
0
 
1
 
! Отговори
До 39 преди 13 години
А монопол е възможен само при наличието на 1-2-*** производители или един-двам вносители/търговци :)
39
0
 
1
 
! Отговори
41 преди 13 години
Или може би евтино и качествено ОК, от далече= на третиране преди транспорта :)
38
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 13 години
МНОГО БЪРЗО ГИ ИЗМИХТЕ БЕ. ИЛИ САМО НА КНИГА?
37
0
 
1
 
! Отговори
До 39 преди 13 години
Етино, качествено. от далече = пълно противоречие
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей как никой не се замисли за производителя и търговеца?Или си мислите,че в Йордания ядат доматите с колците?Кой производител ще изнесе от там за Европа домати с пестициди и ще плюе срещу вятъра?Та нали утре един домат няма да влезне в целия ЕС от там ако е така!Всичко тука наще умници си го правят!А защо ли?Ами защоти тяхното не върви и искат да вдигнат цена!Искат монопол и висока цена а не евтино и качествено макар от далече.Това е!
35
0
 
1
 
! Отговори
Стършел преди 13 години
Много лесно се уплаши министър Найденов, много лесно! Ясно е, че за да "воюваш" и с плодово-зеленчуковата мафия се иска кураж! Ясно е, че няма държавник в България, който да има смелостта да защитава интересите на потребителите, затова ние можем да се защитим сами - СПИРАМЕ ДА КУПУВАМЕ ПРЕСНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ ОТ ПАЗАРИТЕ!.....и искат или не искат, ще им се наложи да ги изхвърлят в ***!
34
0
 
6
 
! Отговори
1234 преди 13 години
купувала съм от йорданските домати и това, което със сигурност мога да кажа е че са по-вкусни и по-истински от гръцките и турските, а и по-евтини. Според мен лично проблема е точно в това, а не в пестицидите. Както и да го въртят йорданските имат вкус, за разлика от пластмасовите гръцки и турски. И явно това, че са по-евтини пречи на някой, но не и на потребителите.
33
1
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 13 години
Значи според поредния *** пестицидите спомагат за узряването...А недостигащите часове слънцегреене и "излишъците" на слънцегреене в Холандия как се отразяват на производството на краставици /например/ в холандия
32
2
 
3
 
! Отговори
вили преди 13 години
Ако си мислите че в Гърция са по-качествени много се заблуждавате
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не бойте се !Днес доматите ,утре чушките,оня сен беше олиото....Всичко ще иде нагоре като цена.А кой не издържи надоло у земята и така докато останат само качествен,богат матерял.Бедните ще го духаме...
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** народ ,защо ви е сега да ядете домати яжте кисело зеле ,туршии като станат българските ,но хубавите пред юли,август тогава яжте до тогава има и други зеленчуци салатки например.
29
2
 
3
 
! Отговори
естествено преди 13 години
хората са производители но и бизнесмени-ако се разчуе че продукцията им е некачествена-фалитНай тъпкани с пестициди са българските зеленчуци-тук годишно не достигат часове слънчево греене за да узреят напълно за разлика от по-южните дестинации
28
0
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 13 години
Надали?!! Турските са същите ***,Европа внася от Испания и Гърция!
27
1
 
0
 
! Отговори
agronom преди 13 години
И като разбираш от строителство имай в предвид че говорим за стоманено-стъклена конструкция т.е. едно стъкло между външните условия и вътрешните.
26
8
 
1
 
! Отговори
agronom преди 13 години
А защо не кажат как се произвеждата българските краставици. Отглеждат ги във вода с химикали без почва. Себестойност 0.60 лева, цена на едро 1.50 лева цена на пазара 6.00 лева За всичко е така в тази държава. --------------------------------------------------------------------------------------------------------Абе *** що пишеш глупости като си абсолютно некомпетентен по темата. Само един пример : Вънка -15 -в оранжерията +18. Колко струва енергията за това нещо отнесена към кг краставици?
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То да е само за доматите,айде!Ама за всеки внос или износ държавата те скъсва и не си ли платиш на ,който трябва телевизия и новини те чакат,а стоката ти отива на кино!
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако *** не приберат продукцията, мафията я изкупува за жълти стотинки. Е как тогава да има земеделие в България???
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от както обявиха йорданските пестициди,в магазин европа всички домати вече са турски а краставиците - БГ,и им се вдигна цената ..