Жените - по-склонни на самолечение

Дамите по-често страдат от емоционални разстройства
Обновена: 20 апр 2011 15:33 | 20 апр 2011 15:33,
10
Жените - по-склонни на самолечение
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Жените по-често прибягват до прием на лекарства без рецепта, отколкото мъжете, показва ново проучване на испански учени от Университета „Рей Хуан Карлос“ в Мадрид.

Самолечението е тясно обвързано с националността, нивото на доходи, както и употребата на алкохол и тютюневи изделия, се заключава от анализа на проучването.

По-високото предлагане на лекарства без рецепта залага и по-широкото разпространение на вредната практика на самолечение през последните години в Испания.

„Въпреки негативните конотации, свързвани с идеята за самолечение, действително то е най-значимият метод за самостоятелно обслужване на населението.“, обяснява Пилар Караско, водещ автор на изследването и ръководител на катедрата по Превантивна медицина, обществено здраве, имунология и микробиология към Университета „Рей Хуан Карлос“ в Мадрид.

Резултатите от проучването показват, че 20,17% от испанците взимат лекарства без рецепта, като 16,93% от тях са жени, а 14,46% мъже.

Според Пилар Караско, разликата между процентите при половете е в резултат на по-високото потребление на лекарства при жените по принцип. „Жените по-често страдат от емоционални разстройства и са по-уязвимата част от обществото.“, допълва експертът.

Проучването използва данни от 20 738 души над 16-годишна възраст. Участниците са запитани дали са приемали през последните 2 седмици лекарства от специален списък медикаменти, закупувани без лекарско предписание. За този период, общо 73,78% от жените и 57,69% от мъжете твърдят, че са използвали някои видове лекарства от списъка, като в 20,17% от случаите те са взети без рецепта.

Установява се, че болкоуспокояващи, антипиретици и лекарства при настинка или възпалено гърло се взимат еднакво и от двата пола.

Склонните към самолечение са на различна възраст, диапазонът е между 16-44 г.

Към лекарства без рецепта най-често посягат необвързаните жени с висше образование, мъже с месечна заплата над 1200 евро и най-бедните социални прослойки.

Практиката да се прибягва до лекарства без наличие на болка се среща най-вече при младите жени. Тази употреба е подобна на зависимостта към тютюн и алкохол, обяснява Пилар Караско.

Изследователите се надяват, че проучването ще повиши информираността за опасностите от самолечението. Ирационалната употреба на лекарства без рецепта крие риск от тежки последствия за здравето, предупреждават експертите.

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: женисамолечение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
от 9 преди 13 години
пропуснах да ви напиша-мъж съм,а не ***...
8
0
 
7
 
! Отговори
гарантирам ви преди 13 години
мъж който се хвали след като *** една жена-НЕ Е МЪЖ,А ***!!!
7
0
 
4
 
! Отговори
от 6 до 7 преди 13 години
Не ! Но имам един приятел ,който ми сподели веднъж : Бил малко почерпен когато се срещнали в приятелката си, не са правили секс понеже се познавали от скоро .Решил да и предложи ,след малко прегръдки и целувки в парка и казал хайде да отидем вкъщи и да се ... !А тя : добре ,но няма да казваш на никой ! Той : Че аз ако не се похваля на двама приятели ,защо ще те чукам *** ! Не знам дали ме е излъгал или каза истината ,но това ми разказа ,голям смях падна !
6
0
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 13 години
А ти хвалиш ли се пред приятели?
5
1
 
7
 
! Отговори
вярно е ! преди 13 години
Така е защото жените нямат доверие на никой и винаги мислят ,че са ощетени,потърпевши или едва ли не жертви . Един *** пример със секса : 90% от жените колкото и да харесват и си мечтаят да правят секс с някой мъж ,когато той им предложи ,те отказват ,понеже можел да се "похвали" на приятели и пр.,т.е. чувстват се "използвани" ! Това е много лошо психическо разстройство,дори чувство за малоценност.
4
0
 
0
 
! Отговори
... преди 13 години
...по-склонни КЪМ самолечение
3
3
 
7
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 13 години
I KAM SAMOZADOVOLQVANE SA PRISTRASTENI...
2
1
 
5
 
! Отговори
аналгинче преди 13 години
Страхотно изследване....за испанките....А българките НЕ са по-уязвимата част от обществото.....
1
1
 
5
 
! Отговори
смех... преди 13 години
"Към лекарства без рецепта най-често посягат необвързаните жени с висше образование, мъже с месечна заплата над 1200 евро и най-бедните социални прослойки." Не е така обвързаните си имат още по- големи проблеми!