Забрана за мобилни телефони и Wi-Fi мрежи в училищата

Комисия на Съвета на Европа с категорична позиция
17 май 2011 19:32,
61
Забрана за мобилни телефони и Wi-Fi мрежи в училищата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Една от най-влиятелните политически организации на Стария континент е напът да поиска революционна забрана по отношение на мобилните технологии.

Според специална комисия на Съвета на Европа, съставена от 84-ма членове на Парламентарната асамблея и политици от страните членки, потенциалните вредни ефекти на тези технологии за човешкото здраве (повишен риск от ракови заболявания и увреждания на мозъка) налагат спешно прилагане на ограничителни мерки за защита на децата.

Комисията е стигнала до този извод след детайлен преглед на редица проучвания за влиянието на електромагнитното облъчване от мобилните апарати върху човешкия организъм и най-вече върху подрастващите.

В изготвения доклад се подчертава, че трябва да се избегне повтарянето на грешките със забавените реакции при откриването на вредното влияние на азбеста, цигарения дим и оловото в петрола.

Експертите са изготвили проекторезолюция, която трябва да бъде одобрена от Парламентарна асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), в която членуват 47 европейски страни.

Крайното решение няма обвързващ характер за отделните правителства, но много често Съветът на Европа оказва силно влияние върху решенията на европейските политически лидери, коментира британският The Telegraph.

В препоръките към страните членки, описани в проекторезолюцията, е включен праг на нивата на дългосрочно излагане на лъчения от мобилни телефони. Освен това се настоява за поставяне на етикети върху продукти от този вид, чрез които потребителят да се уведомява, че при експлоатация съществува риск за здравето му (по примера с цигарите).

От Съвета на Европа ще настояват за пълна забрана на мобилните телефони и безжичните интернет мрежи в учебните заведения. Освен това трябва да бъдат стартирани информационни кампании, които да осведомяват децата и младите хора за опасността за здравето от прекомерна употреба на тези технологии.

Проекторезолюцията планира и инвестиции в разработването на напълно безопасни предаватели и мобилни телефони.

Заключението на експертната комисия е в известно противоречие с позицията на Световната здравна организация, която обяви, че излагането на електромагнитни полета представлява минимален или никакъв риск за човешкото здраве, отбелязва The Telegraph.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: Wi-Fiмобелни телефони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Кръчмаря е ***
56
0
 
1
 
! Отговори
Phoenix преди 11 години
Абе вие що не почнете с забрана и елиминиране на употребяването на цигари и не ни оставите телефоните намира?
55
2
 
0
 
! Отговори
Кръчмаря преди 12 години
Моля ви хора, мослете малко преди да се изказвате. Целтана тази европейска комисия която се е изказала явно е много объркана. Основно се цели да се преразпредели спектъра, да се намалят нивата и да се създаде нов тип комуникационна структура - идеята от grid да се мине на mesh мрежи не е от вчера. За спектъра - при честоти над 5GHz нивото на влияние върху био материалите е 4 пъти по-ниско а използваната мощност е от 4 до 5 пъти по ниска за пренос на същия сигнал. И все в тоси дух...
54
1
 
0
 
! Отговори
Кръчмаря преди 12 години
Изненадан съм! Ами да направят фарадееви кафези около зоните на училищата... 1000х500х100м. Тъкмо и работа ще се отвори. Радарите на летищата, кръстовищата, полицаите и корабите да се намалят до 1% от мощноста им или най-добре да се спрат и да се свалят всички спътници! Амаха, какви са тези ел.-магнитни полета тука!. А и електрическите кабели да се екранират! О-о-о да бе! Всички процесори с честота над 1GHz да се забранят със закон! Така и работни места се откриват ... за викачи...
53
0
 
1
 
! Отговори
Балкански преди 12 години
55, това не спира антените в мобилните телефони да излъчват сигнали на гигахерцови честоти, като тези в микровълновите печки. Макар и със значително по-малка мощност, високочестотните вълни са и високоенергетични, а тези вълни от енергия се излъчват на сантиметри от децата. Не знам доколко това влияе на организмите им, не съм експерт, но със сигурност го прави.
52
0
 
1
 
! Отговори
хехех преди 12 години
ми лесно е: интернета може да се ограничава да не се ползва от телефоните на учениците ;) а за телефоните има заглушител на сигнала... и обхват няма да имат докато са на училище така няма да им звънят телефоните и да пречат на учебния процес :) а що до здравето...ми тогава операторите да ни плащат такси всеки месец - вредни,че сигнала им е навсякъде а пречи на здравето ни !!! А аз не искам да ме облъчват,но никой не ме пита
51
2
 
1
 
! Отговори
do nomer 46 преди 12 години
Ти ако имаш дете значи трябва да знаеш как беше едно време , като нямаше ГСМ-и и лаптопи или си забравила , че имаше само тел. с шайби и много по-здрави хора от сега!
50
4
 
2
 
! Отговори
Bo преди 12 години
Много правилно.Така се прави в страните който искат да имат некво бъдеще. За останалите маймуни у *** жигайте по 10 жи-си-ема пиивайте наливен боздуган, сваляйте катализаторите на гробниците 8-*** употреба и не спирайте да умирате.За кво са ви деца- те само харчат пари нали така? По-добре да си земете цигари и ракия.
49
3
 
2
 
! Отговори
стг преди 12 години
глупости ГЕРБ казаха че микровълновите печки са по опасни вие на кого ще вярвате бе на няква си ЕС или на краля слънце ББ
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре, но защо само в училищата.Всички телеком компании в Европа предлагат на своите клиенти безплатно Wi-Fi в големите градове. Жителите на тези градове се облъчват 24/7 с GSM и Wi-Fi мрежи. Как тогава ще изолират училищата.Аз съм против такива глобални мрежи. Който иска да си влезе в някаква изолирана кабина и да си проведе телефонния разговор или провери е-мейла или фейсбука, защо трябва да облъчват всички при това постоянно.
47
8
 
3
 
! Отговори
Blake преди 12 години
Поредната европейска тъпотия - вместо да се работи в посока на автоматизиране и електронизация на учебния процес посредством все по-развиващите се технологии, децата ще се връщат в килийните училища, за да могат да носят по 5 кила учебници и тетрадки...
46
2
 
8
 
! Отговори
Спец преди 12 години
До всяко дете - телефон с шайба !До всеки училищен лаптоп - кабел !
45
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия са луди! Как така ще забраняват мобилните телефони? Че аз нали искам да знам къде е детето ми. Как ще се свържа с него, ако забранят мобилните?
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
daite na roditelite goliami zaplati, 4e da mogat da si hraniat dezata kakto triabva s plodove, zelen4uzi i pr., pa togava govorete za telefonite. te sa nai-malkoto zlo. niama pari - niama rasnoobrazie e togava se hva6tat za telefonite iputrite.
43
1
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
мотивите за здравето са ***, но като цяло ще има файда от подобна мярка мисля, но не в медицински аспект
42
18
 
0
 
! Отговори
$ :) $ преди 12 години
Тази година месец юли има 5 петъка, 5 съботи и 5 недели. Това се случва веднъж на 823 години и се нарича торбичките за пари. По тази причина копирайте това съобщение, разпространете го и до 4 дни парите ще пристигнат при вас. Това е според философията на ФЪН ШУЙ. Който го прочете и не го копира ще загуби пари. Нека си опитаме късмета
41
0
 
1
 
! Отговори
бай Шано преди 12 години
в заключение за да проведете разговор трябва да има баланс на облъчването : ако антената е далеч то облъчването от телефона се повишава ако пък тя е близко то телефончето ви облъчва по малко за сметка на антената .....
40
1
 
3
 
! Отговори
бай Шано преди 12 години
ще ви дам един пример незнам доколко е давен ---преди години ползвах един С35 и си ловеше обхват навсякъде --и сега отвреме на време си го включвам без карта наскоро ми се наложи да го ползвом и му я поставих но се оказа че много лесно го губи---въпросът е дали остава без обхват щото клетките излъчват по малко от преди или щото сименсчето излъчва по-малко от днешните тухлички
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАто е на живот и смърт ?!? Хмм, много пък си търсен бе. Ами като почине баба ти или някой, просто ***, баша ти, брат, сестра някой идва и ти съобщава. Никой не е длъжен да ти слуша чалгарската музика от гсм-а.
38
0
 
13
 
! Отговори
Даскал Цеко преди 12 години
Ами к'во стаа? Стаа това, че в началото на годината родителите подписват декларация, че са запознати със стационарния телефон на училището.