Новите крушки май съвсем не са еко

За производството им се изразходвало повече енергия, отколкото при старите
Обновена: 12 сеп 2011 11:27 | 11 сеп 2011 23:04,
85
Новите крушки май съвсем не са еко

Производството и депонирането след употребата на енергоспестяващите крушки не е толкова "зелено" начинание и за целта ще бъде изразходвана повече енергия, отколкото при спрените от производство традиционни осветителни тела. Това твърди експертът по осветителни тела Луси Мартин пред британския "Дейли експрес".

Възможно е всички мерки на Евросъюза за задължителното въвеждане на флуоресцентните крушки и забраната на 60-, 75- и 100-ватовите може би ще се окаже една от най-големите грешки на Брюксел.

Луси Мартин отдавна се бори за организирането на референдум по въпроса, а не сляпо да се следват спусканите от ЕС директиви. Според нея замърсяването с парникови газове вследствие на производството на новите крушки значително надвишава това на старите. Съхранението на излезлите от строя флуоресцентни тела също се нуждае от повишен разход на енергия. Те трябва да се депонират в специални сметохранилища, тъй като съдържат живак.

При реотановите крушки нямаше подобни повишени изисквания. В крайна сметка може да се окаже, че набедените за неекосъобразни жични ветерани може би ще се окажат "по-зелени" от прехвалените им заместители.

Директивите на ЕС забраниха използването на реотановите 60-ватови крушки, след подобни мерки за извеждането на 100- и 75-ватовите. Но те ще бъдат още в търговската мрежа до изчерпване на произведените количества. Същата съдба ще сполети догодина и 40-ватовите.

Новите заместители са значително по-скъпи от забранените серии, но в никакъв случай не са по-безопасни за здравето. Според проф. Джон Хоук, председател на Европейското дружество за фотодерматология, енергоспестяващите крушки излъчват малки, но опасни ултравиолетови лъчения, които могат да причинят проблеми у хора с повишена чувствителност на кожата.

С по-дълги експозиции има опасност от развитие на рак. Според Хоук старите крушки не трябва да отиват със заповед на бунището, докато не бъдат разгледани всички здравни аспекти при приложението на новите, които въобще не са добре изучени. Те могат да бъдат опасни за децата, особено когато се счупят.

Но в Брюксел твърдо застават зад решението си за подмяната. Според говорителя на ЕС Давид Д'Арси масовото въвеждане на флуоресцентните крушки ще бъде равносилно на изваждането от движение на седем милиона автомобила от движение във Великобритания. Всяко домакинство ще спести 40 британски лири годишно. При старите крушки 95 на сто от енергията се губи в топлина, докато само 5% дава светлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
off преди 12 години
Домата Е плод, нямой е спал в училище. А колкото до останалите, те не твърдят, че технически са плодове, просто са присъединени към тази категория за удобство, заради разли4ните директиви и изисквания за производството и продажбата на плодове и зеленчуци. Ако за производителите щеше да бъде по-удобно и електроника щяха да ги кръстят.
61
0
 
5
 
! Отговори
бре преди 12 години
Видях я тая крушка от 1901г. /модел 1897!!!/. Чудно как заинтересуваните " иноватори " , " еколози" и т.н. още не са я изгорили.
60
2
 
25
 
! Отговори
Катя преди 12 години
Преди месец си купих 3 крушки ,точно за месец и изгърмяха.А старите с години си светеха .Къде ми е файдата от енергоспестяващи като не ми спестяват парите ...............................?!
59
1
 
12
 
! Отговори
от 60 преди 12 години
мда, сега видях, че номер 58 е дал линк към тая статия. Крушката още свети.. тея от ЕС да помислят защо свети...Струва ми се, че някой някъде в ЕС-парламента просто има да вземе едни пари (отново).
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тука нали имаше статия за "крушката на Едисон", която той поставил в някво мазе преди около 100 години? Е, още светеше... доста слабо, но светеше..
57
1
 
15
 
! Отговори
fen преди 12 години
Същата зелена измама като toyota prius и много други неща !"Екологията" продава !!
56
0
 
5
 
! Отговори
Жълтото паве преди 12 години
Това ме подсеща за една много стара крушка от времената когато са правени на ръка... dnes.bg/akoshtete-vqrvaite/2011/06/18/krushka-sveti-veche-110-godini.121556
55
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди 5-6 месеца си купих от тея новите крушки, сложих я, въобще не светеше хубаво, сълзяха ми очите от нея, почнах да я паля по - рядко, и вчера изгърмя след 30 пускания. *** ти крушката.
54
0
 
17
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Споко,бе,..Това е проблем който не засяга много България.Тук както е тръгнало в скоро време ще се върнем към добрите стари газени лампи,хаха
53
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България "икономичните" лампи се изхвърлят заедно с другите отпадъци и попадат на традиционните сметища. Живакът от тях се просмуква в почвата, подпочвените води и трови бавно цели населени места. Това става и с батериите с кадмий и всички подобни силно отровни метали и съединенията им. Липсва тотално политика за защита на населението. Единствената политика прокарвана от "еко"министерството е европейската интересчийска политика на големите производители. Епизодичните PRакции не решават проблем
52
3
 
24
 
! Отговори
Гост преди 12 години
Европейският съюз нарича домата, картофа, краставицата плодове, така че няма какво да говорим относно компетентността им! Когато политици започнат да се правят на специалисти става така!!!
51
0
 
15
 
! Отговори
инж. преди 12 години
Аз от кога говоря за това...другият тънък момент е, че в България няма много (ако въобще има) места където да се рециклират, а съдържат живачни пари. Ама на кой му пука, ти си си купил "еко" крушка, от там нататък... Така става винаги когато решенията се вземат по политическа линия, а не от експерти.
50
0
 
28
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Първия официално регистриран международен картел (търсете повече в нета) е именно договорката за лимитирането на живота на крушките с нажежаема жичка до максимум 2000 часа работа.Та за това горяха тези крушки.А преди картела издържали минимум 5-6 хил. часа а не малко случай десетки години. С тези "икономични" е същото-сега ни зарибяват, а после ще почнат да горят на 2-3 месеца.А и друго: старите когато не ти трябваха ги гасиш, но новите изрично пише да не се гасят често...и сметките не излизат!
49
0
 
9
 
! Отговори
Мето преди 12 години
Нали някой с много пари и влияние в ЕС е направил големи инвестиции в производството на т.нар. енергоспестяващи лампи. Сега трябва инвестицията да се върне без оглед дали са вредни или без предимства от класическите. Печалбата над всичко. И глупаците ще плащат поредната измама.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
i tia lampi sa DALAVERA za pravitelstvata, osven tova skypi, vredni i opasni, no nas nikoi ne ni pita. njakoi hitrez si pi6e projava, dr. go sledvat za dalaverata i taka. TOVA E DIKTATURA - da mi kazvat kakvi kru6ki da si kupuvam, da ne pu6a i pr.
47
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 12 години
До 46 и 47 - използвания термин "реотанни лампи" вероятно е аналогия с формата на нагревателния елемент - спирала. Волфрамовата жичка в обикновенните лампи също е навита на спирала. Друг е въпроса, че "реотан" е име на сплав, която се използва за направата на нагревателни елементи в печки, котлони и др.
46
3
 
19
 
! Отговори
а бе,мааму стара преди 12 години
Не разбирам,защо НЯКОЙ все трябва да казва какво да правим!?Щом е демокрация, нека оставят хората да решават!Какво ни гарантира,че някакъв еврочиновник е мноого,ама много умен,та той да решава вместо простолюдието!?Къв е тоя комунизъм,ква е тая простотия!?*** самомнителните ***,***!!!
45
0
 
6
 
! Отговори
mrazq_da_mrazq преди 12 години
и мен това много ме разсмя с "реотанната лампа"... не бяха ли с волфрамови жички тия лампи? Днесбг?
44
1
 
12
 
! Отговори
jj преди 12 години
Айде пак се почна с енергоспестяващите лампи...Ако купувате марки, които внасят лошо качество в БГ със сигурност задълбочавате проблема. Аз за 7 години съм изхвърлил 3 енергоспестяващи лампи - ползвам ги откакто цената им падна под 25 лева, защото нямам пропуски от часовете по математика.Купувайте си халогенни л.н.ж., ако луменисцентните ви дразнят - стават и за стълбища и за затъмняване...А определението "реотанна лампа" го чувам за първи път от днес.бг. Ще си хворля инж. тапията :)
43
0
 
22
 
! Отговори
адм.измами преди 12 години
Ако са по добри и изгодни енергоспестяващите, щеше ли да се налагат административни мерки за тяхното налагане. Или сами щяха да "удавят" конкуренцията. Истината е , че изгарят почти толкова често,колкото и другите.Особено в антрето и банята. Щото фирмите "забравяли" да пишат, че 6-8000часа издържат, НО АКО СВЕТЯТ НЕПРЕКЪСНАТО. Включванията и изключванията скъсяват тия часове многократно. За немарковите - стават само за морга.