Маймуните макак могат да заместят човешката раса...при нужда

Притежават неврони за самосъзнание, както при човека
Обновена: 30 май 2012 18:13 | 29 май 2012 11:47,
12
Маймуните макак могат да заместят човешката раса...при нужда
Снимка: Reuters

Ако човешкият род се загуби, трябва да бъдем спокойни, тъй като можем да бъдем продължени от макаците. Оказва се, че тези маймуни притежават от онзи вид неврони, които допринасят за формирането на самосъзнанието при човека. Между другото такива притежават и други животински видове, естествено човекоподобните маймуни, но и китовете и слоновете.

 Откритието е направено от Хенри Едвард и екипа му от Института на немското дружество по биологична кибернетика.
 
Вретеновидните неврони се намират в най-вътрешните зони на мозъчната кора. Отговарят за бързата обработка на информация и мисленето, свързано с развиването на социални отношения. Посредничат при предаването на сигнали от най-вътрешната част на кортекса към други мозъчни области.
 
Отклоненията в развитието на вретеновидните неврони имат отношение към възникването на заболявания, засягащи когнитивните способности като нарушено мислене, изкривяване на реалността, социална изолация, нарушение на речта и други. Търси се връзка и за възникването на болестта на Алцхаймер, при която е характерно отмирането на 2/3 от тези клетки.
 
Примитивна форма на вретеновидни неврони са открити и в предния дял на мозъчната кора при макаците. Смята се, че точно в тази област се заражда самосъзнанието, емоциите, любовта, омразата, самоувереността или свенливостта. Увредата й води до апатия и липса на чувства. Подобни признаци се описват при аутистите.
 
Откритието има отношение за изучаването функциите на вретеновидните неврони и  еволюцията на самосъзнанието и заболявания като аутизма, зависимостта към наркотични вещества и никотин.
 
Статия за вретоновидните неврони при макаците е публикувана в сп. Neuron.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
ВЯРНО Е преди 11 години
ЗА МУТРО-МАЙМУНИТЕ ЛИ СТАВА ВЪПРОС? ТА ТЕ СА ВЕЧЕ СРЕД НАС И НИ УПРАВЛЯВАТ. ИМАТ СИ И ДАЖЕ ДЪРЖАВА. ЗНАЧИ ХОРАТА ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ. НАЙ-МНОГО МУТРОМАЙМУНИ ИМА В ТАТКОВИНАТА НИ И ЕДИН ЕКЗЕМПЛЯР ОТ ТЯХ Е НАЧЕЛО НА БЪЛГАРИЯ.
8
0
 
2
 
! Отговори
до Y.P. преди 11 години
Винаги са ми били смешни хората които казват "щом сме произлезли от маймуните, защо тогава всички маймуни не са станали на човеци?". Това е все едно да питаш " щом сме произлезли от ***, защо всички *** не са станали бели?"; или "щом котките са произлезли от лъвовете, защо всички лъвове не са станали котки" Еволюцията е случаен процес на мутация последван от ЕСТЕСТВЕНИЯТ ПОДБОР, демек : което става остава и продължава рода си, което не става умира в кофите. Доста е елементарно.
7
0
 
0
 
! Отговори
Y.P. преди 11 години
Какви са тези глупости невъзможни...ако произхождахме от маймуните(според Дарвин) аджеба защо и те все още не са еволюирали?!?!?! Само глупости говорят тия шебеци..те по-маймуни от макаците са тия
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в парламента е пълно с ***
5
0
 
0
 
! Отговори
gomor преди 11 години
Ха, че ние това сме го открили отдавна. Даже го практикуваме /в парламента са само макаци/, правим и успешни опити с горили /Бойко/ и други ***.
4
0
 
0
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
DNES.BG, какво искате да кажете? Та аз съм НЕЗАМЕНИМ!!!!!
3
0
 
4
 
! Отговори
мим преди 11 години
Вече съм спокойна,шом като маймуните ще ни заместят.Лошото е че те не изчакаха да изчезнем,ами са сред нас вече.Пуснете телевизора,отгърнете някое списание и пр..Щом като дойдоха предварително значи ние тряба да изчезваме.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** е първият им представител
1
0
 
10
 
! Отговори
Азъ преди 11 години
У нашиа парламент нема нужда,ама вече ги има.