Как да се предпазим от кариеси?

И да избегнем усложненията...
25 юни 2012 22:21,
6
Как да се предпазим от кариеси?
Снимка: Reuters

Зъбният кариес е едно от най-често срещаните заболявания в световен мащаб. У нас данните за честотата му са тревожни – смята се, че 95% от българите имат поне един кариес.  

Според статистиката едно българско дете на 6 години има пет временни зъба с кариеси и усложнения, в сравнение със скандинавско дете на същата възраст, което е само с един кариес. 
 
Зъбният кариес се развива под зъбната плака. Постепенно разрушава зъба, затруднява дъвченето.
 
Развитието на кариозния процес често може да остане незабелязано и продължително време да не се установи. В много случаи, когато кариесът между зъбите е видим, той вече е много дълбок или е засегнал пулпата.
 
В по-късна фаза започва да се усеща болка в засегнатия зъб – при прием на топли или студени храни и напитки, сладкиши, при натиск на зъба и др. 
 
Усложнения на зъбния кариес могат да доведат до перикардити и миокардити, до заболявания в ставите и бъбреците. За да бъдат избегнати, от значение е провеждането на редовни профилактични прегледи при зъболекар и съответно навременно лечение на кариесите, което се извършва посредством поставянето на пломба. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
11
 
! Отговори
сами преди 11 години
Ужасно *** статийка.
4
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Профилактиката е много важна! Лекуването на зъб е ужасно скъпо, ако не се хване на време кариеса!Миите си зъбите редовно и ходете често на профилактчен преглед!Хубавото на статията е, че напомня! Без здрави зъби се обърква и храносмилането. Погледнете сериозно на нещата!
3
3
 
38
 
! Отговори
Жо преди 11 години
ГЕНИАЛНА СТАТИЯ, най-после разбрах, че зъбите се лекуват от зъболекар и че най-честото заболяване на зъбите е кариеса.Тенкю!
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо по лесно.Спирате да ядете и нямате кариеси.Борбата на правителството е сега да се спрат кариесите и успешно се справя с това.Егати темата след като сме на опашката в Европа по доходи и това 23 години.Защо управнниците изобщо получават заплати след като не са си свършили работата.Ако бяха в някое предприятие одавна да си ги уволнили поради несправяне с работата.За справка.Среден годишен доход в Бг-3500 евро в Румъния 6200 нагоре вече са от 11000 докато стигнат доАвстрия с 62000. Къде сме?
1
1
 
42
 
! Отговори
са преди 11 години
Как тази статия отговаря на въпроса поставен в заглавието й - "Как да се предпазим от кариеси?" ???