Генни мутации причиняват рака на белия дроб

Разработва се нов медикамент за лечението му
12 сеп 2012 16:12,
2
Генни мутации причиняват рака на белия дроб
източник: Reuters

Първото голямо по рода си изследване успя да установи генетиката на рака на белия дроб. Учени откриха, че повече от половината туморни образувания в този орган представляват генни мутации, които могат да бъдат успешно третирани с определени медикаменти, които са в процес на разработване.

 
В проучването взимат участие 178 души с диагностициран плоскоклетъчен рак на белия дроб. Учените установяват, че 60% от туморните образувания се дължат на промени в гените, отговорни за синтеза на протеини, липиди и ензими.
 
Резултатите са обещаващи за хората с диагностициран плоскоклетъчен карцином на белия дроб, обясняват специалисти.
 
Генетичният анализ на рака на белия дроб стана възможен през последните няколко години, благодарение на големите постижения в областта на този дял от медицината, споделя изследователският екип. Сега е възможно сканирането на всички ДНК структури.
 
Разглеждайки рака като генетично заболяване, учените установяват, че определени ДНК промени са причината за появата и растежа на раковите клетки, за разлика от други тумори, като рака на гърдата, простатата и др.
 
Изследователите констатират, че участниците в проучването са имали различни генни мутации, довели до появата на туморните образувания. Поради тази причина използваните до момента медикаменти нямат един и същ ефект в терапията.
 
Учените разработват медикаменти, които да атакуват именно генетичната аномалия, предотвратявайки растежа на раковите клетки.
 
Плоскоклетъчният рак се нарежда на второ място по честота на аденокарцином на белия дроб. Фаталните случаи при наличието на този вид рак са значително повече в сравнение с тези на рака на гърдата, простатата, дебелото черво.
 
Резултатите от проучването са публикувани в сп. Nature.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Виж ти преди 11 години
Ахааа...., значи не са цигарите... така ли?
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе хване ли те рак спасение няма,каквото и да правят пак се появява.