Антидепресанти и френски сирена – опасна комбинация

Предизвиква рязко покачване на пулса и кръвното налягане
14 дек 2012 17:00,
2
Антидепресанти и френски сирена – опасна комбинация
източник: Reuters

Антидепресантите, наречени инхибитори на моноаминооксидазата, са голяма група широко прилагани продукти, които са може би най-широко предписваните лекарства въобще.

 
Те потискат активността на ензима моноаминооксидаза, който разгражда определени невромедиатори – серотонин, допамин и норадреналин. По химична структура, са моноамини. Те биват постоянно синтезирани, освобождавани и разграждани, като промяната в нивата им в нервната система се отразява на настроението и емоционалното състояние.
 
Не дълго след пускането на първите моноаминооксидаза инхибитори, става ясно, че те взаимодействат с голям брой други лекарства и хранителни съставки. Това налага внимание при предписването и употребата им, както и строго избягване на определени групи храни. Най-голямо значение има тираминът – съдържащ се във ферментирали сирена, колбаси, месни деликатеси, наливни бири, соевия сос и соеви продукти. 
 
Тираминът, въпреки че не е невромедиатор, по химична структура е моноамин. Също като останалите моноамини в организма, той бива разграждан от моноаминооксидазата. Когато се приема тирамин едновременно с инхибитори на моноаминооксидаза, разграждането му силно се забавя. Той измества адреналина и норадреналина от депата им в нервните окончания, което предизвиква рязко покачване на пулса и кръвното налягане до степен на животозастрашаваща хипертонична криза.
 
Ефектът е открит при пациенти, приемали моноаминооксидаза инхибитори едновременно с ферментирали сирена, поради което е известен като ефект на сиренето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Мими преди 11 години
Ама си е вкусно френското сиренце с чаша бяло винце