СЗО предлага две глобални мерки за борба с рака

Всяка година 13 милиона души получават страшната диагноза
Обновена: 11 мар 2013 12:13 | 11 мар 2013 11:53,
4
СЗО предлага две глобални мерки за борба с рака
Източник: Reuters

Противодействието на тактиките на тютюневата индустрия и осигуряването на ваксини за най-силно нуждаещите се са двете ключови мероприятия, необходими за понижаване на глобалната смъртност от рак, гласи специализиран доклад, изготвен от експерти на Световната здравна организация.

На среща, посветена на раковите заболявания и глобалното им влиянието им върху световното здравеопазване, експертите констатират, че цигарите и останалите тютюневи изделия са основната движеща сила зад нарастващата ракова болестност. Специалистите отправят призив към правителствата да поставят здравето на гражданите над финансовите приходи, получавани под формата на данъци и акцизи от индустрията.
 
Освен че е основният рисков фактор за рак на белия дроб, тютюнопушенето силно повишава риска и от редица други неоплазии – рак в областта на шията и главата, рак на пикочния мехур, бъбреците, гърдата, панкреаса, дебелото черво и още много други.
 
Според Световната здравна организация, всяка година около 13 милиона души биват диагностицирани с ракови заболявания, които заемат 15% от глобалната смъртност. Особено обезпокоителни са прогнозите, според които до 2030 г. болестността ще нарасне със 75% спрямо днешната, най-вече в развиващите се страни, в които все повече навлизат вредните навици на западните страни.
 
На срещата се поставя акцент и върху нуждата от превенция на някои форми на рак чрез разширяване на достъпа до ваксини против човешкия папилома вирус, който причинява рака на шийката на матката. Според специалистите, прилагането им е незадоволително ниско, дори в богатите страни. Например в САЩ едва 1/3 от тийнейджърките са получили ваксинацията.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може, ама как не се отказвам от никотина
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЗО ще направи най-добре да престане да обвинява само цигарите и да пробутва съмнителни ваксини, а да забрани използването на каквито и да било добавки, хормони, торове и други *** в храните. Щото отровите в цигарите бледнеят пред тези в храната и водата ни.
2
3
 
2
 
! Отговори
Алко преди 11 години
Аз я избрах що
1
3
 
5
 
! Отговори
аиа преди 11 години
Снимката е отвратителна! Кой я избра? Да се засрами!