Флуорът е приятел на зъбите

Предпазва и костите
15 мар 2013 11:06,
13
Флуорът е приятел на зъбите
Източник: Reuters

До преди 40 години множествените кариеси на ранна възраст са били част от ежедневието, нещо, с което хората са се примирявали, без дори да могат да си представят, че това може да се промени. Защо това вече не е така? Причината е една – флуоридът.

Флуоридът (флуорният йон, йонизараният флуор) е минерал, който се среща във всички естествени водоеми – морета, океани, реки, езера, блата и подпочвени води. Днес е установено, че флуорът се съдържа в емайла и е незаменим за здравината на зъбите и устойчивостта срещу кариес. Флуорът участва в химични съединения, отлагани в костите и емайла на зъбите. Тези съединения осигуряват както механичната здравина на зъбите, както и химичната им устойчивост срещу киселинна атака от страна на бактериите, намиращи се в устната кухина. Вносът на флуор със стоматологичните продукти за орална хигиена е решаващият фактор, предопределящ много по-доброто дентално здраве на настоящото поколение в сравнение с всички предишни.

Днес флуорът се набавя под формата на лекарствени продукти или продукти за орална хигиена. Последните включват пасти за зъби, води за уста, гелове, пени и дори лакове, предназначени да предпазят зъбите от оцветяване и да им придадат блясък. Тези продукти заздравяват повърхностните слоеве на зъбите и ги предпазват от кариеси и счупване. Лекарствените продукти са предназначени за перорална употреба. Това са таблетки, капки или таблетки за смучене, които подпомагат прорастването и формирането на млечните зъбки на малките деца.

Най-значимият източник на флуор обаче е питейната вода, която се флоурира в съответствие с препоръките на Световната здравна организация от десетилетия насам. След като организацията възлага на експертите си да изготвят доклад за най-евтините и ефективни методи за задоволяване на потребността от флуор у световното население, специалистите достигат до извода, че най-евтино и ефикасно е именно флуорирането на питейната вода.

Днес консенсусът в медицинските среди е, че оптималното съдържание на флуор в питейната вода е 0,7 – 1,2 части флуор на 1 000 000 части вода. Т.е., в 1 000 000 грама вода трябва да се съдържат между 0,7 и 1,2 грама флуор. Такива количества са необходими за нормалното развитие на зъбите и костите. Ако съдържанието на флоур е прекалено ниско, зъбите и костите стават крехки и чупливи. Ако съдържанието е прекалено високо, зъбите се оцветяват, а костите могат да претърпят изменения, които да ги направят неустойчиви при натоварване. Състоянието се нарича флуороза. Флуорозата навярно е главната причина за широко разпространеното, но погрешно, мислене, че флуорът е вреден и трябва да бъде избягван на всяка цена. Истината е, че флуорът е химичен елемент, който задължително трябва да присъства в човешкото тяло, животът е просто немислим без него. Не случайно, той се съдържа във водата, в храната и в пастите за зъби.

Както всичко друго, така и флуорът може да бъде вреден в прекалено големи количества. Това настъпва най-вече в райони, в които подпочвените води са много богати на флуор, при което приемът чрез питейната вода се завишава прекомерно. По-редки са случаите на системно или случайно предозиране с лекарствени или стоматологични продукти. Едва при тези обстоятелства, приемът на флуор трябва да бъде ограничаван целенасочено.

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
ОТРОВАТА ФЛОРИД преди 5 години
ФЛОРИДА РАЭВАЛЯ И СКЪСЯВА ЖИВОТА И ЭДРАВИНАТА НА ЭЪБИТЕ, И СЪСИПВА ИМУНАТА СИСТЕМА НА ЧОВЕКА, ,,,АКО ИСКАТЕ ЭДРАВИ ЭЪБИ НИКОГА НЕ ПОЛЭВАЙТЕ ПАСТИ ЭА ЭЪБИ КОИТО СЪДЪРЖАТ ФЛОРИД,
14
0
 
2
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
стига писахте глупости, много добре знаем как големите корпорации си прокараха международни закони като натискат правителствата да се употребява този химикал. Има хиляди статии какво представлява и как действа на организма. Противоречите си, и точно за ФЛУОРЪТ има доста из нета.
13
2
 
3
 
! Отговори
weeda преди 11 години
ко ми пука аз пия водка....хаахахахахахаахах секи знаео т клип и статия ....а че богатите на искат болни си личи кат влеиш в магазин само Е-та канцерогени и лайяни вафли медицината напредва пък все по болни ......ко ми пука аз пия водка и ходя на плаж зимата а и пафкам ама не тютюн хахахахах здрав съм прав съм на кой му дреме как съм кво ми спориш виж как пак прав съм:))))
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До зъбчовсъщност това за държавите (по-точно за флоурирането на вода) е от wikipedia. Но ти това сигурно вече си го проверил и си видял, че лъжа нали?! Що се отнася до книгите-за съжаление нямам време за цели книги в тази област, само за статии.Сигурен съм, че ако се намери кой да плати достатъчно ще излезе официален доклад на СЗО в които ще се отбеляза, че след започналото флоуриране на тревата, кариесите при зайците са намалели повече от 80%, а фрактурите на ушните им стави с цели 98%.
11
0
 
3
 
! Отговори
зъбчо преди 11 години
До Смиренповечето цитирате клипчета и брътвежи на конспиратори. А ти цели държави, разбираш ли... А колко научни книжки си прочел и разбрал, а? Ама самичък! Честно!
10
1
 
2
 
! Отговори
Смирен преди 11 години
До зъбчоМхм... прав си... Швеция, Холандия, Дания и още и още... и те такива... конспиратори... Хубаво е да не ми вярваш разбира се и да провериш сам... от където намериш за добре, не е задължително да са клипчета?!
9
3
 
3
 
! Отговори
зъбчо преди 11 години
хайде, конспираторитееее , хахаха. и отгоре ви пръскат, нали? А колко от вас са зъболекари бе, умници, колко от вас действително разбират от материята или просто сте гледали клипчета в ютуб и сте ПРОЗРЕЛИ, че богатите ви искат болни. Умирам от смях като ви чета
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На кого го разправят това?!? Видяхме вече вредата от флора - деца с петна по зъбите, които се развалят прогресивно и няма оправяне! Да не говорим, че при по-големи количества съсипва и вътрешните органи! За деца никакви пасти с флуор, нито добавки! И без това приемат прекалено много флуор с минералната вода, която пием и даваме и на тях, защото мислим, че чешмяната е вредна...
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА Е РЕКЛАМА НА ОТРОВА!!!!! Ползвайте само пасти за зъби без Флуор и никога не пийте чешмяна вода, защото е коктейл от отрови и химикали. На лекарска *** не вярвайте, те не са лекари, те са търговци, те живеят и се хранят от това, че вие сте болни. Те са търговци, за тях е ИЗГОДНО да сте болни колкото се може по-дълго. Ако всички бяхме здрави, лекарите щяха да умират от глад и джипитата щяха да просят пред поликлиниките.
6
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Трябвало е да информирате читателите и за вредите от фруора при системно предозиране (над 1 мг/л) - флуороза, кариеси, чупливи кости, ендокринни проблеми, депресии и т.н.
5
1
 
2
 
! Отговори
onz преди 11 години
за полза не знам ама тая ми мяса на зъбчо от "под шипковият храст"
4
3
 
14
 
! Отговори
Стига преди 11 години
Стига сте лъгали хората флуорът е опасен,не е полезен!
3
2
 
9
 
! Отговори
okokok преди 11 години
Платена статия, в продажен сайт от продажни, псевдожурналя...
2
2
 
12
 
! Отговори
!!!! преди 11 години
Стига лъжи!!!!!!!youtube/watch?v=Gp3wJjzrrhE
1
2
 
14
 
! Отговори
Смирен преди 11 години
Защо се опитвате да тровите хората?!Ползите от флуора са недоказани, но пък вредите от него са доказани...Четете и се пазете!otrova.org/f-%D1%84%D0%BB%D1%83%D0%BE%D1%80-fluere/