Противозачатъчни потискат сексуалното желание

Ако медикаментът носи дискомфорт, следва да се смени
16 авг 2013 18:37,
0
Противозачатъчни потискат сексуалното желание
Източник: Reuters

Някои орални противозачатъчни медикаменти могат да понижат интензитета на сексуалния нагон, докато други могат да го усилят. Ефектът е строго индивидуален и зависи от метаболизма на приемащия, както и от специфичния набор от хормони в различните продукти.
 
Някои хормонални контрацептиви предизвикват много по-малко от най-честите странични ефекти на този тип лекарства – главоболия, напълняване, нервност, акне, безпокойство и раздразнение. Точно тези хапчета, с най-малко странични ефекти са сочени за най-честите „убийци" на настроението и либидото.
 
Това прави избора на хапче "антибебе" много по-сложен, понеже трябва деликатно да се балансира между индивидуалните нужди и страничните ефекти на медикаментите. Поради тази нелека дилема е силно препоръчително да се извърши консултация със здравен специалист преди взимането на решение.
 
Според д-р Арнолд Креш, известен калифорнийски гинеколог, колкото по-висока андрогенна потентност има един орален контрацептив, толкова повече странични ефекти могат да се очакват от него. Въпреки това, андрогените – мъжките полови хормони, са в голяма степен отговорни за физиологичния сексуален отговор при жените. Това означава, че хапчета с ниска андрогенна потентност могат да понижат удоволствието от секса за жената, да намалят интензитета на оргазма, но в същото време – да носят много по-малък риск от странични ефекти.
 
В разработката на орални контрацептиви от ново поколение залягат нови класове прогестини – женски полови хормони, които водят до понижаване на нивата на тестостерон в кръвния ток на приемащите ги жени. Това означава, че се появява тенденцията най-масови употребявани да стават противозачатъчните, които са с по-малко странични ефекти, но те са потискащи сексуалното удоволствие.
 
Тази вълна обаче все още не се е утвърдила и на пазара може да се намери голямо разнообразие от доказано ефективни продукти, всеки със своите предимства и недостатъци, които е важно да се познават, преди закупуване и употреба, за постигане на правилното решение във всеки индивидуален случай на защита от нежелана бременност.

Още полезна информация за здравето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари