Липсата на кислород спомага развитието на рака на гърдата

Променя се структурата на туморните клетки
31 дек 2013 17:47, Румяна Тасева
1
Липсата на кислород спомага развитието на рака на гърдата
Източник: Reuters

Условията на ниското ниво на кислород задействат производството на протеини, които спомагат развитието на рака на гърдата, твърдят биолози от Университета Джонс Хопкинс в публикация на Proceedings of the National Academy of Sciences. При изследването си научният екип открива, че нараства синтезът на протеините RhoA и ROCK1, чиито високи показатели се свързват със способността на раковите клетки да се движат и разпространяват, влошавайки изхода от болестта.

За да придобият тези способности, раковите клетки преминават през някои вътрешни структурни промени, обяснява проф. Д-р Грек Семенца, автор на изследването. Въпросните протеини имат съществено роля при образуването на тези структури, които позволяват растежа на израстъци и захващането им една за друга и до други повърхности.

Досега се знаеше, че в случаи на метастази гените за производството на протеините RhoA и ROCK1 се активират на висока степен, но не беше ясно какво причинява това екстремно производство. Проф. Семенца обяснява, че при недостиг на кислород се активира хипокси-индукционни фактори, които задействат гени, помагащи на клетките да се адаптират към новите условия на този дефицит. Ученият разяснява още, че същите фактори задействат промени в раковите клетки, които ги правят способни да се откъснат от основния тумор, заради ниския кислород и се разпространят в други части на тялото, увреждайки дори за целта здравината на кръвоносните съдове.

Екипът открива, че както ниското ниво на кислород води до продукция на RhoA и ROCK1, така и обратното при ограничаване на хипокси-индуцираните фактори синтезът им се намалява. Те заключават, че при пациентите с високи нива на тези протеини вероятността да загинат от заболяването е много по-голяма, в сравнение с болните с тяхното ниско число.

Д-р Гилкс споделя, че при лабораторни условия постигат успешно спад на способността на рака на гърдата да се разпространява, използвайки прийоми за потискане на хипокси-индуцираните фактори. 

 

Повече полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари