Какво да закусваме, за да свалим килограми?

И кои храни да избягваме сутрин
18 май 2014 22:21,
1
Какво да закусваме, за да свалим килограми?
Източник: Reuters

По отношение на закуската специалистите имат както добри, така и лоши новини. Лошите са, че консумацията на препечена филийка сутрин може да доведе до натрупване на излишни килограми. Добрите новини са, че яйцата могат да подпомогнат стройната фигура. 

Това сочат данните от последното проучване, което си поставя за цел да разгадае кои са храните за закуска, допринасящи за намаляване на теглото. То установява, че нискомаслените продукти и тези, с високо съдържание на въглехидрати, могат да доведат до повишаване на килограмите. От друга страна, нисковъглехидратните и пълномаслените такива спомагат на отслабването. 

Изследователите от Университета на Алабама, САЩ, набират 64 доброволци, които страдат от наднормено тегло. Участниците са на възраст между 21 и 50 години. Те консумират по една от два вида закуски: едната е съставена от храни с много въглехидрати и малко мазнини, а другата е с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Участниците консумират избрано за тях меню в продължение на две седмици. 

По-късно, след като те свикнали с храната, изследователите ги молят да ядат избраната за тях закуска още веднъж, като този път измерват нивата на инсулина и глюкозата преди и след храненето. След това участниците трябва и да оценят степента на глад и ситост.

Резултатите сочат, че менюто, което съчетава повече мазнини и по-малко въглехидрати, оставя чувство за ситост за по-дълго време, докато хапналите противоположната комбинация чувстват глад по-скоро. При тях се наблюдава и по-бързо покачване и понижаване на нивата на глюкозата. Според учените това се случва, защото въглехидратите по-рано „сриват“ нивата на кръвната захар. 

Данните от проучването са публикувани в сп. Appetite.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Предлагам...будалите да не закусват...нищо,за да отслабнат със сигурност.Тези които нямат...комплекси,да си хапват сутрин...здраво,на обед...умерено,а вечер...символично.Знайте,че...гладен човек,лошо гледа;особено ако е...началник.Затова всички с началнически позиции,да не гладуват по...служебни причини,за да са...добронамерени.