Как можем да се справим със злоядото дете?

Няколко съвета за насърчаване на добрия апетит
10 юни 2014 20:50, Румяна Тасева
10
Как можем да се справим със злоядото дете?
Снимка: Reuters

Преди да стана майка, гледах с недоумение всички онези майки и баби, преследващи малки деца из градинките в опит да ги излъжат и да пъхнат още една хапка в иначе здраво стисната им уста. Не разбирах и изпълненията от типа „още една лъжичка за тате/за Мечо“, и безбройните вариации от молби и заплахи, за да яде детето... Питах се наистина ли е толкова трудно да отгледаш дете с апетит и то към здравословните храни?


Днес като майка - "ветеран в борбата" с две злояди момчета, знам че не е невъзможно детето ти да предпочита ябълките пред вафлите. Не е непостижимо, но са нужни всекидневни усилия и твърда убеденост колко са важни здравословните навици за хранене.
 
Липсата на апетит е много често срещан проблем при децата на възраст между 1 1/2 и 6 години. Самите родители често подпомагат възникването на проблема без да усетят като показват тревогите си и се оплакват в присъствието на детето, че то не се храни добре, че не харесва определени (полезни) храни, че няма апетит... В повечето случаи страховете на родителите са неоправдани, а нароченото за злоядо дете се развива в действителност добре, като ръстът и килограмите му са в рамките на нормалното за неговата възраст и пол.
 
1. Къде изчезна апетитът?!
 
От втората година темпото на растеж при детето постепенно се забавя, а в същото време у него възниква нуждата да проявява и доказва своята независимост. Това съвсем естествено води и до проява на предпочитания към храната. Важно е да не забравяте, че изграждането на личния вкус и възможността за личен избор са съвсем нормални и очаквани на тази възраст. Опитите детето на всяка цена да бъде накарано да приема повече храна не само, че не водят до повишаване на апетита, но могат дори да имат обратен ефект, като доведат до упорито нежелание да се храни.
 
Други причини за липсата на апетит при детето са:
 
    - Заболяване – нормално е апетитът му да намалее в период на боледуване и възстановяване след това.
 
    - Възникването в съзнанието му на представа за храненето като неприятно събитие.
 
    - Принуждаването му да яде по-големи количества, отколкото иска.
 
    - Похапването на бързи закуски и прием на много сокове между основните хранения.
 
    - Анемия и др. болестни състояния.
 
2. Топ-грешките на тревожните родители
 
Трудно ви е да кажете „Не!“ И да устоите на думата си... Знаете, че навиците на хранене, които детето си създава днес, са основополагащи за здравето през целия му живот. И въпреки това не можете да му откажете още малко шоколадови бисквити или чипс. Така ще се зарадва... Пък и как да го оставите да гладува цял ден, без да е сложило и хапка в устата си?
 
Когато ден след ден се борите, за да успеете да нахраните детето, е особено изкушаващо да предложите поредната пица, хамбургер или пържени картофки, с които сте сигурни, че ще „пожънете успех“ и поне „няма да си легне гладно“. Голямото предизвикателство е как да разкъсате този омагьосан кръг и да го научите да избира полезното и здравословното...
 
3. Ето още какво да НЕ правите:
 
    - Не предлагайте храна (малки закуски) на кратки интервали от време (по-малко от два часа между отделните хранения) през деня.
 
    - Не насаждайте у детето чувство на вина за липсата му на апетит или за това, че не харесва определени храни. Не водете разговори на тема проблемите му с храненето.
 
    - Не го заплашвайте или наказвайте във връзка с нежеланието му да се храни или да консумира определени храни. Никога не го принуждавайте да яде насила!
 
    - Не го задържайте на масата по-дълго и не го разсейвайте с помощта на залъгалки, приказки, филмчета, само и само да продължи да се храни. Щом започне да рови с лъжицата или вилицата в чинята си и спре да яде, сложете край на храненето. Не давайте други закуски преди следващото определено за хранене време.
 
4. Как да повикате апетита обратно?
 
  - Фиксирайте точни часове за хранене и се придържайте към тях колкото се може повече.
 
  - В рамките на кратък период от време можете да оставяте детето само да избира храната си. Важното е, дори и да се храни по-малко от обичайното, то да приема достатъчно течности!
 
  -  Ако не насилвате детето да приема повече храна, отколкото желае, и следите в менюто му да има здравословни храни, с времето апетитът ще се регулира и притесненията ви ще намалеят. Оставете го да яде, колкото желае. Но между основните хранения, разрешавайте само една малка закуска (без бързи храни, вафли, бонбони, сокове, газирани напитки и др. подобни), за предпочитане парченца плод.
 
-  Нека порциите, които му сервирате, да са малки – по-малки, отколкото си мислите, че би изяло. А не обратното - големи, колкото на вас би ви се искало да изяде. Предлагайте храната му в атрактивен вид – пъстро, забавно, красиво.
 
- В дома ви трябва да има само храни и напитки, които са полезни за детето. А когато излизате навън, задължително вземайте със себе си подходящи плодове и зеленчуци (например ябълка или моркови, краставици – нарязани на парченца), за да имате какво да му предложите, ако огладнее.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Бях на 4 или 5 год. Бях много злояд, а мама, БОГ да я прости, беше прекрасна домакиня. Заведе ме при доктор. Пита я...ходиш ли след него да яде ? Ми да. Остави го гладно, то само ще поиска. И от тогава вече съм на 66 год. никой не ме моли. Не можело, а ? *** казват, че глада бил по-силен от тока !
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Со кротце, со благо и со малко кютек!
6
2
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 9 години
Гоше,От моето детство имам подобен спомен. В квартала имаше едно момиче, 4 години по-голямо от мен. С никого не можеше да се сприятели. Вечно тичаше при майка си, за да се оплаква, че не си играем така, както тя иска, вечно имаше лицемерен плач от нейна страна, а ние все давахме обяснения. И тогава, дядо ми измисли тактика. Когато се инатя и не искам да ям нещо, той казваше: "Ще го дам на Льона!" Ако щеш вярвай, но това действаше. Изяждах без протести и капризи това, което ми сервираха.
5
2
 
3
 
! Отговори
До Социални грижи преди 9 години
Знам един такъв пример. Бабата много глезеше малкия и му угаждаше с вкусотии.Родителите се амбицираха да го приучат към полезна храна. На закуска трябвало да изяде някаква каша, препоръчана от педиатъра. Детето не ще. Не му дали друго за закуска. На обяд, за останалите имало ядене, каквото детето обичало, но на него му сервирали кашата, която не е изяло сутринта. То пак не я докоснало. След обяд, след съня, го извели на разходка. Когато се върнали, още от вратата попитало: "Къде ми е кашата?"
4
0
 
3
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
ИМА МНОГО ПРИЧИНИ ДА НЕЩЕ ДА ЯДЕ !АКО МУ ДАВАТЕ ГАДНА ХРАНА МИЛОТО ИЗПАДА В ЗАЩИТНА РЕАКЦИЯ НА ОРГАНИЗМА !АКО СТЕ СИГУРНИ ,ЧЕ ХРАНАТА Е ВКУСНА БЕЗ ВСИЧКИТЕ Е-ДОБАВКИ ОТ НЕМСКИТЕ БАКАЛИИ , ПРОСТО ГО ОСТАВЕТЕ ГЛАДНО ! ЗА ЕДИН ДЕН НИЩО НЯМА ДА МУ СТАНЕ !СЛЕД ТОВА НЯМА ДА СЕ ПРАВИ НА ИНТЕРЕСНО!
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За злоядите деца не знам нищо,но за незаспиващите, само питателна и полезна попара с вино. Ей го моят,на 50 стана и все така си го приспивам от пеленаче.
2
0
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Много...лесно,като го заплашите с баба Яга,че ще му изяде...яденето и то ще се...стресне.Между нас...казано и баба Яга не би яла...буламачи,но нея освен с Боко да я плашим,или с Цецка -стругарката(щото Боко и той няма да яде...буламачи,но Цецка е...всеядна)
1
2
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Ще му сипваш по една малка биричка преди ядене. Що за майка си щом дори това не знаеш?