Френски учени твърдят: Солта не вдигала кръвното

Най-голямо влияние оказвали излишните килограми
Обновена: 12 сеп 2014 10:37 | 12 сеп 2014 10:37, Красимир Ангелов
16
Френски учени твърдят: Солта не вдигала кръвното
Снимка: Reuters

Ролята на солта за високото кръвно налягане се преувеличава, сочат резултатите от изследване, обхванало над 8600 французи.

Връзката между подправката и проблемите с кръвното е "по-сложна, отколкото се смяташе", изтъкват учените, цитирани от „Дейли мейл“.

Според извършеното изследване кръвното се вдига най-много от излишните килограми. Индексът на телесната маса въздейства най-силно върху систоличното кръвно налягане. Върху него се отразяват и други фактори като начин на живот и хранене, консумация на алкохол. Плодовете и зеленчуците от друга страна регулират високото кръвно.

Изследавнето е търсело значението на начина на живот и храненето за нивата на кръвното налягане. Въпреки че не установили пряка връзка, авторите забелязали, че пациентите с хипертензия консумират много повече сол от останалите.

"Спирането на напълняването трябва да е първата цел за противодействане на епидемията на високото кръвно налягане", изтъкват френските авторите на изследването.

Останалите специалисти по света обаче не приемат резултатите и са убедени в ролята на солта за високото кръвно. "Повечето научни изследвания потвърждават, че с намаляването на солта пада и кръвното", отбелязва Джанел Дън от американския Федерален център за контрол и профилактика на заболяванията.

Преди няколко дни Федералният център за контрол и профилактика на заболяванията предупреди, че 90 процента от американските деца консумират прекалено много сол, която идва от 10 готови храни - пица, хляб, солени снаксове, сандвичи, колбаси, готово пиле, макарони, супа и мексикански специалитети.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: солвисоко кръвно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
мунчо преди 9 години
....пърдете звучно---- това освобождава тялото от вътрешното налягане и предизвиква весело настроение при вас и околните...
13
0
 
6
 
! Отговори
Сократис преди 9 години
Солта задържа течностите в организма а те от своя страна повишават кръвното налягане.При здравите хора това се корегира лесно,но имат ли сърдечни и бъбречни оплаквания,както диабет и инсулт,това усложнява многократно нещата и солта вече става абсолютно противопоказна.Захарта всички я обичаме,но и тя е коварен убиец за предразположените.И какво остава...От всичко,но с мярка :)
12
1
 
11
 
! Отговори
ИТ преди 9 години
Утре чакам да публикуват сензационната новина на британски учени,че захарта е полезна за зъбите.
11
0
 
15
 
! Отговори
Дедо преди 9 години
Пропускат една малка подробност - има значение каква точно сол употребяваш калиева, натриева и йодирана сол и комбинациите между тези видове. По правило който иска да е здрав сам трябва да открие правилната комбинация а не да слушаме съветите от недочули и недопревели пишман журналисти.
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до номер 7Ако имаш деца и заплата от 400 лв и не можеш да се пребориш за повече в БГ или другаде по света, се връщай на село и запрятай ръкави. Гарантирам ти здраве за теб и децата ти. Оправдания не се приемат. Всичко зависи от нашите способности. Всеки трябва да си знае мястото.
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не приемайте изкуствени протеини. Яжте повече банани, пийте прясно мляко, яжте грах, яйца. Приемете генетиката си и не се опитвайте да променяте драстично тялото си - един ден ще страдате много! Карайте колело, ходете повече. Гонете лошите мисли и правете по нещо добро за някого от време на време без повод. Четете. Слушайте релаксираща музика, излизайте сред природата. Забравете цигарите, многото кафе и енергийните напитки. Алкохол - пийте повече вино. Не се напивайте, пие се умерено, за здраве.
8
0
 
15
 
! Отговори
Лили преди 9 години
Солено - да, ПРЕсолено - никога! Има хора/всеки познава такива/,които още преди да опитат храната ръсят със солницата,докато побелее. И после, ох кръвното, ох главата...
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А мизерията не е никакъв проблем и не вдига кръвното? И не жалете 150лв. пенсия уважаеми пенсионери и 400лв. работещи с деца за качествено храна, даже може органична около 5 пъти по скъпа.
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не яжте след 7 вечерта. Поне един ден от седмицата яжте само плодове и салати, пийте вода. Не яжте месо всеки ден. Мед+чесън+джинджифилов корен+лимони - това сутрин на гладно и вечер преди лягане по две неметални лъжици в продължение на 30 дни. Намалете маслото и маста, яжте люто, ако стомахът ви го понася. И разбира се, не забравяйте да спортувате! Тичайте! Тичайте със скорост която ви е комфортна, правете упражнения с не много тежести. Не се насилвайте, просто слушайте тялото си.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Използвайте студено пресован зехтин - за качествена храна пари не се пестят, защото после ще се дадат за лекарства. Избягвайте да пържите храната си. Не използвайте маргарин в никакъв случай! Не яжте нищо съдържащо натриев глутамат и аспартам, това включва готови супи, бульончета, чипсове. Не яжте колбаси - гответе само охладено месо. Яжте много чесън, или го пийте на таблетки, гответе с чесън - става по-вкусно. Яжте лук. Не използвайте заместители на захар, диабетиците да ги заменят с мед.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На животните се слага буца сол и те ***, когато усетят нужда. Всички ние имаме нужда от сол. Разбира се, както с всяко друго нещо, така и със солта не бива да се прекалява, но и да се изключва и избягва е също толкова опасно, както с прекалената употреба. Сутрин започнете с чаша хладна, но не ледена вода, с щипка морска сол в нея. След 15 минути изяжте 1 лъжица (никога не използвайте метална) натурален мед (не от супермаркета). След това изяжте една ябълка. След това до обяд само вода или чай
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Солта е от изключително значение, заедно с водата, за образуването на биотокове, така важни за сърцето. Гответе с морска сол. Ако имате аритмия, която не е плод на заболяване, разтворете щипка морска сол в 2 супени лъжици ябълков оцет и допълнете чашата с вода. Изпийте течността. Желателно е преди това да не сте се хранили в близките няколко часа.Не яжте НИКАКВА рафинирана храна, както и храна с добавки и консерванти,безалк.нап.Гответе си здравословно, използвайте истински подправки, не добавки.
2
4
 
6
 
! Отговори
д-р Силвупле преди 9 години
Смешно твърдение. Даже води към загуба на зрение и то по-бързо отколкото някой си мисли. Един колега си правеше редовно пресолени пъстърми и пред очите ми за няколко месеца си влоши рязко зрението,а вече и чува много слабо.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудесно, значи ще спрат да ми надуват главата и да ми обясняват колко била вредна.